Tények és tévhitek a nyilvános vécék körül

Mániákusan fél a baktériumoktól és vírusoktól? Tudja meg, mennyire jogos a félelme

Kapcsolódó cikkek

Félni azért nem kell
Lehet kellemetlen a nyilvános vécék használata, de egyben egészségtelen is lenne? A Torontói Egyetem Dalla Lana közegészségügyi intézetének munkatársa, James Scott mikrobiológus segít tisztázni a nyilvános mellékhelyiségekkel kapcsolatos feltételezéseket. Jogosak-e a félelmek?

Nyilvános vécében a legkönnyebb elkapni egy betegséget
Tévhit! – Egy lift például sokkal fertőzőbb egy nyilvános vécénél – állítja Scott. Ez azért lehet, mert míg a vírusok leginkább szűkös, rosszul szellőző helyeken terjednek a levegőben, a nyilvános mellékhelyiségek általában tágasak és friss levegőjűek. – Ez a két tényező már nagyban megnehezíti, hogy a levegőben terjedő vírusok egyik emberről a másikra jussanak – magyarázza Scott. Az igaz, hogy a vécében valóban vannak vírusok és baktériumok, így például E. coli baktérium és a norovírus, amelyek ha nem megfelelően mos kezet, az étkezés során a szervezetébe juthatnak. Azonban akármennyire is gusztustalanul hangzik ez, ezek a kórokozók valójában nem jelentenek kihívást egy egészséges embernek, legfeljebb a vírusos bélhurut tüneteivel fenyegethetnek.

Érdemes letakarni a vécéülőkét használat előtt
Igaz! Ez egy új, a gyógyszerekkel szemben ellenálló baktérium, a közösségben szerzett meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (CA-MRSA) miatt vált szükségessé: ez a kórokozó bőrön át terjed, és bőrfertőzéshez vezethet. – Még nem találkoztam olyan cikkel, amely valóban arról számolt volna be, hogy a CA-MRSA baktérium egy vécéülőkén keresztül terjedt volna át az egyik személyről a másikra. Ettől függetlenül azonban elméleti akadálya nincs annak, hogy ez egyszer megtörténjen – figyelmeztet Scott. Fontos tudni továbbá a CA-MRSA baktériumról, hogy hosszú ideig fertőzőképes marad egy felületen. Tehát, bár viszonylag alacsony a valószínűsége annak, hogy a vécéülőkén keresztül kerüljön kapcsolatba a baktériummal, ártani nem fog, ha a biztonság kedvéért letakarja valamivel az ülőkét, mielőtt ráülne.

Érdemes lehúzni a vécét használat előtt
Igaz! A vécé aljában régebb óta álló víz ideális környezet a baktériumok elszaporodásához. – Ha le szokott ülni a vizeléshez, jobb, ha tudja, hogy ilyenkor a vécé aljában álló víz összezavarodásával olyan pára szabadul fel, amelyben baktériumok lehetnek – hívja fel a figyelmet Scott. Ez oda vezethet, hogy könnyen belélegezheti a párával a baktériumokat is! Húzza le a vécét, mielőtt leülne, hogy legalább a baktériumok egy részét elmossa.

Reménytelen tiszta kézzel kijönni a nyilvános vécéből, hiszen minden csap, kilincs és felület tele van baktériummal
Tévhit! Ha megfelelően mos kezet, azzal növeli a higiéniát, akármilyen mocskos is a vécé – állítja Scott. Ehhez a következőt kell tennie:

1. Meleg vízzel nedvesítse be a kezét.
2. Tegyen egy kevés szappant a kezére.
3. Körülbelül 20 másodpercig dörzsölje össze a kezét, hogy kellő mennyiségű habot termeljen. A kézfejét és a csuklóját egyaránt érintse, ahogy az ujjai közötti és a köröm alatti részeket se hagyja ki.
4. Öblítse le folyó vízben, 10 másodpercen át.
5. Papír törlőkendővel törölje teljesen szárazra. Ezzel a törlőkendővel zárja el a csapot – tiszta kézzel már ne érjen hozzájuk.
6. Egy másik törlőkendővel nyissa ki magának az ajtót.

Jobb, ha nem a kezével, hanem a lábával húzza le a vécét
Tévhit! – Ha van egy pont a vécében, ahol biztosan hemzsegnek a baktériumok, akkor az a vécé lehúzója – jelenti ki Scott. Mégis, határozottan lebeszélne mindenkit a mellékhelyiségben előadott bárminemű akrobatikus mutatványról. – Több kockázattal jár, ha egy lábon egyensúlyozva a másik lábával igyekszik megtalálni a lehúzót, mintha a kezét használja. Legjobb, ha egy vécépapírral érinti csak a lehúzót – ajánlja.

Vote it up
192
Tetszett?Szavazzon rá!