Túléltem a válást

A szakítás nem csak az ember jövőjét, hanem a múltját is megváltoztatja

Ha a házasság – amint azt Woody Allen egyszer megállapította – a remény halála, akkor mi a válás? A halál reménye, az elkerülhetetlen és néha elviselhetetlen fájdalom vége?

Vagy maga a halál, amelynek megannyi megnyilvánulási formája ismeretes? A személyes kudarc emlékműve, a jellem és elszántság hiányának jelképe, a szertefoszlott álmok romhalmaza? Vagy lehetőség az újrakezdésre, a kiteljesedésre, merészségünk kimutatására?

Mivel nemrégiben váltam el magam is, elmondhatom, hogy van benne egy kicsi mindenből. Sőt, nem is kicsi!

A válás kétségkívül káros hatású. Bomba, amely ízekre tépi önmagadról alkotott képedet, illúzióidat. Taposóaknák sora, amelyek akkor robbannak, amikor a legkevésbé számítasz rá, és az emlékek repeszdarabkái megsebzik a szívedet. Életed értelme, amely köré az egész fölépült, hirtelen szertefoszlik. Mintha valaki kirakójátékot nyomna a kezedbe – a fele hiányzik, ám az illető mégis azt várja, hogy eszkábálj belőle értelmes egészet.

A házasság maga a folyamatosság: a múlt és a jövő végtelen jelenné fonódik össze benne. Pároddal úgy éled az életedet, hogy teszed a dolgodat, tárgyakat szerzel, célokat érsz el, de a tapasztalásnak, a birtoklásnak csak annyiban van jelentősége, amennyiben befolyással bír házasságodra és annak fejlődésére. Gondolhatsz a múltra, de azt mindig a jelen viszonylatában teszed. Nézd meg, milyenek voltunk akkor, és milyenek vagyunk ma!

A válás nyilvánvalóan átalakítja a jövőt, megfosztja perspektíváitól, de érdekes módon a múltat is átalakítja. A nyaralásokról és születésnapokról készült régi fényképek egyszeriben történelmi jelentőségre tesznek szert. A köznapi tárgyak életre kelnek, a veszteség érzetét lehelik magukból, jelképes értéket hordoznak. Ez az ing azt a zűrös napot juttatja eszembe a bevásárlóközpontban, amikor az az afgánagár képű eladó megpróbált pimaszkodni. Itt vannak azok a félig leégett, kissé poros gyertyák, amelyeket esős estéken szívesen meggyújtottunk. Ebben a fiókban gyűjtögettük azokat a kuponokat, amelyeket sose használunk már fel. Ez az az ablak, amelyen át egy hideg februári napon megláttunk egy kardinálispintyet – tollazata élénk foltként bukkant elő a szürke ég hátteréből –, s mi közben erőltetett tárgyilagossággal boncolgattuk házasságunk kudarcát, mint holmi rossz színészek egy pocsék szappanoperában.

Az elválás persze maga a tisztítótűz. Itt se vagy és ott se

Az elválás persze maga a tisztítótűz. Itt se vagy és ott se. Fogalmad sincs, merre tartasz, és hogy hol voltál mostanáig. Álom lett volna az egész? Azok az évek valóban a tieid voltak? És számítanak?

A barátok, rokonok, a váláson túlesettek rémes közössége megpróbál tanácsokkal ellátni, segíteni. Levelek, telefonok, látogatások, imák, kívánságok. Megannyi kincs. Nem vagy egyedül. De igenis egyedül vagy.

Ez az űr bánattal elárasztott pince, és te hónapokon át térdig gázolsz benne, vödrözöl, lapátolsz, mindent elkövetsz, hogy bele ne fulladj. Az emberek segíteni akarnak – és segítenek is –, de a munka dandárját neked magadnak kell végigcsinálnod. Rájössz, hogy a veszteség ténye elől nincs menekvés. Inkább meg kell mártózni benne, sőt egy időre alá is merülni, esetleg fel is szívni. Végig kell szenvedni az önmarcangolás és önvád időszakát, s kibírni az olyan közhelyes mondatokat, hogy manapság bizony túl egyszerű a válás. Az ő magaslatukból ugyan mit számít a másik szenvedése? Üres statisztikai számadat csupán. Te is csak számadat vagy, aggasztó tendencia, a „családi értékek” kiürülésének tünete, fájdalmad szociológiai adalék és elcsépelt politikai frázis.

És mindezt ki kell bírnod, miközben búcsút veszel attól az életformától, amelyet a magadénak tudtál, s a jövőtől, amely ebből az életből következett volna. Hozzá kell szoknod, hogy szemrebbenés nélkül felvedd azt az inget, meggyújtsd azokat a gyertyákat, és nézd az ablakból a pintyeket, melyeknek élénk színe az élet lehetőségével, a kinti világ esélyével kecsegtet, s azzal, hogy a szenvedést egy szép napon ismét boldogság és új remény váltja fel.

Vote it up
64
Tetszett?Szavazzon rá!