Tűzoltás

Tanácsok a sokakat heti rendszerességgel kínzó gyomorégés, vagyis a refluxbetegség megelőzéséhez és enyhítéséhez

Ha hinni lehet a Google keresési statisztikáinak, a gyomorégés – azaz a szegycsont mögött tapasztalt égető érzés – a legtöbb embernél ugyanolyan gyakori probléma, mint a csuklás. Bár néha nem állapítható meg az oka, általában savas reflux (azaz a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlása) áll a hátterében. A gyomorfallal ellentétben a nyelőcső falát marni tudja a gyomorsav.

A gyomorégés tüneteit sokan tévesen szívrohamnak tulajdonítják, holott az utóbbi által okozott fájdalom általában sajgó, szorító vagy nyomó jellegű, nem pedig égető. Ha kétségei vannak, a biztonság kedvéért forduljon inkább szakemberhez. Jóllehet az időnként jelentkező gyomorégés általában nem ad okot aggodalomra.

– Ha azonban legalább három héten át majdnem mindennap tapasztalja, akkor keresse fel az orvosát, hogy kizárhassa a súlyosabb betegséget, például a nyelőcső- vagy gyomorrákot – mondja Rebecca Fitzgerald gasztroenterológus, a Cambridge-i Egyetem professzora.

Bizonyos életmódbeli változtatások is sokat segíthetnek. Kezdjük az öltözködéssel: ne hordjon túl szoros övet, „alakformáló” alsóneműt és egyéb, a hasi tájékot összepréselő ruhadarabokat. Ezután próbálja meg kideríteni, milyen tényezők váltják ki a gyomorégést, és igyekezzen elkerülni őket. Sokaknál a krónikus gyomorégést súlyosbító ételek közé tartozik az alkohol (amely ellazítja a nyelőcsövet a gyomortól elzáró és ezzel a sav visszafolyását gátló izmot), a kávé, a kóla, a citrusfélék, a hagymafélék, a zsíros és a fűszeres ételek. Fokozhatják a fájdalmat bizonyos gyógyszerek, például az aszpirin és az ibuprofen is.

De ne csak az étrendjét vizsgálja meg, hanem az étkezési szokásait is! Ne egyen túl gyorsan, sem túl sokat, és hagyjon pár órát az emésztésre a vacsora és a lefekvés között – fekvő helyzetben a gyomorban lévő étel a nyelőcső záróizmának nyomódhat. (Érdemes nagypárnával aludni, a felső testrészt felpolcolva.) Kattintson a további hasznos tanácsokért!

Ha a fenti módszerekkel nem tudja megelőzni a gyomorégést, az állapot általában jól kezelhető vény nélkül kapható savkötőkkel. Ezek rendszeres szedését azonban beszélje meg az orvosával, mert tartós használatuknak mellékhatásai lehetnek. Ha nem segítenek, krónikus gyomorégés ellen hatásosabbak lehetnek bizonyos vényköteles gyógyszerek.

Vote it up
163
Tetszett?Szavazzon rá!