Tévhitek a hajról

Mitől nő a haj? Mitől hullik ki? Mitől változtatja meg a színét? Az aggodalomba például tényleg bele lehet őszülni? És igaz, hogy használ a hajkefe?

Tévhit: napi száz húzás a hajkefével, és egészséges lesz a haja
Sokkal inkább kockázatos, mint egészséges! A fésülködés során olyan hajszálakat is kihúz, amelyek maguktól még nem hullanának ki – nemcsak a hajának árt, hanem a fejbőrét is felsérti. Finoman és csak frizurája beállításához használja a fésűt!

Tévhit: a fekete haj erősebb a szőkénél
Akármennyire is elterjedt ez a tévhit, az igazság az, hogy a fekete haj a legsérülékenyebb. De még csak az sem igaz, hogy a fonatokba csavart haj gyorsabban nőne – valójában ezek a frizurák inkább ártanak a hajnak, ha túl szorosak.

Igaz: az idegeskedéstől kihullik a haj
A nagy stressz bizony a hajkoronán is meglátszik. A hajtüszőknek szükségük van rendszeres „pihenőidőkre”, amelyet azonban ellehetetlenít a hirtelen fellépő stressz. A hatás nem látszik azonnal, az idegeskedést követő három hónapon belül azonban az érintett hajrészek kihullanak. Normális esetben a hajnövekedés szerencsére önmagától helyreáll, ettől függetlenül a szélsőséges stresszt kezelni kell: forduljon orvoshoz, hogy kiszűrjék a lehetséges rejtőzködő betegségeket, hormonális zavarokat vagy az esetleges gyógyszeres mellékhatásokat.

Igaz: a sok aggódásba bele lehet őszülni
Az adrenalin nevű stresszhormon hatására, úgy tűnik, megváltozik a haj színét adó pigmentnek, a melaninnak a termeléséért felelős gének szerkezete.

Tévhit: az ijedelembe bele lehet őszülni
A pigment nem tűnik el egyszer csak a hajból, csak az elhalt hajszálak hullhatnak ki. Egy szélsőséges sokkhatás azonban kiválthatja az alopecia areata (foltos kopaszodás) nevű autoimmun bőrbetegséget, amikor a pigmentet tartalmazó, tehát a fekete, a barna, a vörös és a szőke hajszálak kihullanak, végül csak az ősz szálakat hagyva hátra.

Gyorsabban nő a haja, ha holdfénynél vágja?!
Brazíliában azt tartja a közhiedelem, hogy a telihold és a negyedhold közötti időszakban végzett hajvágás erősebb hajszálakat fog eredményezni; Ázsiában sokan abban hisznek, hogy ha a növő hold bármely fázisa alatt vágják a hajukat, az elősegíti a haj későbbi növekedését. Az igazság az, hogy akármikor vágja a haját, az pontosan ugyanúgy nő.

Tévhit: a baba hajának levágásával megelőzhető a kopaszodás
A férfiak esetében a kopaszodás a legtöbb esetben örökletes: ha az apa hajlamos a kopaszodásra, nagy valószínűséggel a fiai is megöröklik a hajlamot. Ha egy fiúgyermek anyai nagyapja és az apja egyaránt hordozza ezt a genetikai tulajdonságot, a fiú biztosan megörökli.

Igaz: nyáron gyorsabb a hajnövekedés
A téli hidegben a belső szervek vérellátása fokozódik, a szervezet így tartja fenn a szükséges testhőmérsékletet – ennek következtében azonban csökken a fejbőr vérellátása. A nyári melegben azonban a felpezsdülő vérkeringés a hajtüszők működését is serkenti, így segítve a hajtermelést. Ez 10-15 százalékkal gyorsabb hajnövekedést jelent nyáron, mint télen.

Vote it up
150
Tetszett?Szavazzon rá!