Tíz érdekesség kutyákról

Kíváncsi, milyen jól hallanak vagy mennyi szőrt növesztenek? Íme, tíz színes tudnivaló az ember legjobb barátjáról

Hegyezd a füled!
A kutyák kétszer annyi izom segítségével tudják mozgatni a fülüket, mint az emberek. A fül mozgatása által több mint százféle arckifejezésre képesek! Különleges füleikkel emellett négyszer akkora távolságból meghallják a hangokat, mint az emberek.

Miért forognak körbe-körbe, mielőtt lefekszenek?
A vadonban ezzel az ösztönös mozdulattal sodorják össze ággyá a hosszú fűszálakat. Ahhoz, hogy kedvence kényelmesen érezze magát otthon, kell, hogy legyen egy saját alvókuckója, mely mindig ugyanazon a helyen van, mivel ez biztonságérzetet ad neki. Ha viszont kutyája az ön ágyát szemelte ki, így kezelje a helyzetet!

Nagyobb a szemük, mint a gyomruk?
A kisebb méretű kutyafajták gyomra akár olyan kicsi is lehet, mint egy dió!

Rendszeres fogmosás
Egy kifejlett kutyának 42 fogból álló fogsora van, mely különösen gondos bánásmódot igényel. Fontos, hogy lehetőleg gyakran és rendszeresen próbálja fogkefével és speciális szerekkel megtisztítani kutyája fogait, valamint évente vigye el fogorvosi vizsgálatra.

Milyen sokáig élnek?
A kutyák várható élettartama átlagosan 8-15 év. Ne feledjen kedvencével akkor is rendszeres állatorvosi ellenőrzésre járni, ha kutya baja, mivel így megőrizheti egészségét és jó közérzetét, hogy minél hosszabb ideig társa lehessen.

Mennyire magatehetetlen egy kiskutya?
Születésükkor a kölyökkutyák nem látnak, nem hallanak, nincsenek fogaik, és alig működik a szaglásuk. Ahhoz, hogy egészséges és erős felnőtté fejlődjenek, táplálja őket speciálisan kölyökkutyáknak való eledellel!

Vigyázat, harap!
A kutyák állkapcsa átlagosan 10 és 13,8 bar közötti nyomás kifejtésére képes. Némely kutyafajta harapása akár a 31 bar nyomást is elérheti. Ha nem szeretné, hogy kedvence a berendezésen eddze a fogsorát, találjon ki minél több ötletet, hogyan szórakoztathatja el valami mással! Gurítson neki labdát, építsen homokozót elrejtett kincsekkel, vagy vizesárkot, amiben játszhat, és persze gyakori sétáltatással (ami önnek sem árt!) gondoskodjon az elegendő mozgásról. Ez segít, hogy megelőzze kutyája unalomból fakadó rombolási kedvét.

Rengeteg szőr
Egyes kutyafajták naponta 30 méternyi szőrt növesztenek – ez nagyjából hat kombi autó hosszának felel meg! Ebbe beleszámítanak azok az újonnan növesztett szőrszálak is, melyek a kutyát az orrától a farka végéig beborítják. Ha gondot okoz otthonában a sok kutyaszőr, itt talál segítséget!

Egyedülállók: válasszanak megfontoltan!
Kedves ismeretlenek vonzására állítólag a golden retriever a legalkalmasabb – a legkevésbé szerencsés választás pedig nem meglepő módon a pitbull. Amikor kiválasztja új kedvencét, mindig alaposan ismerkedjen meg a fajtákkal, és vegye figyelembe, melyik illeszkedik leginkább az ön életmódjához. Íme, pár további szempont!

A kölyköknek mozgásra van szükségük
Egy fiatal kutya számára a mozgás és a játék a nap legfontosabb eseményei. Minél idősebb lesz, annál inkább az etetés időpontját várja. Ahogy kutyája öregszik, fontos, hogy a táplálkozását a korához és mozgásigényéhez szabja.

Vote it up
289
Tetszett?Szavazzon rá!