Történelmi agytorna

Ne ijedjen meg, nem kap osztályzatot, azonban játékos kvízünkből kiderül, mennyire ismeri a magyar történelmet

Vigyázat, kicsit megkavartuk a kérdéseket! Kattintson az ön szerint helyes válaszra, így automatikusan továbbjut a megoldáshoz, illetve a következő kérdéshez. Közben jegyezze fel, mely pontoknál járt, mert a végén kiderül, hogy a legrövidebb úton jutott-e a végére. Jó szórakozást!

1. Kik egyesítették először tartósan egyetlen országgá a Kárpát-medencét?
a hunok
az avarok

2. Ezt jól összekeverte! Netán úgy okoskodott, hogy Corvin Mátyás fekete hollója volt a fekete sereg névadója? Gyorsan menjen vissza az 5-re!

3. Nem talált, noha rendkívül sok a közös vonás a magyar és a szlovák kultúrában, gondoljon például a népköltészetre. Ne vegye rossz néven, de vissza kell mennie a 8-ra.

4. Nem, a híres mondás nem Széchenyi nevéhez fűződik. Menjen vissza a 10-hez!

5. Mik azok a Corvinák?
Mátyás király fekete serege
Mátyás könyvtárának kódexei

6. No, ez rossz kezdés volt! Bár a hunok az 5. században az egész Közép-Duna-medencét elfoglalták, székhelyüket ide tették, sőt talán Attila sírját is ez a táj rejti, mégis a Kárpát-medence csupán egy szelete volt óriási birodalmuknak. Menjen vissza az 1. kérdéshez!

7. Helyes. Kossuth legsikeresebb szónoki beszédének híres mondata az 1848. július 11-i pozsonyi országgyűlés előtt hangzott el, amely közfelkiáltással elfogadta indítványát a független magyar honvédség fölállítására. Utazzon el a 19. kérdéshez!

8. Melyik szomszédos nemzet tartja egyik történelmi eposzunkat irodalma klasszikus darabjának?
a szlovák
a horvát

9. Így van. A 15. századi Európa talán leghíresebb könyvtárának díszes kódexeit a Hunyadiak hollós címerével is ellátták – innen a latin Corvina elnevezés. Mehet tovább a 8. ponthoz egy irodalmi kérdésért!

10. „Leborulok a nemzet nagysága előtt”. Kinek a beszédéből származik ez a mondat?
Széchenyi István
Kossuth Lajos
Deák Ferenc

11. Eltalálta. Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című hőskölteményét öccse, Péter lefordította horvátra Adrianskoga mora Syrena címmel, és a barokk eposz a horvát iskolákban is tananyag. Máris mehet a 10-re, egyenest a 19. századba.

12. Kezdésnek egész jó! A nomád avarok a 6. század közepén Baján kagán vezetésével erős országot hoztak létre a Közép-Duna medencéjében. Az avar államot a frank Nagy Károly döntötte meg 796-ban. A következő kérdést az 5-ön találja.

13. Ez a helyes válasz. Az első európai földalatti vasút Londonban gőzüzemű kocsikkal járt, míg a második, a budapesti 1896-ban már motoros kocsikkal robogott. Mehet tovább a 16-ra egy politikai kérdésért.

14. Jaj, dehogy! Menjen csak vissza a 10-re!

15. Puff neki... Mellé. A lovassportot angol mintára gróf Széchenyi István honosította meg hazánkban, mindössze a 19. század húszas éveiben. Keressen egy jobb választ a 18-on!

16. Melyik politikai pártot alapították előbb?
a Szociáldemokrata Pártot
a Kisgazdapártot
a Kereszténydemokrata Néppártot

17. Nem, csak a második volt, mert elsőként a londoni földalatti vasút épült meg Európában. Vissza a 19-re!

18. Melyik az a sportág, amelyből először szerveztek rendszeres sportversenyeket Magyarországon?
a lóversenyzés
a lövészet

19. A budapesti kéregvasút volt Európában
az első motorkocsis földalatti
az első földalatti vasút

20. Telitalálat! A 16. század első felében a felvidéki városokban védelmi célból polgári lövészegyletek alakultak. A farsangi kötelező versenyekre a tehetős polgárok inkább ügyesebb legényeiket küldték – így lett ez a szervezett és rendszeres versengés első formája Magyarországon. Mehet a 30-ra, ahol egy zenei kérdés várja.

21. Pontosan! A Magyarországi Szociáldemokrata Párt 1890-ben alakult a Frankel Leó irányította Magyarországi Általános Munkáspártból. Neve más pártokéhoz hasonlóan többször változott az idők során. A játék a 18. kérdéssel folytatódik.

22. Nagyon jó! Rácz Aladár (1886–1958) cigányzenekarokban volt cimbalmos, később azonban klasszikus zenei átirataival koncertezett Európa-szerte. Haláláig a budapesti Zeneakadémián tanított. Tovább a 31-re, az utolsó kérdésért!

23. Sajnos nem nyert. Szakcsi Lakatos világhírű dzsesszzongorista, zongorán pedig jó ideje hangversenyeznek már. Menjen vissza a 30-ra!

24. Csak nem ugrasztottuk be? Istvánt Róma püspöke, a pápa valóban 1000-ben koronáztatta Magyarország keresztény királyává, de... Tegyen csak úgy, mintha nem is választotta volna ezt a feleletet, és menjen inkább a 28-ra!

25. Rubik Ernő világot meghódító bűvös kockája. A viszontlátásra!

26. Csak tizenkilenc évet tévedett. A Kisgazdapárt 1909-ben alakult 48-as és Független Országos Gazdapárt néven. Nézzen jobb válasz után megint a 16-on!

27. Le a kalappal – célba ért. Reméljük, jól szórakozott, és talán még tanult is valamit. A legrövidebb út tizenkilenc lépésből állt: 1-12-5-9-8-11-10-7-19-13-16-21-18-20-30-22-31-28-27. Önnek hogy sikerült? Nos, még egy kérdés ráadásul: nevezze meg azt a magyar feltalálót, akinek találmánya a New York-i Modern művészetek Múzeumának gyűjteményét gazdagítja? A megfejtést megtalálja a 25-ön.

28. Kitűnő! Szent István, Géza fejedelem fia már 997-től Magyarország fejedelme, 1000-től pedig első fölkent királya. Menjen a 27-re, ott befejezheti nyári röpdolgozatát!

29. A legkevésbé sem talált. A Kereszténydemokrata Néppárt 1944-ben alakult, és a három fölsorolt párt közül éppenséggel a legfiatalabb. Próbálkozzon még egyszer a 16-tal!

30. Ki az a világhírű magyar zenész, aki népi hangszerén – addig szokatlanul – klasszikus zenei koncerteket adott?
Rácz Aladár
Szakcsi Lakatos Béla

31. Mikor kezdte I. István uralkodását Magyarországon?
997-ben
1000-ben

Vote it up
254
Tetszett?Szavazzon rá!