Hozzávalók
2,5 dl tejföl • 12 dkg fehér csokoládé • 11 dkg puha vaj • 18 dkg cukor • 22 dkg liszt • 2 evőkanál sütőpor • 3 db tojás
A vajas krémhez: 30 dkg vaj • 17,5 dkg porcukor
A citromkrémhez: 3 db tojás • 80 ml citromlé • 1 evőkanál citromhéj • 1 evőkanál vaj • 15 dkg cukor
A díszítéshez: fehér csokoládé • porcukor a tetejére
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Két kb. 23 cm átmérőjű sütőforma aljába sütőpapírt terítünk.
2. A tejfölt felforrósítjuk, a csokoládéra öntjük, és alaposan elkeverjük. A vajat és a cukrot 3-4 perc alatt krémessé keverjük, és folyamatosan kevergetve egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
3. Ezután felváltva kanalanként hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a csokoládés masszát, és gyorsan összekeverjük. A tésztát a formákba öntjük, és 20-25 percre betesszük a sütőbe.
4. Ha megsült, 10 percig hagyjuk a formában hűlni, utána kivesszük, óvatosan leszedjük róla a sütőpapírt, és megvárjuk, míg teljesen ki nem hűl. Ezután mindkét tortalapot félbevágjuk, így négy tésztaréteget kapunk.
5. A citromkrémhez vízgőz fölött a tojást, a cukrot, a citromlevet és a citromhéjat összeforraljuk, és ha már tejföl sűrűségű, levesszük a tűzről, és a vajat kis darabokban hozzákeverjük
6. A vajas krémhez a vajat a cukorral alaposan összekeverjük, majd a negyedét az első tésztalapra kenjük. A vajas krém tetejére simítunk egy vékony réteg citromkrémet, majd következik a második tésztalap. Ezt és a harmadikat is ugyanúgy megkenjünk a vajas krémmel, majd a citromkrémmel, végül ráhelyezzük a negyedik lapot.
7. A negyedik tésztalapra először a citromkrémet simítjuk rá, és utána következik a maradék vajas krém, amivel a torta tetejét és az oldalát is bekenjük.
8. A tortát díszítő fenyőfák elkészítéséhez először papírra sötét filccel fenyőfákat rajzolunk, majd felolvasztjuk a fehér csokoládét. Zsír- vagy sütőpapírt helyezünk a megrajzolt fenyőkre, és az átlátszó vonalak mentén egy ecset segítségével felkenjük rájuk a csokoládét. Az így kapott fenyőket hagyjuk 1-2 óra alatt megdermedni, majd a papírról leszedve óvatosan elhelyezzük őket a tortán.
9. Tálalás előtt a tortát a „havas tájhoz” gazdagon megszórjuk porcukorral. A sütemény köré egy átlátszó vagy fehér ajándékszalagot köthetünk.
Hozzászólás