Túl sok a tabletta?

Az idősek gyakran többféle gyógyszert szednek. Sokszor túlzottan sokfélét. Hogyan kerülhetik el ezt az érintettek?

Marika néni, a vérnyomása 180/100. Lehet, hogy új gyógyszert kell adnom? – tűnődött hangosan 2010 szeptemberében a 78 éves Kaszás Péterné* háziorvosa. (*A jelzett neveket megváltoztattuk.)

Így is tett, és Marika néni a meglévők mellé egy újabbat kapott. Azonban csak nem akart csökkenni a vérnyomása, ám új probléma jelentkezett. Az enyhén cukorbeteg budapesti asszonynak elkezdett dagadni a lába, ezért kezdődő szívelégtelenségre gondoltak. Orvosa a vizesedés megszüntetésére vízhajtót rendelt neki. A rövid távú eredmény: az addig életvidám, szellemileg teljesen friss asszony hirtelen zavarttá vált, nem ismerte meg a rokonait. Feszült lett, szorongani kezdett.

Végül kórházba került a pszichiátriai tünetek miatt. Itt derült ki, hogy mi áll az események hátterében: a térdfájása. Pontosabban azok a gyógyszerek, amelyeket a reumatológus írt fel szükség esetére és amelyeket a panaszai miatt otthon kezdett el szedni. A gyulladáscsökkentő szerek miatt ugrott meg a vérnyomása. A szívtünetnek gondolt lábdagadás a vérnyomáscsökkentő mellékhatása volt, a szintén feleslegesen szedett vízhajtó pedig sóhiányt és ezzel együtt pszichés tüneteket váltott ki. A nyugdíjas tanárnő így a kórházban látványosan, egy hét alatt meggyógyult: egyszerűen csak a szükségtelen gyógyszereket kellett megvonni tőle.

– Nagyon szerencsések voltunk – mondja a lánya. – Időskorban egy ilyen kaland sokkal rosszabbra is fordulhatott volna.

Sajnos ez történt Horváth Géza* esetében. A 85 éves szentendrei férfi cukorbeteg volt, és érszűkülete mellett 2009 júniusában anginás rohamai jelentkeztek. A beszűkült koszorúerek tágítására gyógyszert rendeltek neki, ami hatékonyan enyhítette a panaszokat. Viszont mellékhatásként hirtelen vérnyomáscsökkenés lépett fel, főleg amikor megpróbált felállni. Egy alkalommal megszédült és elesett, ráadásul olyan szerencsétlenül, hogy combnyaktörése lett. A műtét sikerült ugyan, de pár nappal később szövődményként trombózis alakult ki a bal lábában. Végül ez is közrejátszott abban, hogy a baleset után két héttel meghalt.
 

Így legyen jól informált!
Ha az orvos új gyógyszert ír fel önnek, kérdezze meg tőle:
• biztosan szüksége van a készítményre?
• pontosan milyen hatást várjon?
• várhatóan meddig kell szedni?
• mikor várható a hatása?
• szükség van-e a kezelés mellett ellenőrző laborvizsgálatokra?
• melyek azok a szituációk, amikor okvetlenül orvoshoz kell fordulnia?

A betegtájékoztatót is feltétlenül olvassa el figyelmesen, hogy megtudja:
• melyik napszakban kell szednie a gyógyszert;
• étkezés előtt, alatt vagy attól függetlenül szedje;
• felléphet-e kölcsönhatás ételekkel vagy gyógyszerekkel;
• alkoholt szabad-e fogyasztani a kezelés alatt;
• mi történik akkor, ha kihagy egy adagot, vagy idő előtt abbahagyja a kezelést;
• mit kell tenni, ha véletlenül túl sok gyógyszert vett be.

Ha valami nem világos, bátran forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!

Marika néni és Géza bácsi története nem egyedi. Az idős betegek különösen érzékenyek a gyógyszerek hatásaira és mellékhatásaira. Márpedig az idősek azok, akik egyébként is sok gyógyszert szednek. Nemzetközi tapasztalatok szerint a 65 év felettiekre jut a teljes gyógyszerfogyasztás harmada.

Egy kanadai felmérésből kiderült: 2005-ben a 60–69 évesek évente átlagosan 35 gyógyszerreceptet váltottak be, míg a 80 év felettiek már 74-et. 2008-ban pedig az időskorúak 62 százalékával előfordult, hogy egyidejűleg több mint ötféle gyógyszert szedett.

A szakemberek régóta veszélyforrásnak tartják a többféle gyógyszer egyidejű szedését, vagyis szaknyelven a polifarmáciát. – Ilyenkor az egyes szerek hatásai nem kívánt mértékben összeadódhatnak, illetve lényegesen megnő az egyébként ritka mellékhatások veszélye is – állítja dr. Balog Attila szegedi reumatológus.

