Tanácsok terhességi diabétesz ellen

A várandósság alatt  csökkenhet az inzulinérzékenység, ilyenkor igen fontos az egészséges étrend

Azok a várandós nők, akiknél terhességi diabétesz alakul ki, különösen fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet kövessenek, mivel ez segíti egészségük megőrzését. Kis odafigyeléssel még az olyan komplikációk veszélye is csökkenthető, mint a magas vérnyomás. Egy várandós anyának valójában csak napi 400 kcal többletre van szüksége a harmadik trimeszterben – ehhez akár két nagy pohár tejjel is hozzájuthat. Ennél valamivel több energiára lehet szüksége annak, aki túl vékony, esetleg a terhesség alatt sem csökkenti fizikai aktivitását. Sokan gondolják azt, hogy ilyenkor kettő helyett kell enniük, ám a túlzásba vitt adagok felesleges súlygyarapodáshoz vezetnek, ez pedig súlyosbítja a terhességi cukorbetegséget.

Néhány jó tanács az egészséges étkezéshez
Legyen aprólékos, ha szénhidrátokról van szó! A várandósság alatt a glükóz nagyon hirtelen kerül a vérbe, ezért több inzulin kellene a vércukorszint szabályozásához, ám terhességi diabétesznél az inzulinérzékenység átmenetileg gyengül. Ossza szét több étkezésre a szénhidrátot tartalmazó ételeket!

 Figyeljen oda a zsírbevitelre! Ne feledje, minden felszedett kiló tovább ront az inzulinérzékenységén. Saját egészsége és a magzat megfelelő fejlődése érdekében lehetőleg fogyasszon minél kevesebb zsiradékot!

 Egyen rostokban gazdag ételeket! A terhesség alatt a székrekedés is gyakori probléma, ám a rostok mennyiségének növelésével mindkettőt elháríthatja. Ne feledje azt sem, hogy sok folyadékot kell innia: legalább napi másfél-két litert.

 Étkezzen rendszeresen! Terhességi cukorbetegség alatt a kismamáknak különösen fontos a napi háromszori étkezés, egy kisebb lefekvés előtti falatozásra pedig azért van szükség, mert éjszaka általában leesik a vércukorszintjük. Ezt megelőzheti egy fehérjéket és összetett szénhidrátokat egyaránt tartalmazó esti harapnivaló. Ha szükséges, még egy kisebb tízórait vagy uzsonnát is felvehet a napirendjébe. A lényeg, hogy próbálja időben minél egyenletesebben elosztani az egyes étkezéseket. Ha szeretné biztosítani, hogy étrendje minél kiegyensúlyozottabb legyen, egyeztessen egy dietetikussal.

Fontos! A terhességi cukorbetegség a szülés után elmúlik, azonban akinél ez előfordult, annál nagyobb a későbbi 2-es típusú diabétesz kockázata. Ezért mindenképpen szükség van a szülést követően is odafigyelni a cukorháztartásra, hogy idejében kiderüljön a betegség.

Vote it up
334
Tetszett?Szavazzon rá!