Hozzávalók 12 szelethez
5 dkg vaj • 25 dkg liszt • só • 3 dkg élesztő • 4 evőkanál tej • 5 dkg cukor • 1 tojás • zsiradék és liszt a formához
A töltelékhez: 1 citrom • 1 tojás • 75 dkg sovány túró • 4 evőkanál tejszín • 1,5 dl tejföl • 5 dkg finom búzadara vagy kukoricakeményítő • 20 dkg cukor • 10 dkg mazsola, megmosva
Elkészítés
1. A tésztához lágyítsuk fel a vajat szobahőmérsékleten. Szitáljuk a lisztet keverőtálba, és adjunk hozzá egy csipet sót. Alakítsunk ki a közepén egy mélyedést.
2. Egy kis tálban keverjük el az élesztőt 3 evőkanál langyos tejben 1 evőkanál cukorral. Öntsük a fel oldott élesztőt a mélyedésbe és szórjunk rá egy kevés lisztet, amelyet előzőleg nem sóztunk meg. Kelesszük letakarva kb. 20 percig, amíg a liszt felszíne repedezni nem kezd. Ezután adjuk hozzá a vajat, a tojást és a maradék cukrot, valamint 1 evőkanál tejet.
3. Kézi mixer vagy háztartási robotgép dagasztójával gyúrjuk erőteljesen a tésztát, amíg elválik az edény falától. Kelesszük letakarva 1-2 óra hosszat.
4. Kenjünk ki egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortasütőformát, és szórjuk meg kevés liszttel, vagy béleljük ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a forma alját és oldalát. Kelesszük a tésztát a formában még 20 percig.
5. Közben a töltelékhez reszeljük le a fél citrom héját. Válasszuk el a tojássárgáját a fehérjétől. Nyomkodjuk ki a túrót. Melegítsük elő a sütőt.
6. Kézi mixer vagy robotgép habverőjével keverjük össze a túrót, a tejszínt, a tejfölt, a búzadarát vagy a kukoricakeményítőt, a cukrot, a tojássárgáját, a citromhéjat és a mazsolát, de ügyeljünk rá, hogy az alacsony fokozatot válasszuk. Adjuk hozzá óvatosan a tojásfehérjéből vert kemény habot.
7. Tegyük a tölteléket a sütőformába a tésztára, és süssük kb. 40 percig, amíg a tészta aranysárgára nem sül. Ha a tetején túl gyorsan megpirulna, fedjük le alufóliával. Miután a sütőt elzártuk, hagyjuk még 15 percig benn a tortát, majd óvatosan válasszuk le a tortakarikáról és az alaplapról, és hagyjuk kihűlni.
Más változat. A mazsola és a citromhéj helyett használjunk 50 dkg almát, amelyet mossunk és hámozzunk meg, távolítsuk el a magházát, és vékonyan szeleteljünk fel. Terítsük a túrós keverékre, majd süssük meg a tésztát a fent leírtak szerint.
Újabb változat. Használjunk a töltelékhez túró helyett tejfölt. Keverjünk el 1 csésze búzadarát 1 tojássárgájával, és adjunk hozzá 7,5 dl tejfölt és 15 dkg cukrot. Adjuk hozzá óvatosan az 1 tojásfehérjéből vert kemény habot. Ízlés szerint keverjünk bele 2 csomag vaníliás cukrot vagy egy megmosott fél narancs reszelt héját vagy mazsolát. Süssük a fent leírtak szerint.
Még egy változat. A hamburgi túrótortához készítsünk omlós tésztát 25 dkg lisztből, 1 kiskanál sütőporból, 1 csipetnyi sóból, 12 dkg vajból, 6 dkg cukorból, 1 tojásból és 1 csomag vaníliás cukorból. Tegyük egy kapcsos tortaformába, és villával szurkáljuk meg. A töltelékhez olvasszunk fel 8 dkg vajat. Adjunk hozzá 6 dkg lisztet, 15 dkg cukrot, 50 dkg sovány túrót, 4 tojássárgáját és egy megmosott citrom finomra reszelt héját, majd keverjük az egészet jól össze. Verjünk a 4 tojásfehérjéből kemény habot, és 5 dkg mazsolával együtt adjuk hozzá a töltelékhez. Terítsük a tésztára és simítsuk el. Süssük meg a fentiek szerint.
Hozzászólás