Tíz kihagyható vitamin és ásványi anyag

Általában semmi szükség arra, hogy tabletta formájában, óriási adagokban szedjük ezeket, sőt ez akár veszélyes is lehet

Mindenkinek szüksége van a vitaminokra és az ásványi anyagokra, amelyek fontosak a jó egészséghez és a hosszú élethez. Arra viszont nincs szükségünk, hogy tabletta formájában, óriási adagokban szedjük ezeket a tápanyagokat. Az a legelőnyösebb, ha kiegyensúlyozott étrenddel gondoskodunk ezekről a vitaminokról. Ha csak az orvos valamilyen vitamin pótlását nem tartja indolkoltnak, egészséges embereknek napi egy multivitaminnál többre nincs szükségük. Feltétlenül olvassa el a készítmények összetételét, és beszéljen orvosával, főleg, ha vényköteles gyógyszert is szed, mielőtt egy vitaminkúrába kezdene. A legújabb kutatási eredmények alapján az alábbi tíz kihagyható:

A-vitamin
A szervezetben a fölösleges mennyiség felhalmozódik, és mérgező lehet. A túl sok A-vitamin homályos látást, fejfájást és hányást okozhat, valamint többek között máj-, csont- és központi idegrendszeri problémákhoz vezethet.
RDA* Férfiak: 900 μg, nők: 700 μg. Egy 18 centiméteres sárgarépa 600 μg-ot tartalmaz. Más élelmi források: dúsított reggelizőpelyhek, sötét levelű zöldségfélék, gyümölcsök.

Béta-karotin
Ezt a szervezet A-vitaminná alakítja át. Az emberek többségének a kiegészítés nem ajánlott, és főleg a dohányosok kerüljék el, akiknél a rendszeres szedés növeli a tüdőrák kockázatát. Egy újabb vizsgálat azt állapította meg, hogy ha magas a béta-karotin szintje a vérben, az háromszoros kockázatot jelent az agresszív prosztatarákra.
RDA Nincs ajánlott mennyiség. A szükséglet fedezhető a sötétzöld és vörös gyümölcsökből, zöldségekből.

C-vitamin
Nincs meggyőző bizonyíték, hogy megóvna a náthától, a szürke hályogtól vagy a ráktól.
RDA Férfiak: 90 mg, nők: 75 mg. A dohányosoknak további 35 mg. Egy pohár narancslé majdnem fedezi a napi szükségletet.

E-vitamin
A nagy adagok gátolják a véralvadást és növelik az agyvérzés kockázatát azoknál, akiknek magas a vérnyomásuk. Nem igazolt, hogy védené a szívet vagy megelőzné a rákot.
RDA 15 mg. 30 g pörkölt mandula a napi szükséglet csaknem felét tartalmazza.

Szelén
Az amerikaiak többsége az étkezéssel elegendőt fogyaszt ebből a nyomelemből, tablettával többet bevinni kockázatos. Nálunk az ivóvíz és a talaj szeléntartalma kicsi, az emberek kevesebb szelénhez jutnak az étellel.
RDA 55 μg. Inkább fogyasszon el egy tonhalas szendvicset.

Folsav
A terhesség alatt szükséges a fejlődési rendellenességek megelőzésére. Az újabb felmérések nem mutattak ki valódi hatást a szívbetegség, a rák vagy a depresszió ellen. A folsav és az Alzheimer-kór csökkent kockázata közötti összefüggés sem bizonyosodott be eddig meggyőzően.
RDA 400 μg. Benne van a sötétzöld levelű zöldségekben, dúsított reggelizőpelyhekben és a teljes őrlésű lisztből készült kenyérben.

Niacin
Ez a B-vitamin alkalmazható a koleszterinszint csökkentésére, de csak orvosi ellenőrzés mellett, az esetleges mellékhatások, így a májkárosodás kockázata miatt.
RDA Férfiak: 16 mg, nők: 14 mg. Egy multivitaminban 20 mg van. Inkább húst, halat, baromfit, diót és tojást fogyasszon.

Likopin
Két vizsgálat nemrég arra a következtetésre jutott, hogy a likopin fogyasztása (kiegészítőként vagy paradicsom formájában) nem véd olyan hatékonyan a rákkal szemben, mint ahogy azt korábban állították.
RDA Nincs ajánlott mennyiség. Továbbra is egyen paradicsomot (a paradicsomszósz még jobb), mert sok más fontos tápanyag van benne.

Vas
Csak kismamáknak és olyan nőknek van szükségük többre vasból, akiknek erős a vérzésük, továbbá azoknak, akik vashiányos vérszegénységben szenvednek.
RDA 50 év feletti nők és minden férfi: 8 mg. 19 és 50 év közötti nők: 18 mg. Jó források: vörös hús, baromfi, dúsított reggelizőpelyhek, szárazbab, lencse, sötétzöld levelű zöldségek.

Cink
A nagy adagok befolyásolhatják a szervezetben a réz- és a vasanyag-cserét, gyengíthetik az immunrendszert és csökkenthetik a HDL, a jó koleszterin szintjét. A cink kiegészítők is kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, így egyes antibiotikumokkal, vérnyomáscsökkentőkkel és nem szteroid gyulladásgátlókkal.
RDA Férfiak: 11 mg, nők: 8 mg. A húsban sok a cink. A vegetáriánusoknak rengeteg magot, babot, diót, lencsét és tejterméket kell fogyasztaniuk.
 

*Az ajánlott napi mennyiség (RDA) az átlagos felnőttekre vonatkozik. Például a várandós és szoptató nőknek, az időseknek, a sportolóknak eltérő mennyiségre lehet szükségük.

Vote it up
78
Tetszett?Szavazzon rá!