Takarítási praktikák

Az alábbi pár fogással sokkal hamarabb túllesznek a nagytakarításon, ráadául tisztább lesz a padló és a fal is

Készítsen saját padlótisztítót
Gyógyteával tisztítani a padlót? Nem őrültség, feltéve ha kiegészíti még egy-két hozzávalóval. Az egyes gyógynövényekben, mint a borsmentában is megtalálható tanninsav a padló rongálása nélkül tünteti el a szennyeződéseket. Felmosás előtt alaposan csavarja ki a felmosót, ugyanis a túl nedves padló megereszkedhet, deformálódhat.

Hogyan készítse el? Hogy a borsmentatea jó erős legyen, 6 filtert áztasson egy liter vízben legalább 2-3 órán át. Hozzávalók: 1 liter víz, 6 filter borsmentatea, 1 liter ecet, 2 evőkanál babaolaj, 1 teáskanál felmosószer.

Egy nagy lábosban forralja fel a vizet, majd a tűzről levéve tegye bele a teásfiltereket, és hagyja állni legalább 2 órán át. Utána a teát öntse a felmosóvödörbe, adja hozzá az ecetet, a babaolajat és a felmosószert, majd keverje össze. A tiszta mopot alaposan mártsa bele, jól csavarja ki, és kezdődhet is a felmosás!

Csempét és linóleumot ecettel
A csempe és a linóleum praktikus választás konyha, fürdőszoba vagy előszoba burkolására – épp ezeknek a helyiségeknek kell a legtöbbet kiállniuk. Megkönnyítheti a rendszeres takarítást, ha felmosószerként fél csésze fehér ecetet önt 4 liter meleg vízhez. Egyébként az ecet másféleképpen is hasznosítható a takarítás során.

Óvja a padlót a bútorhuzogatástól
Gyakran kell ide-oda huzigálni nehéz bútorokat, legyen szó nagytakarításról vagy nagy mulatságról – ilyenkor mindig szükség van a padló védelmére, különben a bútorokkal könnyen összekaristolhatja. Ezt megelőzheti, és még a bútorok mozdítását is jelentősen megkönnyítheti, ha a fotelok, asztalok lábára vastag zoknit húz, amit maszkoló szalaggal rögzíthet is. Akár megfontolás tárgya lehet, hogy a mindennapokra is tesz egy-egy sebtapaszt a bútorok talpára – hintaszékek esetén ez mindenképp ajánlott!

Zsírkrétás a fal?
Lehet, hogy gyermeke egy kis Rembrandt, de nem biztos, hogy a falon kell ezt bizonyítania. A következő technikákkal tüntetheti el a művészi kirohanás nyomait:

• Finoman dörzsölje végig a területet vízlágyító kendővel
• Ezután radírral erőteljesen dörzsölve szedje le az alkotást – de ezzel jobb, ha már gyermekét bízza meg

Tüntesse el a cipőtalp hagyta csíkokat
A fürdőszobában egyszerűen felfegyverkezhet a harcra: elég egy kevés nem géles fogkrém és egy régi fogkefe. Ezekkel könnyen leszedheti a csíkokat, majd egy nedves ronggyal a fogkrémet is eltüntetheti. Ha mégsem válna be ez a módszer, próbálkozzon babaolajos vagy petrolátumos törlőkendővel, ami után papírkendővel vagy pamut felmosóronggyal takarítson fel.

Szabaduljon meg az összegyűlt viasztól
A PVC és linóleumpadló ápolása nyomán idővel felhalmozódhat a viasz – semmi gond, ezt is egyszerűen eltüntetheti:

• PVC-re szódavíz: apránként haladva öntsön kevés szódavizet a PVC-re, majd egy konyhai szivacs érdes felével dörzsölje végig. Hagyja, a szódát állni 5 percig, mielőtt felszedné a fellazult viaszt egy harisnyával (esetleg ritka szövésű, erős vászonanyaggal).
• Linóleumra alkohol: 3 csésze vízhez adjon 1 csésze alkoholt, és ezzel mossa fel a padlót. Alaposan dörzsölje bele a keveréket, majd bő vízzel itassa fel.

Ha pedig a PVC-padlón nyomot hagytak a cipők, egyszerűen megszabadulhat a foltoktól: fújjon rájuk egy kevés WD-40-et, hagyja állni 5-6 percig, majd puha törlőkendővel törölje le.

Lambéria tisztítása
Bár a jobb lambériának elég az időnkénti portalanítás, nem árt, ha néha alaposabb tisztításnak is alá veti a falat – természetesen csakis egyszerű, otthoni praktikákkal. Legjobb, ha harisnyát használ, ami anyagának köszönhetően kellőképp érdes, mégis gyengéd. Fél liter vízhez adjon 250 milliliter fehér ecetet és 60 milliliter citromlevet, és keverje jól össze. Egy maréknyi harisnyát merítsen meg a keverékben, majd ezzel törölje végig a faburkolatot lentről felfelé haladva, hogy később ne kelljen foglalkoznia a csöpögéssel.

Tapéta
Hogyan adja vissza az elkopott, mosható tapéta régi fényét? Egy vödörbe öntsön egy liter vizet és fél teáskanál mosogatószert, mártson meg benne egy puha törlőruhát, majd annyira csavarja ki, hogy már ne csurogjon. Finoman dörzsölje végig a tapétát a nedves ruhával, majd egy törülközővel törölje szárazra. Zsírtalanítani a következő megoldásokkal tudja:

• Szórjon hintőport a foltra, hagyja állni fél óráig, majd törölje le – ezt ismételje, amíg a folt el nem tűnik.
• Egy papírzacskót hajtogasson össze és tartsa a folt fölé, majd nyomjon hozzá meleg vasalót, így a zsír a papírba szökik. A papírzacskót mozgatva ismételje, amíg a folt el nem tűnik.

Vote it up
307
Tetszett?Szavazzon rá!