Talán beteg a kedvenc? Négy árulkodó jel

Sok múlhat rajta, hogy észreveszi-e ezeket a gyakran nem egyértelmű vészjeleket, például a dörgölőzést

Kapcsolódó cikkek

Hiába beteg kedvence, ennek sokszor nem egyértelműek a tünetei. Az SPCA nemzetközi állatvédő szervezet szerint az egészséges állat elégedett, éber, aktív, jó az étvágya, és fajtájához viszonyítva megfelelő a tömege is. Mivel sem a kutyák, sem a macskák nem tudnak beszámolni panaszaikról, önnek kell figyelnie viselkedésbeli változásaikra – ez különösen igaz a cicákra, akik híresek arról, hogy sokszor semmi jelét nem adják a betegségnek, amíg nem nagy a baj. Állatorvos segítségével állítottuk össze a következő négy jelet, amelyre érdemes felfigyelni.

Megrágcsált növények
– A szobanövények vagy nyáron a fű fogyasztása segít a kutyának vagy macskának öklendezni és így megszabadulni a hasfájást kiváltó októl, akármi legyen is az – állítja Eric Carnegy, a halifaxi állatkórház orvosa. Akár a nemrég beszerzett újféle eledel is lehet a baj forrása, ha ez a gyanúja, ezért térjen vissza a már megszokott táphoz, és ha még ezután is a növényeket legeli, akkor minél előbb forduljon állatorvoshoz.

Túlzott vízfogyasztás
Ha hirtelen azon kapja magát, hogy szinte egyfolytában újra kell töltenie a vizes tálkát, az komoly gondok jele lehet. Carnegy szerint az olthatatlan szomjúság cukorbetegségre vagy vesebajra utalhat. A cukorbetegség további tünete a gyakoribb vizelés, a fokozott táplálékfelvétel és utóbbi ellenére megmagyarázhatatlan fogyás.

Állandó dörgölődzés
Fertőzés jele lehet, ha állata gyanúsan sokat dörgöli a fülét vagy fenekét a földhöz – ezzel az irritáción igyekszik enyhíteni. – A bolha csak egy a lehetséges okozók közül, mind a kutyák, mind a cicák bőrfertőzéstől, allergiás tünetektől, gombától és atkától is szenvedhetnek – figyelmeztet Carnegy.

Rossz hangulat
Természetesen mindenkinek lehetnek rossz napjai, de ha egy minden kötelező oltást megkapott házi kedvenc hirtelen indokolatlanul ellenséges lesz, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni. – Ha az addig nyugodt és barátságos kutya egyszer csak agresszívvá és undokká változik, az többek között a pajzsmirigy alulműködésének tünete lehet – állítja a szakember. Ha egy állatnak fájdalmai vannak, könnyen ingerlékennyé válik, a fizikai érintéstől való félelmében pedig hamar haraphat. Ha az állat nincs beoltva veszettség ellen, azonnal kérjen tanácsot az állatorvostól.

Vote it up
300
Tetszett?Szavazzon rá!