Tíz dolog, amit még ma tisztítson meg

Gyakran épp azokon a háztartási tárgyakon leselkednek bacik, melyeket takarításra használunk

Az alábbi dolgokra gyakran eléggé ráfér már egy alapos sikálás – kezdjen is neki rögtön!

Tévé-távirányító
A megfázást okozó vírusok akár 24 órán át is kibírják az ilyen felületeken, az influenzavírusok pedig akár ennél is tovább. Ahogy a távirányítót körbeadják egymás között, úgy a kórokozókat is.

Mosogatószivacs
A konyhai szivacs a legfertőzöttebb dolog az egész lakásban. A kutatók arra jöttek rá, hogy a szivacs tisztításának a legjobb módja, ha egy percig a mikrohullámú sütőben melegíti, majd átteszi egy körre a mosogatógépbe.

Konyhai mosogató
Képzelje csak el: a mosogatóban valószínűleg több a kórokozó, mint a vécében. Fúj! Minden használat után spriccelje be a mosogatót tisztítószerrel, törölje ki és öblítse le.

Bármi, aminek fogantyúja van
A hűtőszekrényen, az ajtókilincseken és a sütőajtón mindenféle ételmaradvány és kosz rakódhat le a mindennapos használat során. Hetente legalább egyszer törölje őket tisztára, figyelve arra, hogy az alsó felük és fogantyú körüli rész se maradjon ki.

Vágódeszka
A kutatások szerint 200-szor több E. coli-bacilus van egy átlagos otthoni vágódeszkán, mint a vécéülőkén. Megtisztításához először tegye be a mosogatógépbe, ezután spriccelje le tömény ecettel, és hagyja állni éjszakára, vagy pedig mikrózza nagy teljesítményen 30 másodpercig.

Fogkefe
Áztassa be egy éjszakára a fogkeféjét antibakteriális szájvízbe! Egyszerre csak egy fogkefét áztasson meg. Ha ön vagy egy családtagja beteg volt, dobja ki a fogkeféjét (vagy használja másra), és vegyen egy újat. A fogkeféket tárolja a fürdőszobában a vécével ellentétes oldalon, függőleges helyzetben, hogy a víz lecsoroghasson a sörtékről. A családtagok fogkeféinek feje ne érjen egymáshoz. Soha ne tartsa a nedves fogkefét zárt tokban!

Mosógép
Igen, még a mosott ruhák is megbetegíthetnek. Ha először kimossa a fehérneműit, a következő körben pedig a zsebkendőket, akkor könnyen elképzelheti, mibe fogja fújni az orrát. A fehérneműket mindig utoljára tegye be, és legalább egyszer egy hónapban futtasson végig egy forró vizes programot ecettel, hogy kitisztítsa a kórokozókat a mosógépből. A kimosott ruhákat mindig tegye ki minél hamarabb a szárítóra: azok a baktériumok, melyek túlélték a mosást, hamar tenyészni kezdhetnek.

Zuhanyfüggöny
Minden zuhanyzás után törölje le a függönyt! A fürdőszobai függönyök minden nap vizesek lesznek, és gyakorta vizesek is maradnak, ez pedig ideális lakhelyet biztosít a penésznek. Ne hagyja azt sem, hogy a függöny a zuhanyzó egyik oldalán egy csomóban álljon: húzza szét, hogy kisimuljon, és gyorsabban megszáradhasson.

Szemeteskuka
Legalább minden második héten tisztítsa meg a szemetesek külső oldalát, különösen a konyhai és a fürdőszobai szemetesekét. A kiürítés még nem kitisztítás! Havonta egyszer sikálja ki a belsejüket is, hogy a baktériumok ne tudjanak elszaporodni.

Mosogatógép
Nézze meg közelről a mosogatógép ajtajának szegélyét! Ezek sokszor lehetnek a penész melegágyai. A mosogatógép alapos kitakarításához ürítse ki a rácsot, és vegye ki a forgókarokat, hogy kitisztíthassa az üledéket, ami elzárja a vízsugarak útját. Mossa ki a lefolyónyílásokat és a szűrőt is, és töröljön le minden penészt a szigetelőrétegekről.

Vote it up
271
Tetszett?Szavazzon rá!