Mára az is egyre jobban ismert, hogy az idősebbek még veszélyeztetettebbek ebből a szempontból. Az életkor előrehaladtával ugyanis még egészséges embereknél is változik a szervezet működése. Csökken a veseműködésük, növekszik szervezetükben a zsír mennyisége, kevesebb gyomorsav termelődik, változik a szövetek vérellátása. Ezek a folyamatok mind befolyásolják a gyógyszerek lebontását, ezáltal azt, hogy mennyi ideig maradnak a szervezetben és meddig tudják kifejteni hatásukat.

Ráadásul az idősebbek szervezete ezek hatására is másképp reagál. Egyes vérnyomáscsökkentő-fajtákra, szívgyógyszerekre vagy feszültségoldókra fokozottabb a válasz (így kisebb adagokra van szükség), míg az asztmagyógyszerek vagy vízhajtók adagját sokszor emelni kell.
 

Bár a gyógyszerek felírásával sok fájdalom, panasz és szövődmény megelőzhető, szedésüknek komoly veszélyei is vannak. Pontos adatok nincsenek, de a nemzetközi felmérések alapján hazánkban is évente akár hétezer, döntően idős ember halálában játszik szerepet a gyógyszerek nem kívánt hatása. Azaz a gyógyszer-mellékhatások több áldozatot szednek, mint a közlekedési balesetek és az erőszakos halálesetek együttvéve.

– Ha egy idős embernél hirtelen panasz, állapotromlás lép fel, az az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen gyógyszereket kap, változott-e ezek adagja, illetve hogy átesett-e az illető a közelmúltban valamilyen gyógyszerváltáson – mondja dr. Márkus Bernadett budapesti háziorvos. Emellett nem szabad elfeledkezni a recept nélkül kapható készítményekről, gyógyteákról sem. A nem kívánt hatások valószínűsége ugyanis minden egyes újabb gyógyszerrel emelkedik. Ha valaki például ötnél kevesebb gyógyszert kap, akkor ez körülbelül 4 százalék, míg 10-nél több gyógyszer esetén már 28 százalék. Ráadásul a mellékhatások nem is jósolhatók előre: míg egy-egy gyógyszer hatásaira vonatkozóan vannak adatok, az azonban alig ismert, hogy ezek hogyan viselkednek együttesen adva egy idős betegnél.

Marika néni esetéhez hasonlóan sokszor bekövetkezik az úgynevezett „terápiás kaszkád”. Azaz: egy újabb gyógyszer mellékhatását tévesen és teljesen feleslegesen egy további készítménnyel kezdik el kezelni. – A felírt készítménytől elkezd fájni a feje, erre bevesz egy fájdalomcsillapítót.

A fájdalomcsillapító mellékhatásaként gyomorpanasza lesz, a bekapott savkötők viszont zavarhatják a többi gyógyszer hatását – mutat be egy jellegzetes példát dr. Mácsai Emília veszprémi nefrológus főorvos. Gyakori, hogy a felírt antidepresszáns mellékhatásaként kialakuló mozgászavart tévesen betegségnek nézik, és arra is adnak egy újabb gyógyszert.

– Ha nem figyelnek oda, a meglévőkön túl nagyon hamar 5-6 másik olyan gyógyszert is szed a beteg, amelyre semmi szüksége nem lenne – teszi hozzá Mácsai doktornő. Ez nemcsak drága, de a mellékhatások fokozott veszélye miatt kifejezetten veszélyes is lehet. Ezért roppant fontos, hogy a beteg csak akkor kapjon gyógyszert, ha arra tényleg szüksége van.

Márpedig a valóban szükséges gyógyszerek száma sem elhanyagolható. Az idős emberek betegesebbek, sőt sokszor egyidejűleg többféle betegségben is szenvednek, így ha betegségenként csak egy-két tablettát kell bevenniük, a napi adag akkor is könnyen felkúszhat 15–30 tablettára.

Mivel a gyógyszerek iránti érzékenység egyénileg nagymértékben változó, ezért az orvosoknak törekedniük kell arra, hogy ha mindenképpen új gyógyszert kell adniuk, akkor a kezdőadag alacsony legyen, és egyszerre csak egyféle új készítményt vezessenek be. Így a szervezetnek lesz ideje hozzászokni a hatáshoz, az esetleges mellékhatások pedig könnyen összefüggésbe hozhatók a kiváltó szerrel.

Egyes gyógyszercsoportokban, például a fájdalomcsillapítók, az antidepresszáns szerek, a szívritmus-szabályozók és az altatók között vannak olyan hatóanyagok, amelyekben sokkal gyakrabban lépnek fel időseknél mellékhatások. (Az időskorban lehetőleg kerülendő vagy fokozott óvatossággal alkalmazandó 48 készítményt és gyógyszercsoportot közel egy évtizede egy amerikai szakértői csoport Beers-lista néven összesítette.) Ilyenkor ugyanazt a terápiás hatást egy másik, az idős ember számára kevésbé veszélyes készítményre való áttéréssel kell elérni.
 

