Tíz meglepő tény apák napjára

Ki a világ legidősebb apukája? Mi az a szimpátiaterhesség? Mióta ünnepeljük az apák napját?

1. A világ legidősebb újdonsült apukája a 96 éves Ramajit Raghav, aki Delhi mellett, India Haryana nevű államában él. 52 esztendős felesége 2012. október 5-én adott életet egy kisfiúnak: két éven belül ő volt Ramajit Raghav második gyermeke. Raghav egészen a 80-as éveiig agglegény volt.

2. Az apák napja nem újkeletű dolog. A régészek egy 4000 éves, agyagba vésett apák napi üdvözletet találtak, mellyel az Elmesu nevű babilóniai ifjú kívánt jó egészséget és hosszú életet apjának.

3. A terhesség alatt az apa hormonjai az anyáéval együtt változnak. Áldott állapotban a kismamák olyan feromonokat bocsátanak ki a verejtékmirigyeken át, melyek az apáknál a tesztoszteronszint csökkenését okozzák, valamint felerősítik a prolaktin hormon termelődését, mely a szülői ösztönök beindulásáért felelős.

4. Amellett, hogy termékeny zeneszerző volt, Johann Sebastian Bachnak élete 65 éve alatt két feleségétől 20 gyermeke született.

5. Megvan a biológiai magyarázata annak, ha egy férfi már nem jár annyit terepbicajozni, miután apa lett. Egy svájci kutatásból kiderült, hogy miután egy férfinak gyerekei születnek, inkább kerüli a kockázatos helyzeteket, és a tesztoszteronszintje is csökken.

6. A világ legtermékenyebb férfija címet Ismail Ibn Sharif marokkói szultán érdemelte ki, akinek a feljegyzések szerint a késő 17. században feleségek és ágyasok százaitól összesen 888 gyermeke született. Jelentős létszámú családjának fegyelmezése valószínűleg nem okozott különösebb gondot, mivel 25 ezer rabszolgát alkalmazott, hogy felépítsék a fővárost, és 150 ezer főből álló őrséget is irányított.

7. A szimpátiaterhesség valóban létező dolog; más néven Couvade-szindrómának hívják. Bárhol a világon előfordul, hogy a leendő apák meghíznak, sőt, néha más terhességgel összefüggő tünet, például az émelygés és hányás is megjelenik náluk.

Apját pusziló kisfiú8. Az apák napját szerte a földgolyón megünneplik, de nem mindenhol ugyanabban az időpontban. Magyarországhoz hasonlóan Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban június harmadik vasárnapjára esik. Ausztrália és Új-Zéland szeptember első vasárnapján ünnepel. Spanyolországban és Belgiumban viszont március 19-ét jelölték ki az ünneplésre.

9. Fjodor Vasziljev volt az a férfi, akinek a legtöbb gyermeke született egyetlen nőtől. Feleségével összesen 69 gyermekük volt, közülük 16 ikerpár, 7 hármasiker és 4 négyesiker. Az 1700-as években éltek, és csodával határos módon a 69 gyerekből 67 sikeresen túljutott a csecsemőkoron.

10. Az aktív apák sokféle előnyre számíthatnak, ami az egészségüket és jó közérzetüket illeti. Egy friss kutatás kiderítette, hogy azok az apák, akik sokat foglalkoztak a gyerekekkel, jobb egészségnek örvendtek, kevesebbet ittak, és kevesebb káros szert fogyasztottak. Egy másik tanulmány szerint az apaság azt is elősegíti, hogy a férfiak több pozitív viszonyt és társas kapcsolatot alakítsanak ki.

Vote it up
280
Tetszett?Szavazzon rá!