Hozzávalók 4 személyre
4 db padlizsán • tengeri só • 1,5 dl olívaolaj • 2 evőkanál citromlé • 4 evőkanál víz • 1 kiskanál méz vagy cukor
A töltelékhez: 2 fej vöröshagyma • 2 evőkanál olívaolaj • 2 gerezd fokhagyma • 4 nagy paradicsom • 1 csokor petrezselyem • 0,5 kiskanál őrölt bors • só, fekete bors
Elkészítés
1. A padlizsánokat hosszában háromszor bevágjuk, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át teljesen őket. Ezután besózzuk, majd szűrőbe tesszük. A szűrőbe egy tányért, illetve arra némi súlyt helyezünk, és alatta a sózott padlizsánokat egy órán át hagyjuk lecsöpögni.
2. A töltelékhez a vékony karikákra vágott hagymát olívaolajban lassú tűzön üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, és még egy percig együtt pirítjuk őket. A serpenyőt levesszük a tűzről, a hagymához adjuk a meghámozott, kimagozott és felkockázott paradicsomot, az apróra vágott petrezselymet és a szegfűborsot. Sóval, borssal ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni.
3. A padlizsánokat megmossuk, a vizet konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk. A tölteléket a bevágásokba kanalazzuk, majd a padlizsánokat egy nagy serpenyőbe helyezzük. A 1,5 dl olívaolajat a citromlével, a vízzel és a mézzel összekeverjük, és a padlizsán tetejére öntjük.
4. Ezután alacsony hőmérsékleten 45-60 percig sütjük, míg a padlizsán meg nem puhul. Ha szükséges, egy kis vizet adhatunk hozzá. Hidegen tálaljuk.
Hozzászólás