Tíz apró ötlet a jótékonykodásra

Időnk, tehetségünk vagy pénzünk másokra fordítása mindig jó érzéssel tölt el. Így adhat többet

Jelöljön ki egy időpontot
Különítsen el minden héten egy meghatározott időt az önkénteskedésre. Akár már fél óra is sokat számít. Ezt az időt szinte bármire fordíthatja: segíthet például szemetet szedni, levest osztani, vagy pénzt gyűjthet egy jótékonysági sétán.

Aprózza el
A jótékony hozzáállás előmozdítását egészen kicsiben is elkezdheti: adományozza el befőttesüvegben összegyűjtött aprópénzét, vagy azt az összeget, mely egy szórakozással töltött este után a pénztárcájában marad. Az adakozásban egy kis lépés akár egy hosszú út kezdete is lehet.

Adakozzon automatikusan
Nem kell évente észben tartania, hogy kitöltsön egy csekket a választott jótékonysági szervezete részére, ha ehelyett minden havi fizetéséből átutaltat egy kis összeget. Valószínűleg észre sem fogja venni – viszont garantáltan nem felejti el.

Rendezze át a kiadásait
Lehet az a cigaretta vagy a szokásos tejszínhabos kávé: válasszon ki valamit, amire rendszeresen költ, és tegye félre az erre szánt pénzt jótékony célra. Próbálja ki egy hónapon át, és meg fog lepődni, mekkora összeg halmozódik fel.

Áldozzon a szenvedélyének
Ha például elkötelezett természetvédő, akkor a zöld szervezetekre szánt ideje szinte észrevétlenül elröppen. Így nemcsak olyasmivel foglalkozhat, amit szeret, hanem jobban meg is ismerheti szenvedélye tárgyát.

Jelentkezzen önkéntes mentornak
Ossza meg a tudását másokkal! Akár iskolákon vagy közösségi központokon keresztül is megteheti, és nem is kerül túl sok idejébe. Ha pedig egyáltalán nem ér rá, az iskoláknak és mentorközpontoknak mindig jól jön némi adomány.

Hangolja össze a munkájával
Kérdezzen rá a munkahelyén az önkénteskedési vagy egyéb jótékonykodási lehetőségekre. Lehetséges, hogy a cégnek már léteznek kapcsolatai különféle szervezetekkel, és csak egy olyan önkéntesre van szükségük, mint ön, hogy mozgásba lendüljenek a dolgok. Néhány vállalat még fizetett szabadságot is ad az efféle elfoglaltságokra.

Kösse össze a takarítást és a jótékonyságot
Amikor rendet tesz a gardróbban és a szekrényekben, csomagolja be egy dobozba azokat a ruhákat, melyekre már nincs szüksége, és dobja egy gyűjtőkonténerbe, vagy vigye el egy adományozó szervezetnek.

Tegye családi programmá az önkénteskedést
Tervezzen kirándulást a családdal, melynek során felszedik a szemetet, vagy álljanak be ételt osztani egy délutánra. Utána hívjon meg mindenkit egy étterembe, és osszák meg élményeiket az önkénteskedéssel töltött napról.

Játsszon egyet
Kikapcsolódna egy picit munka közben? Csiszolna az angoltudásán? Kattintson a freerice.com weboldalra, és játsszon szinonimakereső játékukkal. Minden helyes válaszért cserébe az ENSZ Élelmezési Világprogramja rizst ad a rászorulóknak. A rizst a hirdetők fizetik – önnek csak annyi a dolga, hogy válaszoljon a kérdésekre.

Vote it up
151
Tetszett?Szavazzon rá!