Térdbarát lábbelik

Végre kényelmesebb cipőbe bújtathatjuk lábunkat. De milyet válasszon, aki térdfájással küszködik?

Térdfájás esetén gyakran strapabíró trottőrcipőt, klumpát vagy edzőcipőt ajánlanak. Újabb kutatások nyomán azonban felvetődött, hogy a balerinacipő talán jobbat tesz az ízületeknek.

A chicagói Rush Orvosakadémia kutatói 31 porckopással küszködő, előbb mezítláb, majd négy különböző fajtájú lábbeliben sétáló személy járását elemezték. A meglepő eredmény: a klumpa és a masszív, a bokát jól tartó cipő veszi leginkább igénybe a térdízületet. A strandpapucs vagy ruganyos talpú balerinacipő, sőt akár a mezítláb járás 15 százalékkal kisebb erőhatásnak teszi ki a térdet.

– Sok reumatológus javasol párnázott tornacipőt az ütközési energia elnyelésére – mondja dr. Najia Shakoor, a tanulmány szerzője –, de eddig nem tudtuk, miként befolyásolja az ízületeket ez a lábbelitípus.

Shakoor doktornő nem helyesli a strandpapucsviselést, mert idősebbeknél súlyosbíthatja az alsó végtagi panaszokat és növelheti az elesések veszélyét. De úgy véli, a fájós térdűek megpróbálkozhatnak egy lapos, hajlékony talpú és a lábboltozatot alátámasztó cipővel. Ha voltak már ilyen panaszai, kérdezze meg orvosát.

Vote it up
349
Tetszett?Szavazzon rá!