Ezekre figyeljen leginkább
Idős korban többszörös gyógyszereléskor a mellékhatásokat leggyakrabban kiváltó gyógyszerek:
• feszültségoldók, nyugtatók, altatók (benzodiazepinek)
• vérnyomáscsökkentők
• alvadásgátló tabletták
• szívgyógyszer (digoxin)
• vízhajtók
• nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a szteroidok
• asztmagyógyszer (theophyllin)

Ha a fentieket együttesen alkalmazzák, különösen figyeljen oda, hogy milyen szokatlan tünetek, panaszok jelentkeznek!

További információ a gyógyszerek kölcsönhatásairól: pharmasoft.hu

Minden gyógyszer betegtájékoztatóját megtalálja itt: ogyi.hu

Hatóanyagtól függetlenül a gyógyszer formája is nagyon fontos. – Az idősek például sokszor nehezebben nyelnek le egy kapszulát. Ilyenkor olyat kell választani, amelynek a bevételével nincs probléma, például kisebb méretű tablettát vagy akár gyógyszeres oldatot – hívja fel a figyelmet Márkus doktornő. Ezeket azonban csak akkor rendelik, ha a beteg jelzi az orvosnak, hogy nehezére esik a gyógyszer szedése. Ha nem szól, az orvos nem változtat.

Ezért érdemes a gyógyszer felírásakor tisztáznia a legfontosabb kérdéseket: pontosan milyen hatást várhat a gyógyszertől, milyen mellékhatások léphetnek fel (lásd a keretes szöveget). Legjobb, ha ezeket a kérdéseket előre leírja, nehogy valami kimaradjon. Ha rosszul hall vagy nehezen ért meg új dolgokat, a viziten legyen jelen egy hozzátartozója is, aki segíthet megjegyezni a hallottakat.

Az időskorú betegek kezelésekor a másik nagy probléma, ha valaki nem szedi az előírásoknak megfelelően a gyógyszereit. Ez nem ritka: egy 1000 ember megkérdezésével végzett 2011-es felmérés szerint csak az emberek 30 százaléka szedi be a felírt gyógyszerek 80 százalékát. Ráadásul rapszodikusan: nyáron és a karácsonyi időszakban például sokan „gyógyszerszabadságot” tartanak, különösen az idült betegségekre felírt (általában folyamatosan szedendő) gyógyszerek esetében. – Orvos legyen a talpán, aki ilyenkor egyértelműen meg tudja mondani, hogy az állapotrosszabbodás hátterében a gyógyszer be nem vétele, gyógyszermellékhatás vagy a betegség súlyosbodása áll-e – mondja Mácsai doktornő. A válasz nem mindegy: alapvetően más kezelést igényel mindegyik szituáció.

Ezért elengedhetetlen, hogy a beteg a felírt készítményeket az előírásnak megfelelő módon és adagban szedje. Időseknél, akiknek a látásával is gond lehet, segíthet a gyógyszeradagoló doboz. Ezt a hozzátartozó vagy a gyógyszerész ellenőrizze. Olvassa el a gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztatót, amelyből megtudhatja, hogy inkább esténként szedje-e a gyógyszert, vagy szabad-e étkezés közben bevenni a készítményt.

– A legfontosabb azonban az, hogy legyen kapcsolatban orvosával. Jelezze neki, ha valamivel nincs tisztában, ha a gyógyszer szedése során valami szokatlant észlel, vagy ha az állapota nem változott – tanácsolja Balog doktor. Az időskor nem azonos az elesettséggel, betegséggel. Lehet, hogy egy egyszerű gyógyszercsere vagy az adag csökkentése révén sokkal jobban fogja érezni magát. Sőt akár a felírt gyógyszerek számát is csökkenteni lehet – ahogyan az Kenéz Jánossal* történt.

A 82 éves kiskunfélegyházi férfit hónapok óta egyre súlyosbodó váll- és csípőízületi panaszok gyötörték. Ráadásul a feje is hasogatni kezdett, a látása is megromlott, és rettenetes kimerültség gyötörte. – Reggelente alig bírtam kikászálódni az ágyból. Teljesen megnyomorodtam – emlékszik vissza. Az orvos fájdalomcsillapítókat írt fel neki, amelyektől azonban nem javult az állapota, ráadásul a gyomrát is megviselték. A vitaminkészítmények sem használtak. A végén ötféle gyógyszert szedett egyszerre, mégsem lett jobban.

A lánya végül elintézte, hogy egy reumatológushoz kerüljön, aki egy időskori autoimmun betegséget, polimialgia reumatikát diagnosztizált nála. Kis adagban szteroidot írt fel. Gyökeres változás állt be a férfi állapotában. Egy hét alatt szinte újjászületett: panaszai megszűntek, életereje visszatért – miközben addigi gyógyszerei jó részét el lehetett hagyni.

– Ha hatástalan a gyógyszer, nem feltétlenül egy újabb adása a megoldás. A legjobb kezelés megtalálásában viszont a beteg tud csak segíteni: ő tud szólni, ha valami nincs rendben. Ezért ne hagyja annyiban! – tanácsolja Balog doktor.

Vote it up
267
Tetszett?Szavazzon rá!