Tökfőzelék

Vannak ételek, amelyek a gyermekkorunkat juttatják eszünkbe...

Ha az amerikaiak nemzeti eledele a gyorsétkezdei menü, a miénk bízvást a menzakoszt. Ez persze költői túlzás, mert menzának manapság már szinte csak az általános iskolai déli étkezés színhelyét hívjuk, a munkahelyi kantint előkelően étkezdének vagy étteremnek tituláljuk. A lényeg az, hogy számos fogást, köztük az alábbit is, nemcsak a nosztalgia szépíti meg – a receptet is úgy alakítottuk, hogy beléjük szeressen egyszer s mindenkorra.

Hozzávalók 2 személyre
1 kg gyalult tök 2 fej vöröshagyma 3 evőkanál olaj 40 dkg sült tarja 2 evőkanál liszt 4 dl tejföl 2 dl víz 0,5 db citrom leve 1 nagy csokor kapor

Elkészítés
1. A tököt besózzuk és 30 percig állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a tököt, és fedő alatt puhára főzzük.

2. Ezalatt a sült tarját hajszálvékony szeletekre vágjuk, és 250 °C-ra előmelegített sütőben alaposan megpirítjuk.

3. A lisztet elkeverjük 1 dl tejföllel és a vízzel, hozzáadjuk a tökhöz, és 1-2 percig állandó kevergetés mellett forraljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék tejfölt, néhány percig tovább forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a citromlét és a felaprított kaprot.

Vote it up
161
Tetszett?Szavazzon rá!