Tavaszi növényápolás

A szobanövények is megérdemlik az alapos tavaszi nagytakarítást azután, hogy egész télen be voltak zárva

Távolítsa el a koszt és port
A legfontosabb, hogy a növényeket megszabadítsa minden rájuk tapadt szennyeződéstől. A koszos levelek nem alkalmasak a fotoszintézisre, azaz nem képesek elnyelni a napfényt és a szén-dioxidot, hogy táplálják a növényt. A legegyszerűbben úgy tudja kifényesíteni növényeit, ha lezuhanyozza őket; ezzel egyúttal a rovarokat is eltávolíthatja. A következő előkészületekre van szükség:

• A virágcserepet tegye nejlonzsákba, és kösse össze szorosan a növény töve körül, vigyázva, hogy ne sérüljön meg. Így elkerülhető, hogy véletlenül túlöntözze a növényt a zuhany alatt.
• Ha a növény több tőből áll, illesszen közé is nejlonzacskókat.
• Tegye a zuhany alá, és állítsa a víz hőmérsékletét langyosra – ne legyen se túl meleg, se hideg.
• Hagyja, hogy a víz pár percig permetezze a leveleket.

Ásványi lerakódás
Ha a növények még a zuhany után sem fénylenek, előfordulhat, hogy a víztől ásványi lerakódás keletkezett rajtuk. Kemény felületű, nem szőrös levelekről egy tiszta, száraz ronggyal letörölheti a lerakódást. A másik kezével mindig tartsa a levelet, miközben letörli. Más módszer: hüvelykujjával finoman dörzsölje le a rárakódott anyagot.

A szőrös levelű növények tisztítása kicsit bonyolultabb feladat. Először óvatosan porolja le őket tollseprűvel, majd a fent leírt módon mehetnek a zuhany alá.

A cserepet se feledje!
A virágcserép peremének belső oldalán és a föld felszínén fehér rétegben kicsapódó anyagok mérgezőek lehetnek a növények számára. Óvatosan kapargassa le a lerakódást a föld felső rétegéről és a cserép pereméről. Abban az esetben, ha különösen sok ásványi só csapódott ki, tegye a cserepet a mosogatóba, ahol szabadon átfolyhat rajta a víz, és mossa át a földet bő, folyó vízzel, hogy megszabaduljon a lerakódástól. (Az utóbbi eljárás nem ajánlott akkor, ha kevés a fény, vagy a növény még nem hajtott ki: fontos, hogy a növény aktívan növekedjen, különben megrothadnak a gyökerek.)

Legyen világosság
A zuhany és a cserepek kitisztítása után hagyja a növényeit alaposan megszáradni ott, ahol lezuhanyozta őket. Amíg csöpögnek, teríthet alájuk papírtörlőt vagy újságpapírt. Ne tegye őket közvetlen napfényre egész addig, amíg teljesen meg nem száradtak, mivel a közvetlen napfény megégetheti a nedves leveleket.

Figyeljen arra is, hogy tiszta legyen az ablak, ahová kiteszi a növényeket, hadd jussanak elegendő napsütéshez.

Tüsketisztogatás
A kaktuszok megtisztítása finom mozdulatokat igényel – nemcsak amiatt, hogy ne nyársalja fel magát, hanem azért is, hogy megóvja azt a viaszos bevonatot, mellyel a növény a sivatagi körülmények között magában tartja a nedvességet. Elég, ha egy szórófejes palackból lepermetezi a kaktuszokat vízzel. Csak azokat a részeket tisztítsa meg, melyek kifejezetten koszosak vagy porosak.

A tisztítás legyen gyors és kíméletes, utána pedig alaposan szárítsa meg a kaktuszt, mielőtt visszateszi a közvetlen napfényre. A szennyeződések kipiszkálásához használhat hosszú csipeszt is.

A bolyhos levelű pozsgás növények leporolásához alkalmazzon puha ecsetet vagy tollseprűt. A szőrös levelek védelmezik a növényt a szárazságtól, a mosás pedig megárthat nekik.

Ki a napra!
Szobanövényei kirobbanó formába jönnek, ha kikerülnek a szabadba, de mielőtt kiteszi őket a közvetlen napfényre, szükségük van körülbelül egy hét akklimatizálódásra. Kezdje egy félárnyékos hellyel úgy 7-10 napig, és csak ezután tegye ki őket teljesen a napra. Minden egyes növényről el kell találnia, mennyi fényt igényel: nem biztos, hogy az összes trópusi szobanövény a közvetlen napfényt kedveli. Némelyiknek kimondottan jót tesz az árnyék. Mozgassa ide-oda a cserepeket, amíg meg nem találja a napfény és árnyék ideális eloszlását. Ezután már nincs más dolga, mint gyönyörködni növényei fejlődésében!

Vote it up
272
Tetszett?Szavazzon rá!