Történelmi kvíz

Középiskolás korában valószínűleg jól teljesített volna ezen a „felmérőn”. Lehet, hogy most sem lesz másként

1. A történelem egyik legnagyobb hódítója elvágta a gordiuszi csomót a Zeusznak emelt templomban, amiért jutalma a kis-ázsiai Isszoszban Kr. e. 333-ban aratott győzelem volt. Ki volt ez a hadvezér?
A) Nagy Sándor, aki Dareiosz perzsa királlyal csapott össze
B) az athéni Periklész, aki a Iaszón vezette spártai sereggel küzdött meg
C) a karthágói Hannibál, aki a Scipio vezette római sereggel csatázott
Ugrás a megoldáshoz!

2. Ki volt az, akit a legenda szerint arra kényszerítettek, hogy nyilával lője le a fia fején lévő almát?
A) Tell Vilmos
B) Friedrich Schiller
C) Hermann Gessler
Ugrás a megoldáshoz!

3. Hány évig tartott valójában a százéves háború Anglia és Franciaország között?
A) 89 évig
B) 100 évig
C) 114 évig
Ugrás a megoldáshoz!

4. Amikor Kolumbusz Kristóf 1492-ben amerikai földre lépett, mit gondolt, hol jár?
A) India
B) Amerika
C) Atlantisz
Ugrás a megoldáshoz!

5. Ki volt Montezuma, akinek „bosszújától” máig félnek a Mexikóba látogató turisták?
A) maja hadisten
B) azték uralkodó
C) spanyol hódító
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

6. Miről kapta nevét a drezdai Zwinger?
A) az épület korábban medvék ketrece (németül: Zwinger) volt
B) a helyről, ahol épült
C) tervezőjéről, Johann Friedrich Zwingerről
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

7. Kik győzték le a nagy spanyol Armadát 1588-ban?
A) a portugálok, Figo vezetésével
B) a franciák, Napóleon vezetésével
C) az angolok, Sir Francis Drake vezetésével
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

8. Melyik cár volt az, akinek 1917-ben az orosz forradalom miatt kellett lemondania, és akit aztán a családjával együtt megöltek?
A) II. Miklós
B) II. Sándor
C) Nagy Péter
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

9. Melyik afrikai ország volt korábban német gyarmat?
A) a Kongói Demokratikus Köztársaság
B) Tanzánia
C) Angola
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

10. Az „Anna és a sziámi király” című könyv a 19. századi Sziámban játszódik. De Sziám már nem létezik. Melyik ország uralkodója ma a sziámi király?
A) Malajzia
B) Laosz
C) Thaiföld
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

11. Kinek a vezetésével vívta ki függetlenségét India 1947-ben a gyarmattartó Nagy-Britanniával szemben?
A) Mahatma Gandhi
B) Indira Gandhi
C) Radzsiv Gandhi
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

Válaszok
1. A) Nagy Sándor (Kr. e. 356–323) győzte le III. Dareiosz perzsa királyt. Hadjárata során a makedón vezér ennél sokkal keletebbre is eljutott. Halálakor Nagy Sándor birodalma a Balkántól egészen Indiáig húzódott. Vissza a következő kérdéshez!

2. A) Tell Vilmosnak kellett célba vennie az almát, miután megtagadta, hogy köszöntse a kanton helytartója, Hermann Gessler által az oszlop tetejére rakott kalapot. A legenda szerint Tell Vilmos e tettet 1307-ben hajtotta végre, azonban az eset valószínűleg sohasem történt meg. A svájci íjásznak Friedrich Schiller (1759–1805) állított írásos emléket a nevét viselő romantikus drámájában. Vissza a következő kérdéshez!

3. C) Az Anglia és Franciaország közötti háború megszakításokkal 114 évig tartott, 1339-től egészen 1453-ig. Ennek ellenére a francia trón utódlása miatt kirobbant háború a történelemkönyvekbe „százéves háború” néven vonult be. Vissza a következő kérdéshez!

4. A) Kolumbusz Kristóf (1451–1506) azt hitte, hogy Indiában ért partot. Az akkor már a nyugati világ számára is ismert Indiába vezető nyugati hajózási útvonalat akarta megtalálni. Nem tudhatta, hogy egy egész kontinens fogja útját állni. A legendás Atlantiszt azóta sem fedezték fel. Vissza a következő kérdéshez!

5. B) II. Montezuma az aztékok utolsó uralkodója volt. Miután a 16. század elején meggyilkolták, az Hernán Cortez vezette spanyol hódítók elpusztították az azték birodalmat. „Montezuma bosszúja” azóta rengeteg turistát sújtott: ugyanis a hasmenést nevezik így. Vissza a következő kérdéshez!

6. B) A drezdai Zwinger a helyről kapta a nevét, ahol épült. A „Zwinger” hajdan a palota külső és belső bástyája közötti területet, a bástyafolyosót jelölte. A képtárakból és pavilonokból álló barokk épületegyüttes 1711 és 1728 között épült Matthäus Daniel Pöppelmann tervei alapján. Vissza a következő kérdéshez!

7. C) Sir Francis Drake admirális vezette győzelemre 1588-ban az angol flottát a nagy spanyol Armada ellen. Figo csak a focipályán vezette a portugálokat mint a nemzeti válogatott csapatkapitánya. Vissza a következő kérdéshez!

8. A) II. Miklósnak kellett lemondania trónjáról 1917 márciusában. Száműzetésben ölték meg a bolsevikok az Urál hegységben, 1918 júliusában. Vele együtt vesztette életét felesége, Alexandra és öt gyermekük. II. Sándort anarchisták ölték meg 1881-ben. Nagy Péter természetes halált halt 1725-ben. Vissza a következő kérdéshez!

9. B) A modern kori Tanzánia a 19. század végén vált a német Kelet-Afrika részévé. Burundi és Ruanda is ehhez a területhez tartozott. Az I. világháború után Németország elveszítette gyarmatait. Angola portugál uralom alatt állt, a Kongói Demokratikus Köztársaság pedig belga fennhatóság alatt. Vissza a következő kérdéshez!

10. C) A sziámi király ma Thaiföld uralkodója. Az ország neve 1939-ben változott meg. A jelenlegi király Bhumibol Adulyadej (IX. Ráma), aki annak a Mongkut királynak az utódja, akiről Margaret Landon ír a könyvében, melyet megjelenése óta már többször megfilmesítettek. Vissza a következő kérdéshez!

11. A) Mahatma Gandhi (1869–1948) vezette a Nagy-Britannia elleni erőszakmentes ellenállást. Gandhi küzdőtársának, Dzsaváharlál Nehrunak a lánya, Indira Gandhi (1917–1984) India miniszterelnöke volt 1966 és 1977, valamint 1980 és 1984 között. Fia, Radzsiv Gandhi anyja meggyilkolása után lett miniszterelnök, és 1989-ig állt az ország élén.

Vote it up
44
Tetszett?Szavazzon rá!