Tartsa szemmel a szemét

A szem nemcsak a lélek tükre, de sok mindent elárulhat egészségi állapotunkról is, ezért rendszeresen vizsgálja meg

Sárga szemfehérje
Az életkor előrehaladtával legtöbbünk szemén sárgásbarna elszíneződés észlelhető, bár a zsírdús és zöldségben, gyümölcsben szegény táplálkozás ezt még súlyosbíthatja is. A látásra nincs kihatással, de ha a bőrt is érinti, akkor sárgaságról lehet szó. Ilyen esetben forduljon orvoshoz!

Ködös látás
A szürkehályog első jele lehet, vagy zöld hályogra utalhat. Az előbbi a szemlencse elhomályosodása, amely műlencse beültetésével megszüntethető, az utóbbi a szemen belüli túlzott nyomás, amely vakságot okozhat, ha nem kezelik idejében.

Dülledt szem
Rendszerint azt jelzi, hogy valami ingerli a szemet, talán allergia vagy olykor vízvisszatartás. Néha pajzsmirigy-túlműködés áll a háttérben, ilyenkor a nyakon golyva figyelhető meg.

Villódzó fények
Ez a látási rendellenesség stresszről árulkodhat, de az is lehetséges, hogy az ideghártya leválására figyelmeztet, ez szemvizsgálattal zárható ki.

Kettős látás
A részegségen kívül gyakori oka a kezeletlenül hagyott kancsalság. Ha azonban idősebb korban hirtelen észleli, akkor szklerózis multiplexszel, szélütéssel, agydaganattal vagy más szervi betegséggel állhat összefüggésben.

Homályos látás
Távollátás, rövidlátás vagy szemtengelyferdülés egyaránt okozhatja, ezért lehet, hogy szemüvegre van szüksége, vagy új szemüveget kell felíratnia. A homályosság azonban magas vérnyomás vagy szabályozatlan cukorbetegség, netán kezdődő időskori sárgafolt-elfajulás tüneteként is jelentkezhet.

Árpa
Ártalmatlan fertőzés nyomán keletkező, gyakran fájdalmas kis tályog az egyik szempilla tövénél vagy a szemhéj belső oldalán. Rendszerint magától elmúlik, de antibiotikumos kenőccsel a gyógyulás elősegíthető.

Úszkáló homály
Rendszerint csak a szemben, az üvegtestben természetesen jelen lévő fehérjék okozta árnyék. Ha azonban hirtelen sok ilyet észlel, vagy pedig színeseket, az szemen belüli vérzést vagy ideghártya-szakadást jelezhet.

Fájós szem
Valószínűleg az okozza, ha monitor előtt vagy közvetlen közelében dolgozik. Rendszeres időközökben tartson szünetet.

Kivörösödött, kidörzsölődött szem
Okozhatja fertőzés vagy allergia, de lehet szemhéj alá szorult szempilla vagy sminkszemcse is. Forduljon szemészhez. Kontaktlencse is előidézheti: az egyszer használatos fajta segíthet a bajon.
 

Több súlyos szembetegség lappangva kezdődik, és nem okoz kifejezett panaszt. Ezért idős korban évente menjen el szemészhez még akkor is, ha ön szerint nincs gond a látásával.

Vote it up
343
Tetszett?Szavazzon rá!