Tévhitek a kávéról

Még ha mindennap hörpöl is feketét, talán mégsem tudja, hogyan hat a szervezetére. Meg fog lepődni a szakértők véleményén

Kiszáradok-e a kávéivástól?
Talán ez a legelterjedtebb tévhit a kávéval kapcsolatban. Amikor brit kutatók 50 férfi esetében határozták meg a testfolyadék mennyiségét, akkor kiderült, hogy az nem függött attól, hogy kávét ittak vagy vizet. – Azt szoktuk tanácsolni, hogy naponta 8-szor 2,5 dl folyadékot célszerű meginni, de mindig azt gondoltuk, ebbe nem szabad beleszámolni a kávét – magyarázza Halle Saperstein kutatóorvos, a michigani Henry Ford West Blumfield Kórház kutatóorvosa. – A kutatások azonban ma mást mutatnak. Úgy tűnik, igenis bele lehet számítani a kávét a napi folyadékbevitelbe!

Honnan ered a tévhit? – A koffein természetes vízhajtó, azonban a jelek szerint a vízhajtó hatás nem olyan jelentős, mint azt valaha hittük – állítja Saperstein. Mégis, mivel a túl sok koffein remegést okozhat, továbbra is a víz fogyasztása ajánlott a hidratálás céljára. Igyon kávét reggel, és folyadékbevitel céljából pedig fogyasszon inkább sima vizet!

Segít-e a kávé a fogyókúrában?
Mivel a koffein stimuláns hatású, gyakran használják a fogyást okozó készítmények összetevőjeként. Egy csésze kávé elfogyasztása rövid távon gyorsíthatja az anyagcserét. Ettől eltekintve nincs arra bizonyíték, hogy a kávé valóban segítene a fogyásban – állítja Saperstein. Ráadásul az emberek többnyire kalóriában gazdag tejszínnel és cukorral fogyasztják a kávét. Saperstein javaslata: használjon sovány vagy zsírmentes tejet! Igyon sima kávét latté helyett (azaz több kávét igyon, mint tejet), és korlátozza a cukor mennyiségét, vagy álljon át a nulla kalória tartalmú édesítőkre!

Összeköthető a kávé a rákkal?
Amikor Lindsay Malone kutatóorvost rákos betegek keresik fel a clevelandi klinikán, gyakran megemlítik neki, hogy leszoktak a kávéról, mert azt feltételezik, hogy az egészségtelen. A kávé azonban magas antioxidánstartalma miatt felkerült a rákbetegek számára javasolt élelmiszerek listájára, amit az Amerikai Rákkutató Intézet állított össze. – A daganatos megbetegedés oka a DNS károsodása – magyarázza Malone. – A kávéban található antioxidánsok védik a sejteket a károsító hatásoktól. Ha a DNS megrongálódik, mondjuk, a passzív dohányzástól vagy a környezetben található szennyezőanyagoktól, akkor az antioxidánsok segíthetnek a sejtek védekezésében vagy regenerálódásában. Különböző vizsgálatok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás mellett csökken a máj-, az emlő-, a prosztatarák és a melanóma kockázata.

A kávé rosszat tesz a szívemnek?
A legtöbb egészséges embernek a kávé rövid, átmeneti vérnyomásnövekedést okoz, ami azonban hosszú távon nem jelent veszélyt. – A „megrögzött” kávéivók szervezetében tolerancia alakulhat ki a koffeinnel szemben, és elképzelhető, hogy már nem tapasztalnak ilyen hatásokat egy-egy csésze után. – fejti ki Leigh Tracy, a Mercy Medical Center kutatóorvosa. A magas vérnyomású emberek azonban jobb, ha konzultálnak kezelőorvosukkal, kell-e korlátozni a koffeinbevitelt. – Akiknek magas a vérnyomása, azoknak különösen oda kell figyelniük arra, hogyan érzik magukat kávéfogyasztás után – figyelmeztet Jennifer Powell Weddig, a Denveri Metropolitan Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora. – Úgy érezhetik, hogy gyorsul a szívverésük, illetve a szívritmuszavarra utaló tüneteket észlelhetnek (túl erős vagy túl gyors szívdobogásérzés, netán mintha olykor kihagyna egy ütemet a szív).

Vajon a kávé megemeli a koleszterinszintet?
A kávéban található kafesztol nevű vegyület potenciálisan emeli az LDL-koleszterinszintet. – Az a dolog nyitja, hogy ez az anyag a kávé olajos részében található – árulja el Weddig. – Ha papírszűrőt használ a kávé elkészítéséhez, ahelyett hogy francia presszó kávét készítene, akkor megszabadul ettől az összetevőtől. A hálós szűrők, mint amilyeneket a francia kávéfőzőkben használnak, nem szűrik ki a kafesztolt. Ha azonban az LDL-koleszterinszintje nem túl magas, akkor valószínűleg nem kell aggódnia emiatt – állítja Weddig.

Gyógyítja a másnaposságot?
Ha kótyagosnak érzi magát egy „eseményteli” éjszakát követően, akkor a kávé talán segít. Ha nem sikerült alaposan kipihennie magát, ami hozzájárul a másnapossághoz, akkor a kávé serkenti a központi idegrendszert, és segíti az összpontosítást – magyarázza Malone. Nem tisztítja ki azonban az alkoholt a szervezetből, tehát érdemes kihagyni az éjszaka záróakkordjaként ivott csésze kávét, ez ugyanis nem segít a kijózanodásban. Próbálkozzon inkább természetes gyógymódokkal!

Csökkenti-e a kávé a nők mellméretét?
A British Journal of Cancer folyóiratban megjelent cikk szerint azoknak a nőknek, akik legalább naponta három csésze kávét fogyasztottak, 17 százalékkal kisebb volt a melle, mint azoknak, akik nem ittak ennyit. Minden további csésze erősítette a hatást. A kutatók azt állítják, hogy a túl sok koffein hatással lehet a hormonokra, ami visszahat a kebelbőségre. Tulajdonképpen erre is érvényes a „mindent mértékkel” elv. – Össze fognak menni a mellek, de eltűnni semmiképpen sem fognak – mondja Helena Jernström, a svéd Lundi Egyetem kutatója.

Megállhat-e valaki a kávétól a növésben?
Az édesanyja bizonyára ezt mondta önnek, amikor gyerekkorában meg akarta kóstolni. Annak az elgondolásnak azonban, hogy a koffein blokkolná a növekedést, nincs valóságalapja – állítja Malone. – Néhány kutatási eredmény szerint a koffein hatására csökken a csontok kalciumtartalma, de az idősebb korosztály a jelek szerint érzékenyebb erre, mint a fiatalok. – magyarázza a szakértő. A kávénak tulajdonítható kalciumvesztés azonban annyira alacsony, hogy ha csupán a legkisebb mértékben emeli a tejfogyasztást, az már minden további nélkül pótolja az elveszett kalciumot. Arányaiban egy csésze kávé kalciumkivonó hatását két evőkanál tej már kompenzálja.

Vote it up
312
Tetszett?Szavazzon rá!