Tényleg kell új számítógép?

Mielőtt még vásárlásba vág, a következőkön gondolkozzon el, hogy ne költse feleslegesen a pénzét

Mennyire lassú a mostani számítógépem?
Attól még, hogy lassú a gép, nem feltétlenül kell egyből újat venni! Lehet, hogy a vírusírtó program lassítja csak le, vagy a Feladatkezelő, valamilyen alkalmazás, esetleg egy felesleges, automatikusan elinduló szoftver. Elképzelhető, hogy több RAM-ra van szüksége, vagy egy memóriatisztítóra.

Milyen régi is ez a számítógép?
A PCMag magazin ajánlása szerint az asztali számítógépeknek legalább négy, a laptopoknak pedig legalább két évig kifogástalanul illik működniük – ha azonban ennél régebbi a gépe, akkor lehet, hogy ideje újat venni. Ha ezt megelőzőleg is már javítani szeretne a teljesítményen, bővítse a memóriát, vagy telepítsen rá frissebb operációs rendszert.

Megéri a javítás?
Tételezzük fel, hogy a laptopja három éven át maradéktalanul működik – ha 250 ezer forintba került, akkor az évi 83 ezer forintot jelent. Ezt fejben tartva érdemes a hibás részek javításával számolni: csak a kijelzője romlott el? Vagy épp a billentyűzettel van gond? Az USB-csatlakozó sem működik? Az akkumulátor életideje elegendő? Egy Macbook akkumulátor 25 ezer forint, és a memóriabővítés is e körül az ár körül mozog. Lehet, hogy segítene a már lassuló gép teljesítményén, de megéri ez a plusz 50 ezer forint a már eleve bekalkulált évi 83 ezer forinton túl? Azt persze mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy érvényes-e a garancia a szükséges javításra! Segít a döntésben, ha a javítás nem jár költséggel.

Mennyit tudok rászánni?
Hiába egyre minőségibb a kínálat, az árak inkább lefelé mennek az évek során. Valószínűleg a korábbi laptop áránál kevesebbért is tud már egy jobb gépet vásárolni – vagy akár egy kevésbé élvonalbeli típust még kevesebbért. Érdemes böngészni az olyan oldalakat, mint a The Wirecutter, ahol árkategóriánként ajánlanak a szakértők termékeket, vagy mint a The Verge, ahol átfogó teszteket, elemzéseket olvashat.

Mire használom a számítógépemet?
Könnyen lehet, hogy megváltoztak a használói szokásai az utolsó vásárlás óta! Ha leginkább csak internetezni szokott, akkor talán elég önnek egy Chromebook: – anélkül használhatja vele az internetet, hogy vagyonokat kéne rászánnia – ajánlja a PCMag. Ilyen például a HP Chromebook 11. A számítógépén szokott filmeket nézni? Nem árt, ha nagyobb, HD-felbontású kijelzőt keres, olyat például, mint amilyen a Sony VAIO Tap 21-nek van: nem drága, és ráadásul könnyen is szállítható!

Szükségem van több eszközre is?
Mérlegelje a következő konstrukciót: tartson fenn egy számítógépet kizárólag a játékokra vagy épp a munkára, amelyet nem lassítanak le az internetezésből származó mindenféle fájlok. Egy elfogadható árú laptop mellé vásároljon egy tabletet, amelyet videók és filmek nézésére, illetve zenehallgatásra használ. Jó párosítás például egy Mac Mini és egy iPad Air, vagy esetleg egy Lenovo ThinkCenter M92p és egy Nexus 7 tablet.

Fontos, hogy jól kommunikáljanak egymással a különböző eszközeim?
Lehet, hogy magától értetődő, érdemes mégis átgondolni: ha van már egy iPhone-ja és egy iPadje, akkor lehet, hogy érdemes Mac típusú számítógépet venni, hogy minden azonos rendszeren fusson. A Chromebookok rendkívül hasznosak tudnak lenni, ha a Google Drive-ot sokat használja munka közben.

Vote it up
167
Tetszett?Szavazzon rá!