Tanácsok kezdő vasalóknak

Lehet, hogy a technikájával van baj? Vegye fel a harcot a gyűrődések ellen a következő tippek segítségével

Rendezze hőmérsékletük szerinti sorrendbe a ruhákat, a hidegtől a melegebbek felé haladva. A selyem és a műszálas darabokat vasalja alacsony vagy közepes hőmérsékleten (körülbelül 175 °C), a pamutot közepes-magason, a gyapjúkat pedig magason (200-220 °C). Mivel nagyon fontos a megfelelő hőfok, várjon kicsit, miután beállította a készüléken.

Vasalás után azonnal hajtogassa óvatosan össze vagy akassza fel a ruhákat.

Soha ne használjon körkörös mozdulatokat, mert azzal kinyújthatja a ruha anyagát. Hosszában vasalja, a gyűrődéseket pedig gőzöléssel simítsa ki.

Ha függönyhöz vagy asztalterítőhöz hasonló nagy méretű vasalnivalója van, állítson két széket a deszka mellé, és ahogy halad a munkával, folyamatosan hajtogassa az anyagot a székekre. Nagy méretű anyag vasalására megfelelő lehet egy nagyobb asztal is, ilyenkor azonban azt le kell teríteni törülközővel, hogy ne tegyen benne kárt a gőz és a forróság.

Sérülékeny ruhákat tiszta pamutruhán, zsebkendőn vagy szalvétán keresztül vasaljon – legjobb, ha kifordítva, nehogy megperzselődjön vagy kifényesedjen!

Ha hosszabbítót kell használnia, vigyázzon, hogy megfelelő áramerősségűt válasszon. A nem kompatibilis hosszabbító balesetveszélyes: kárt tehet a vasalóban is, de akár ki is gyulladhat. Vigyázzon, hogy úgy helyezze el a padlón, hogy ne essen aztán el benne!

A redőket és a gyűréseket alulról kezdje el kivasalni, mindig a redő közepétől indulva kifelé, majd gőzöléssel simítsa ki.

Vasalás után hagyja a ruhákat állni még egy-két órát, hogy kisimulhassanak a gyűrődések.
 

Tudta, hogy az ecet sokat segíthet a vasalás során?

Vote it up
315
Tetszett?Szavazzon rá!