Tíz érdekesség a pápáról

XVI. Benedek pápa lemondása sajátos helyzetet teremtett. Íme, pár további lenyűgöző és furcsa történelmi tény

Kapcsolódó cikkek

1. Az eddigi pápák száma: 265. Péter apostolt tekintik Kr. u. 33-tól a katolikus egyház első vezetőjének. A pápák átlagos hivatali ideje közel 7,5 év.

2. Ki „találta ki” a pápaság intézményét? Jézus Krisztus. A Szentírás, egész pontosan Máté 16:18-19 szerint Jézus Pétert szólította fel arra, hogy vezesse az egyházat, amikor ezt mondta: „Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta”.

3. Magát a „pápa” címet elsőként az alexandriai Héraklász pápa használta, aki 232 és 248 között töltötte be ezt a tisztséget.

4. Milyen nemzetiségű a legtöbb pápa? A sort Olaszország vezeti 217 pápával, a messzi második helyen Franciaország áll 17-tel. Összességében 12 nemzetből kerültek ki eddig pápák.

5. Valamikor léteztek ellenpápák is: ők olyan vallási vezetők voltak, akik szintén igényt tartottak a pápai címre, és bár királyok vagy más vallási szervezetek támogatását élvezték, mégsem ismerte el őket a katolikus egyház legitim vezetőként.

6. A legrövidebb uralkodási idejű pápa VII. Orbán pápa volt, aki 13 napig, 1590. szeptember 15. és 27. között viselte a tisztséget. Bár még a felszentelése előtt elhunyt, mégis úgy tekintik, mint aki valóban betöltötte hivatalát.

7. Az állóképességi rangsor másik végén IX. Piusz pápa áll, aki 31 évig, 7 hónapig és 23 napig viselte a pápai címet, 1846 és 1878 között.

8. A pápa gyűrűjét halászgyűrűnek nevezik, mivel a halászó Péter apostol képe látható rajta. A kép azt szimbolizálja, ahogy az egyház a lelkeket gyűjti. Minden pápának új gyűrűt készítenek, az előzőt pedig eltörik.

9. XVI. Benedek lemondását megelőzően csak öt másik pápáról igazolták, hogy lemondott, és további négyről vélik úgy, hogy önként hagyta ott hivatalát. XVI. Benedek mellett a legutóbbi eset, amikor egy pápa lemondott, 1415-ben XII. Gergely pápával történt meg.

10. Ha egyszer megválasztották és elfogadta az eredményt, a pápa szolgálatai azonnal elkezdődnek, nem pedig csak pár nappal később a koronázáson. Bármelyik bíborost is választják meg, a biztonság kedvéért rögtön rendelkezésre áll egy pápai öltözet kicsi, közepes és nagy méretben.

Vote it up
318
Tetszett?Szavazzon rá!