Hozzávalók 12 szelethez
15 dkg vaj • 4 tojás • 15 dkg cukor • 1 citrom • 25 dkg kukoricakeményítő • 2 evőkanál rum • 1 csipet só • 1 kiskanál sütőpor • zsiradék és zsemlemorzsa a formához
A krémhez: 20 dkg vaj • 10 dkg porcukor • 1 kiskanál cukor • 1 kiskanál vaj • 3 evőkanál darabolt mandula • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
1. Keverjük habosra a vajat, és válasszuk el a tojások sárgáját a fehérjétől. Adjuk a vajhoz apránként a tojássárgáját, a cukrot és a kukoricakeményítőt. A kézi mixer habverőjével keverjük legalább 8 percig. Adjuk hozzá a megmosott citrom levét és lereszelt héját, a rumot, a sót és a sütőport, majd a tojásfehérjéből vert kemény habot.
2. Kenjünk ki zsiradékkal egy 26 cm átmérőjű koszorúformát, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Tegyük bele a tésztát. Süssük előmelegített sütőben kb. 45 percig. Ezután hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki.
3. A krémhez keverjük habosra a 20 dkg vajat. Keverjük hozzá apránként a porcukrot és a vaníliás cukrot. Vágjuk el a tésztakoszorút középen vízszintesen, és töltsük meg a krém felével. Tegyük rá a tészta másik felét, és vonjuk be a koszorút a megmaradt krémmel.
4. Keverjük össze a darabolt mandulát 1 kiskanál cukorral. Forrósítsunk fel 1 kiskanál vajat, és pirítsuk meg benne a cukros mandulát. Szórjuk a tésztára.
Ismerjen meg további kiváló húsvéti fogásokat!
Hozzászólás