Tanuljon meg lazítani

Hatékonyabban akar dolgozni? Talán meglepő a válasz: tartson egy kis szünetet!

Kapcsolódó cikkek

Öt órája húzza az igát. A figyelme elkalandozik, a válla beesik, a szemét alig bírja nyitva tartani. Az jár a fejében, hogy ha nem szedi össze magát, baj lesz. Pedig talán épp lazítania kellene egy kicsit.

– Ha hosszabb futás közben nem táplálja a szervezetét, egy idő után összeesik – állítja Karen Turner, a kanadai Calgaryban működő Turner hatékonysági tanácsadó cég vezetője. – Pontosan ez történik munka közben is. Ha nem tart pihenőt, összeomlik.

Talán hihetetlen, de ha lazít egy kicsit, az agya új erőre kap, és céltudatosabban, összeszedettebben fog dolgozni. A legújabb kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy minél jobban kikapcsolja az agyát, annál hatékonyabb lesz a munkavégzése.

Szunyókáljon!
A legtöbben az óvodáskorból kinőve nem alszunk már délutánonként, pedig egyes megfigyelések szerint ez alighanem hiba. Egy rövid szieszta – akár csak tíz perc is – éberebbé tesz, javítja a memóriát és a gondolkodást. Így tegye!

Abban is segít, hogy rendszerezze a gondolatait. A washingtoni Georgetown Egyetem idegtudományi konferenciáján 2012-ben bemutatott vizsgálatban 15 kísérleti alanyt figyeltek meg a kutatók. Alvás közben az agyuk jobb féltekéje – amely a kreativitásért felelős – aktívabb volt, mint a bal. Andrej Medvegyev, a vizsgálat egyik tudósa szerint ez azt jelentheti, hogy a pihenés alatt agyunk nem lustálkodik, hanem rendet rak: csoportosítja az információkat, és nyilvántartásba veszi az emlékeket.

Szakértők szerint a szundikálást érdemes 12 és 16 óra közé időzíteni. Néhányan „kávés sziesztát” javasolnak – igyon kávét, majd dőljön le negyed órára, így ébredés után energikus lesz, s az agya is jobban fog majd.

A cukiság ereje
Az aranyos állatkölykökről készült fotók nemcsak a hangulatát dobják fel, de az agya hatékonyságát is növelhetik. A Hirosimai Egyetem 2012-es vizsgálatában a kísérleti alanyok az Operáció nevű társasjátékkal játszottak, amely igénybe veszi a motoros képességeket. A rövid szünetben az egyik csoportnak kölyökkutyák és kiscicák fotóit mutatták, a másik csoport felnőtt állatok képeit nézegette.

A szünet után újra játszani kezdtek. Az állatkölykök fotóit szemlélők eredménye 34 százalékkal javult, míg a többiek csak 9 százalékkal nyújtottak jobb teljesítményt. Ha tehát legközelebb szemébe ötlik az interneten a 15 cuki kismalac csizmában című összeállítás, kattintson rá, hogy elméje még élesebb legyen.

Böngészgessen!
Bár időpocsékolásnak tűnhet a barátja által a Facebookra posztolt cikk átolvasása, a közösségi oldalakon töltött néhány perc javíthat a koncentrálóképességén. Az ausztráliai Melbourne-i Egyetem kutatói 2009-ben kimutatták, hogy a munkaidő 20 százalékát internetes szörföléssel töltők 9 százalékkal hatékonyabban dolgoztak, mint azok, akik távol maradtak a világhálótól. Persze nem szabad elveszíteni a mértéket: a hatékonyság csökkenni kezd, ha valaki 20 százaléknál többet barangol a neten.

A vizsgálat vezetője, Brent Coker szerint a rövid internetes szünetekben olyan oldalakat érdemes felkeresni, amelyek örömöt szereznek. – Minél élvezetesebben telik az a pár perc, annál kedvezőbb hatása lesz a munkavégzésre.

Coker azt is javasolja, hogy ossza fel a böngészésre szánt időt kis részletekre. – Negyven-hatvan perc összpontosítás után az ember figyelme lankadni kezd – mondja a kutató. – Húzzon bele, aztán álljon le öt-tíz percre, és lazítson!

Ábrándozzon!
Egy kimerítő feladat után szakítson néhány percet arra, hogy „újraindítsa” az agyát. Ennek egyik eszköze lehet az ábrándozás. Eressze szabadon a fantáziáját, és az agyműködése fel fog frissülni! – Ilyenkor kikapcsolja a tudatos gondolkodást, amely a feladatok váltogatása közben elfáradt – mondja Vinod Menon, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora, az álmodozásért felelős agyi terület felfedezője. Természetesen itt sem árt a mértéktartás. Egy kis álmodozás felfrissítheti a gondolkodását, de nem szabad túlzásba vinnie. Mindenesetre akár a vacsora megtervezésén, akár a következő nyaralásán elmélkedik, átmenetileg érdemes a fellegekben járnia.

Vote it up
123
Tetszett?Szavazzon rá!