Takarékos húsvéti tojásfestés

Ne költsön sokat drága mesterséges festékekre, készítse el otthon zöldségből, gyümölcsből

Miért költene mesterséges festékekre, mikor a természet is rengeteg könnyen elérhető színezéket kínál? Kezdjen új családi hagyományba idén: színezzék gyermekeivel a húsvéti tojásokat gyümölcsökkel, zöldségekkel!

Tervezze meg előre a festékpalettát
Megdöbbentően sok zöldségből-gyümölcsből nyerhető ki természetes színezék! Az egyszerűség kedvéért előre gondoljon ki 3-5 különböző színt, és ennek megfelelően menjen vásárolni.

Melyik növényből milyen színt nyerhet ki?
Vöröskáposztából kékeslilát, szőlőléből lilát, céklából vagy áfonyaléből vöröst, kurkumából sárgát, spenótból zöldet, teából vagy kávézaccból barnát.

Hogyan főzze meg a tojásokat?
Mindenkinek megvan a bevett módszere – azonban ha vállalkozó kedvű, próbálja ki egyszer a következőt. Tegye a tojásokat 3-6 centiméter hideg vízbe, úgy hogy az ellepje őket, és szórjon rá kis sót is. Kezdje el melegíteni a vizet, és mikor az eléri a forráspontot, kapcsolja le a gázt, és 10-15 percre hagyja a tojásokat a forró vízben; majd vegye ki őket, de várjanak a festéssel, míg a tojások kihűlnek.

A színalapanyagot is forralni kell
A legélénkebb árnyalatok elérése érdekében körülbelül két csésze zöldséget és gyümölcsöt tegyen egy edénybe, öntse fel vízzel, hogy lepje el, és kezdje forralni. Ha elérte a forráspontot, fokozatosan kezdje csökkenteni a hőmérsékletet, míg úgy nem érzi, hogy elérte a megfelelő színezetet – ekkor szűrje le, és adjon néhány teáskanál fehér ecetet a festékhez. Így járjon el mindegyik betervezett színnel – csak a gyümölcsleveket nem kell forralni.

Kezdődhet a festés!
Mártogassa a tojást a festékekbe, hogy határozott alapszínt adjon nekik, majd ujjaival vagy zsírkrétával is mintázhatja. Ne lepődjön meg, a természetes alapanyagú színezékeknek több idő kell, ezért hagyja hosszabb ideig a tojásokat a festékben.
 

Ha további tojásdíszítési tanácsokra is kíváncsi, kattintson! Ha pedig játékokkal is szeretné színesíteni a nyuszivárást, ide kattintson!

Vote it up
314
Tetszett?Szavazzon rá!