Minden diétázó, illetve fogyókúrázó számára jó választás a rizottó. Ez a változat éppen tavaszi zöldségekkel készült, de az ön rizottójában minden további nélkül szerepelhet bármely más hozzávaló is. Használja ezt a receptet kiindulási alapnak, és adjon hozzá bármilyen zöldséget, amit csak talál a kamrában vagy a fagyasztóban, felengedve és olajon kicsit megpirítva. Esetleg hagyja ki a zöldségeket, és csak keverjen hozzá egy marék friss fűszernövényt némi citromhéjjal. Ha nem vegetáriánus, készítheti a receptet úgy, hogy póréhagymát és ropogósra sütött bacont szór a tetejére. Egyetlen recepttel és egy kis képzelőerővel máris kész egy egész hónapra elegendő egyszerű vacsoraötlet!
Hozzávalók
0,75 l zöldségalaplé • 2 evőkanál olívaolaj • 1 gerezd fokhagyma, aprítva • 1 nagyon kicsi vöröshagyma, felkockázva • 2,5 dl arborio rizs • 1,25 dl fehérbor • 0,75 teáskanál majoranna • 0,5 teáskanál só • 30 dkg fagyasztott leveles spenót, kiengedve és kicsavarva • 2,5 dl fagyasztott zöldborsó, kiengedve • 1 teáskanál vaj vagy margarin
Elkészítés
1. Egy mély serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat. Ha forró, tegyük bele a fokhagymát és a hagymát, majd pirítsuk körülbelül 5-7 percig, amíg a hagyma puhává és üvegessé válik.
2. Adjuk hozzá az arborio rizst, és jól keverjük össze, hogy az olívaolaj egyenletesen bevonja a szemeket. Hagyjuk a forró olajban pirulni körülbelül fél percig, hogy a rizsszemek kinyíljanak. Óvatosan öntsük rá a bort, keverjük meg, és újabb fél percig hagyjuk főni, amíg elpárolog az alkohol. Ezután állítsuk alacsonyabbra a lángot.
3. Öntsünk a serpenyőbe fél liternyit a felmelegített zöldségalapléből, és kevergessük a rizst, míg az összes folyadékot fel nem szívja.
4. A többi alaplevet két részletben adjuk hozzá, minden alkalommal megkeverve a rizottót. Főzzük körülbelül 20 percig, hogy a rizs az összes nedvességet magába szívja és megpuhuljon. Keverjük bele a majorannát, sót, zöldségeket és a vajat, majd tálaljuk. A maradék egy légmentesen záródó dobozban lefagyasztva 3 napig eltartható.
Hozzászólás