Ha az amerikaiak nemzeti eledele a gyorsétkezdei menü, a miénk bízvást a menzakoszt. Ez persze költői túlzás, mert menzának manapság már szinte csak az általános iskolai déli étkezés színhelyét hívjuk, a munkahelyi kantint előkelően étkezdének vagy étteremnek tituláljuk. A lényeg az, hogy számos fogást, köztük az alábbit is, nemcsak a nosztalgia szépíti meg – a receptet is úgy alakítottuk, hogy beléjük szeressen egyszer s mindenkorra.
Hozzávalók 2 személyre
1 kg gyalult tök • só • 2 fej vöröshagyma • 3 evőkanál olaj • 40 dkg sült tarja • 2 evőkanál liszt • 4 dl tejföl • 2 dl víz • 0,5 db citrom leve • 1 nagy csokor kapor
Elkészítés
1. A tököt besózzuk és 30 percig állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a tököt, és fedő alatt puhára főzzük.
2. Ezalatt a sült tarját hajszálvékony szeletekre vágjuk, és 250 °C-ra előmelegített sütőben alaposan megpirítjuk.
3. A lisztet elkeverjük 1 dl tejföllel és a vízzel, hozzáadjuk a tökhöz, és 1-2 percig állandó kevergetés mellett forraljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék tejfölt, néhány percig tovább forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a citromlét és a felaprított kaprot.
Hozzászólás