Hozzávalók 4 személyre
10 fej lila és vöröshagyma, vegyesen • 20 dkg szeletelt bacon • 2 db zellerszár • 1 kiskanál só • 1 kiskanál bors • 2 gerezd fokhagyma • 15 dkg bébispenót • 20 dkg kenyér • 10 dkg pörkölt sós kesudió • 7 dkg olvasztott vaj • 1,5 dl pulykaalaplé
Elkészítés
1. A hagymák tetejéből levágunk 1 cm-t, az aljukból pedig annyit, hogy megálljanak. Kikanalazzuk a hagymák belsejét úgy, hogy egy-két réteg azért maradjon.
2. A töltelékhez felaprítunk 45 dkg-ot a hagymák belsejéből. A 2,5 cm-es darabokra vágott szalonnát két részletben ropogósra sütjük, majd papírtörlőn felitatjuk a zsírját.
3. A serpenyőben hagyunk némi zsiradékot, beletesszük a felaprított hagymát, a felszeletelt zellert, a sót és a borsot, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett a zöldségeket puhára pároljuk.
4. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és további 1 percig főzzük. Átöntjük a keveréket egy tálba, hozzáadjuk a spenótot, a felkockázott és megpirított kenyeret, a dúrvára aprított kesudiót, a vajat, az alaplét és a bacont, majd az egészet hagyjuk kihűlni.
5. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A kivájt hagymákat a nyitott felükkel felfelé egy tepsibe tesszük. Öntünk melléjük 1,2 dl vizet, és egy fóliával lefedve a sütőben 25-30 percig sütjük, míg puha nem lesz, de még nem esik szét.
6. A sütő hőmérsékletét lejjebb vesszük 175 °C-ra. A tepsit kivesszük, és a hagymáról leöntjük a vizet. A töltelékkel megtöltjük a hagymákat, majd visszatesszük a sütőbe, és kb. 25 percig tovább sütjük.
Hozzászólás