Tíz téli tipp állattartóknak

Ideje felkészíteni kedvenceit a közelgő hidegre. Az alábbi ötletekkel könnyedén átvészelik majd a kritikus időszakot

Kapcsolódó cikkek

Látszólag bármennyire jól érzik magukat a szabadban, a háziállatok nincsenek hozzászokva a kinti élethez, ezért hideg időben mindig fedelet kell biztosítanunk nekik. Fagypont körüli hőmérsékletnél még a rövid ideig tartó túlzott hideg is levertséget és gyengeséget okozhat. Különösen extrém kinti hidegben (-10°C körül) akár kihűlés is bekövetkezhet náluk: ekkor a szívverés és a légzés lelassul, és az állat érzéketlenné válik az ingerekre.

Szánjon rá pár percet, és ismerkedjen meg a legfontosabb életmentő tippekkel, melyekkel segíthet, hogy cicája vagy kutyája sikeresen átvészelje a közelgő téli hónapokat.

Mérlegelje a lehetőségeket
Mindenképp fontolja meg, hogy kedvencét a lakásban helyezi el. – A lehető legjobb menedéket kell biztosítania. Ha bármely ok folytán teljességgel kizárt, hogy kutyáját be tudja vinni a házba olyankor, amikor a hőmérséklet a legalacsonyabbra süllyed, és még havazik is, akkor feltétlenül gondoskodjon megfelelő kutyaházról vagy más fedélről – mondja Rex Welton, az észak-karolinai Forsyth Állatvédő Liga tagja.

A táplálékkiegészítők segítenek
Háziállata étrendjét egészítse ki esszenciális zsírsavakkal, például sáfrányos szeklice- vagy repceolajjal, mert ettől vastagabb bundát tud növeszteni a hideg időszakban.

Több fehérje
A táplálék fehérjetartalmának növelése szintén hozzájárul a tömör, egészséges szőrzet kialakulásához.

Tartsa elkerítve a kandallót
Mindig zárja el a kandalló környékét. Ha kedvence túl közel fekszik a lángokhoz, az erős hőhatás kiszáríthatja a bőrét, és légzési problémákat okozhat.

Figyeljen oda a vizestálra
Gyakran ellenőrizze a kitett eledelt és vizet, nem fagytak-e meg. Műanyag etetőtál használatával elejét veheti annak, hogy az állatok nyelve véletlenül odatapadjon.

Indulás előtt vizsgálja át az autót
Dörömböljön párszor az autó motorháztetején, mielőtt gyújtást ad! – Ha valahol leparkol a kocsival, és a motor még meleg, a környéken kószáló macskák gyakran felmásznak a motortérbe. Amikor elindítja az autót, akár súlyos sérüléseket is szerezhetnek – figyelmeztet Dennis Flosi állatorvos.

Ellenőrizze a mancsokat
Nem árt, ha rendszeresen rövidre vágja az állatok lábujja közötti szőrzetet, mivel így nem okoz nekik kellemetlen fájdalmat a beletapadó jég. A karmok levágása pedig jobb tapadást biztosít.

Nézzen ki két pár kutyacipőt
Adjon a kutyájára cipőt, vagy mossa meg a mancsait séta után! Az utcára kiszórt só irritálhatja az állatok bőrét.

A kabát is hasznos lehet
A rövid szőrű fajtáknak szükségük lehet egy kabátra vagy kötött pulóverre, hogy kellően védve legyenek az erős hideg ellen.

A fagyálló méreg
A fagyálló folyadék halálos méreg, de édes íze vonzza az állatokat. Mindig törölje fel, ami melléfolyik, és tartsa a készletet elérhetetlen helyen.

Vote it up
340
Tetszett?Szavazzon rá!