Tíz különleges bazsalikomos recept

Nem is hinné, mi mindent ízesíthet bazsalikommal. Íme, bizonyítékul pár inspiráló ötlet

A bazsalikom aromás leveleiben van valami különösen friss és ízletes, ami miatt nemcsak a mediterrán, hanem a délkelet-ázsiai konyha is szívesen használja. A nálunk is elterjedt változat mellett létezik még thai, citrom- és ún. szent bazsalikom, azaz a tulasi. Amikor a piacok megtelnek a bazsalikom dús csokraival, beindulhat a fantázia. Adunk pár inspiráló ötletet, hogyan léphet túl a szokásos pesto-szószon!

Bazsalikomvaj
Ízesített vajakkal különösen kifinomult módon gazdagíthatja az ételeket – különösen, ha olyan aromás, friss fűszernövényekkel készülnek, mint a bazsalikom
Puhítson szoba-hőmérsékletűre egy csomag teavajat, majd keverje össze apróra vágott friss bazsalikommal, sóval és frissen őrölt feketeborssal. Tegye a vajat egy darab műanyag fóliára, formáljon belőle egy hosszúkás tömböt, és szorosan tekerje be a fóliával. Szilárdítsa meg a hűtőszekrényben. A tömbből levágott szeleteket kínálja sült burgonya, párolt zöldségek, ropogós héjú kenyér vagy grillezett hal mellé.

Bazsalikomízű ecet
Az ízesített ecet készítése gyakorlatilag semmi erőfeszítést nem igényel. Ha egy csinos üvegbe tölti, akár házavató ajándéknak is kiváló
Öntsön fél liter fehérborecetet egy nagy befőttesüvegbe, tegyen hozzá 8-10 friss bazsalikomlevelet, két gerezd fokhagymát és egy narancs lehámozott héját. Az üveget tegye két hétre sötét, hűvös helyre, hogy az ízek összeérjenek. Használathoz szűrje át az ecetet, és tárolja üveg kiöntőben vagy egy tiszta befőttesüvegben. Teheti salátaöntetekhez, pácokhoz, de zöldségekre, csirkére és halra is hinthet belőle egy keveset.

Bazsalikomos olívaolaj
Használhatja zöldsalátákhoz vinaigrette-be, de csirkére vagy grillezett padlizsánra csepegtetve is isteni. Az elkészítéstől számítva egy héten belül fogyassza el – ekkor a legízletesebb
Egy pohárnyi olívaolajhoz számítson két púpozott pohár bazsalikomlevelet. Forraljon fel egy nagy fazék vizet, és dobja bele a bazsalikomot; minden levelet nyomjon le a víz alá. Blansírozza 5 másodpercig, szűrje le, és rögtön merítse egy tál jeges vízbe. Csepegtesse le és csavarja ki a vizet a levelekből, majd egy késes mixerben pürésítse össze az olívaolajjal. Szűrje át először egy apró lyukú szűrőn, azután négy réteg konyharuhán. Töltse egy sterilizált üvegbe, szorosan csavarja rá a tetejét, és tegye a hűtőszekrénybe.

Bazsalikom desszertként
• Gyümölcssaláta: Keverjen össze dinnyegolyókat, epret és áfonyát citromlével, valamint apróra vágott bazsalikomlevelekkel. Kiindulásként elég egy vagy két levél, de a karakteresebb bazsalikomízhez használhat többet is.

• Gyümölcsös sorbet: Remek párosítás például a bazsalikomos zöldcitrom, eper vagy szeder. Először is vegyen 7,5 dl-t a kedvenc gyümölcslevéből. Tegyen hozzá 10 dkg cukrot, 6-8 friss bazsalikomlevelet, 2,5 dl vizet és egy citrom frissen facsart levét. Alaposan turmixolja össze, és fagyassza legalább egy órán át. Ezután töltse fagylaltgépbe, és kövesse a használati útmutatót.

Bazsalikomos mojito
Ha legközelebb partit rendez, próbálja ki a klasszikus mojito megbolondított változatát!
Egy erős pohárba tegyen 8-10 bazsalikomlevelet és egy negyed zöldcitromot. Törőfával törje össze a leveleket és a citromcikkelyt, hogy a bazsalikom illóolaja és a citrom leve kiszabaduljon. Tegyen hozzá még két cikk zöldcitromot és két evőkanál cukrot, majd ismét törje össze. Anélkül, hogy megszűrné a keveréket, töltse a poharat majdnem színültig jéggel. Öntsön a jégre 5 cl fehér rumot, majd töltse fel szódával. Keverje össze, kóstolja meg, és ha szükséges, adjon még hozzá cukrot. Citromkarikával díszítse.

