Tényleg jó a glükozamin?

Vajon csakugyan segít a fájós térden ez a sokat reklámozott szer? Mit mondanak a szakértők? Érdemes szedni?

A glükozamin-szulfát és kondroitin-szulfát, ez a két, igen hatékonynak tartott kiegészítő segíti az ízületi szövetek működését, illetve segít visszaállítani a porcok rugalmasságát. Vajon a legújabb kutatási eredmények megerősítik a két vegyületbe vetett határtalan bizalmat?

Miről van szó? A glükozamin-szulfát és a kondroitin-szulfát a csontok egymással érintkező súrlódási felületét párnaként borító és védő ízületi porcszövet természetes alkotórészei. Artrózisnál a porcszövet fellágyul, elvékonyodik és szétreped vagy kilyukad, így az ízületi felszínek „kenés” nélkül dörzsölődnek egymáshoz, ami igen komoly fájdalommal jár, és az ízület elmerevedéséhez vezet.

A glükozamin-szulfátnak valószínűleg a porcszövet képződésében és regenerálódásában van szerepe, a kondroitin-szulfát pedig a porc rugalmasságát biztosítja. Az előbbinek a kiegészítőkben alkalmazott kivonatát mészhéjú tengeri állatok (főleg rákok) kitinvázából, az utóbbiét állati porcból nyerik.

A hirdetők állításai
A két vegyület kivonatának hatékonyságát hirdetők szerint a glükozamin-szulfát és a kondroitin-szulfát enyhíti az artrózisos fájdalmat, mert elősegíti a porcszövet regenerálódását, sőt eleve megakadályozza a porckopást.

Kutatási eredmények
Az eddigi tudományos adatok ellentmondásosak. Belga kutatók nemrégiben bejelentették, hogy a glükozamin-szulfát egyáltalán nem enyhíti a csípőízületi artrózisban szenvedők kínjait, és állapotuk romlását sem gátolja.

Negatív eredményt hozott az az amerikai vizsgálat is, melyet több mint másfél ezer artrózisos beteg bevonásával végeztek: a két kivonat semmivel se bizonyult „hatékonyabb” ízületifájdalom-csillapítónak, mint a placebók. Artritisz esetén más a helyzet: az enyhe vagy nagyfokú sokízületi fájdalomban szenvedők több mint háromnegyedénél csökkent a fájdalom, mégpedig legalább 20 százalékkal, miután naponta háromszor kombinált formában 500 mg glükozamin-szulfátot és 400 mg kondroitin-szulfátot alkalmaztak; a placebót szedőknek csak alig valamivel több mint a fele számolt be a fájdalom – vélt vagy valós – enyhüléséről.

Valóban védik az ízületeket?
Tudunk olyan kutatási eredményekről, melyek szerint ezek a kiegészítők fenntartják az ízületi pufferzónát – az egymással érintkező, egymáson elmozduló csontvégek közötti távolságot –; ez megakadályozza az összedörzsölődést, következésképpen az ízületi károsodás, merevség és fájdalom kialakulását.

Belga tudósok több mint 300 artrózisos nőt vizsgáltak meg. Kiderült, hogy akik három éven át rendszeresen szedtek glükozamint, azoknál a térdízületek pufferzónája nem csökkent, a placebót szedőknél viszont az ízületi felszínek idővel közelebb kerültek egymáshoz. A glükozaminos csoportnál a vizsgálat kezdete és vége közötti időszakban 14 százalékkal enyhült az ízületi merevség és fájdalom, ezzel szemben a placebós csoport térdízületei a periódus végére valamivel rosszabb állapotba kerültek.

Biztonságosak?
Igen. A hosszas tesztelések csak egészen enyhe mellékhatásokat mutattak ki (például fokozott bélgázképződés, lágyabb széklet).

Tehát szedjük vagy ne szedjük? Az amerikai Artritisz Alapítvány álláspontja az, hogy sokat nem veszíthetünk a két kiegészítő szedésével, érdemes tehát megpróbálkozni velük. Glükozamin-szulfátból naponta háromszor 500 mg, kondroitin-szulfátból 400 mg ajánlott. Érdemi hatás legkorábban másfél hónap után várható, egyes szakemberek szerint csak negyedév elteltével. Ha nincs eredmény, fölösleges tovább költeni ezekre a kiegészítőkre.

Vote it up
387
Tetszett?Szavazzon rá!