Tartós tárolási tippek

Noha a rizs, a tészta, a hüvelyesek és más alapvető élelmiszerek szárazak, mégsem romolhatatlanok. Hogyan és meddig?

Az az igazság, hogy ezek a tartós élelmek is érzékenyek a rovarok és penész támadásaira. Ésszerű tárolással viszont tovább eltarthatók!

Rizs
Tárolása a típusától függ:

• Bármely fajta fehér rizs szinte a végtelenségig eláll, amíg az eredeti csomagolásában, bontatlanul marad. Nem szükséges hűtőbe tenni sem. Ha kinyitotta, tegye a rizst egy szorosan záródó tartóba, mely távol tartja a port, nedvességet és a rovarokat. Így tárolva több hónapig is eláll.

• A barna rizs, a fehér rizs érzékenyebb rokona több törődést igényel. A szemeken rajta hagyott maghéj olajokat tartalmaz, ezért az egész elromolhat, ha nem megfelelően bánnak vele. A bontatlan csomag körülbelül hat hónapig tárolható a kamrában, és csak két hónapig, ha kinyitja és légmentesen záródó tartóba teszi. Nedves időben inkább tartsa a barna rizst a hűtőben.

• A vadrizs (amely valójában nem rizs) jobban bírja, mint a barna, bontatlan csomagolásban korlátlan ideig eláll a polcon. Kinyitás után akkor marad meg sokáig, ha szorosan zárható edényben tartja.

Tészta
A spagetti és egyéb száraztészták esetében a legfontosabb, hogy szárazon és szorosan lezárva tartsuk. Saját csomagolásukban érintetlenül hagyva több hónapig megvannak a polcon. Hogy tovább is eltartsanak, tegye a száraztésztákat szorosan záródó üveg vagy műanyag tartóba, így hűvös, száraz, sötét szekrényben akár egy évig tárolhatók.

Méz
Tartsa a konyha egy száraz, sötét polcán, szobahőmérsékleten, így körülbelül egy évig bírnia kell. Ne tegye hűtőbe, mivel ettől kikristályosodik.

Használat után törölgesse körbe az edény fedelét, és ellenőrizze, elég szorosan záródik-e ahhoz, hogy távol tartsa a nedvességet és levegőt.

Ha a méz kristályosodni kezdene, tegye az üveget meleg, de nem forró vízbe, amíg a kristályok feloldódnak.

Bab
A szárazbabok zacskójának kinyitása után öntse át a tartalmukat fedeles műanyag dobozba, és tegye hűvös, sötét helyre, ahol nem érheti nedvesség. A szárazbab bármely fajtája végtelen időkig eltartható ezen a módon.

Árpa
A legtöbb boltban kapható árpa úgynevezett árpagyöngy, amely az árpa maghéjának eltávolításával és fényezéssel készül. A felbontatlan doboz szinte bármeddig eltartható a kamrapolcon. Miután kibontotta, tegye át az árpát egy jól záródó tárolóba, melyben kb. egy évig eláll.

Vote it up
297
Tetszett?Szavazzon rá!