Bazsalikom-smoothie
Dobja össze magának ezt a krémes, zöld, tejmentes turmixot, melyet a bazsalikom édeskés íze jár át. A recept egy adagra szól, és egy pillanat alatt elkészül
Tegyen a turmixgépbe 3 hámozott és felkockázott, fagyasztott kivit, egy fagyasztott banánt, egy piros grapefruit levét, egy maréknyi friss bazsalikomlevelet és néhány jégkockát. Turmixolja simára, töltse ki egy hosszúkás pohárba, és díszítse bazsalikomlevéllel.

Bazsalikomos-mentás üdítőital
Minek boltban venni az üdítőt? Ez az egyszerű, bazsalikomos-mentás szörp körülbelül egy héten át eláll a hűtőben
Hozzávalók: 4 pohár víz 2 pohár cukor 1 pohár bazsalikomlevél 1 pohár mentalevél 1/2 pohár frissen facsart citromlé

Egy közepes méretű lábasban melegítsen össze 4 pohár vizet és 2 pohár cukrot. Amikor a cukor feloldódott, vegye le a lángról, tegyen bele 1 pohár bazsalikom- és 1 pohár mentalevelet, és hagyja ázni egy órán át. Ezután szűrje le, és dobja el a gyógynövényeket. Várja meg, amíg a szirup teljesen kihűl, és adjon hozzá fél pohár frissen facsart citromlevet. Töltsön jeget egy karcsú pohárba, csorgasson rá ízlés szerint a bazsalikomos-mentás szörpből, majd töltse fel szódával vagy ásványvízzel. Jól keverje meg, és díszítse egy kis ágacska mentával vagy bazsalikommal.

Bazsalikomtea
A bazsalikom a mentával rokon növény. Teáját étkezések után ajánlott fogyasztani, mivel segíti az emésztést. Elkészítésénél mi sem egyszerűbb!
A friss bazsalikomteához öntsön egy csésze forró vizet 2 evőkanál friss, aprított bazsalikomlevélre. Áztassa 5 percig. Ha szeretné, egy kis mézzel édesítheti.

Édes bazsalikomzselé
Próbálja ki ezt az ínycsiklandó ízesítőt sült csirkéhez vagy sajtos-paradicsomos melegszendvicsre!
Mosson meg, csepegtessen le és tépkedjen össze annyi ép bazsalikomlevelet, hogy kicsit lenyomkodva másfél bögrényit adjon ki. Darálja össze turmixgépben, tegye egy nagy lábasba, és egy palack vagy vizespohár talpával jól törje össze. Öntsön rá fél liter vizet, lassan forralja fel, és hagyja fél percig forrni. Ekkor vegye le a lángról, és lefedve áztassa 15 percig. Szűrjön át a bazsalikomos folyadékból másfél bögrényit egy edénybe. Adjon hozzá két evőkanál ecetet, egy csipet sót, 3 és fél bögre cukrot, és folyamatosan kevergetve forralja fel. Amikor már lobogva forr, keverjen hozzá 0,9 dl folyékony pektint. Újraforrástól számítva pontosan egy percig forralja, aztán vegye le a tűzhelyről. Merje le a habot, és öntse a zselét forró, sterilizált üvegekbe, 1 cm helyet hagyva a tetején. Rögtön zárja rá az üvegekre az előzőleg fertőtlenített fedőt. A megadott mennyiség 4 db 2,5 dl-es üveghez elegendő.

Bazsalikomon grillezett garnéla
A következő technika bármilyen kemény húsú hallal, például laposhallal vagy tőkehallal is működik. A bazsalikom íze sütés közben átjárja a garnélát
Vágjon két nagy maréknyi bazsalikomágat és -levelet, alaposan nedvesítse meg, és fektesse a közepesen forró grillre. Terítsen szét a bazsalikomon egy réteg nyers garnélát, és hagyja rajta egy-másfél percig. Ezután forgassa meg a garnélákat, és süsse őket még egy-másfél percig.
 

Íme, pár további bazsalikomos recept!

Vote it up
277
Tetszett?Szavazzon rá!