Tegye egészségesebbé ételeit!

Íme, pár egyszerű trükk, amellyel kiaknázhatja a bennük rejlő gyógyító erőket

Tegye fogyókúrabaráttá a főtt burgonyát hűtéssel
Előnyök: Főzze meg a burgonyát vagy más gyökérzöldségeket, majd elfogyasztás előtt körülbelül egy napig tartsa a hűtőben. Ezen idő alatt a magas glikémiás indexű zöldségek alacsony vagy közepes glikémiás indexűvé válnak, ami azért fontos, mert így kevésbé okoz fogyasztásuk vércukorszint-ingadozást. A hatás még akkor is fennmarad, ha a zöldségeket utólag felmelegíti. További tippként süssön-főzzön extra szűz olívaolajjal, mert így a zöldségek kevésbé lassítják le az emésztést.

A fagyasztott erdei gyümölcsöket olvassza ki a mikróban
Előnyök: Kétszer annyi antioxidánst és C-vitamint megőrizhet így, mintha a konyhapulton vagy a hűtőben olvasztaná ki őket. A mélyhűtött gyümölcsökről és zöldségekről kimutatták, hogy egészségesebbek, mint azok, amelyek frissek, de idényen kívül termettek, mivel az előbbieket akkor szedik le és dolgozzák fel, amikor a legtöbb bennük a tápanyag. A bogyós gyümölcsök ráadásul rostban is gazdagok: a málnában több rost van, mint ugyanannyi gabonapehelyben!

Készítse el a salátát egy nappal korábban
Előnyök: Jo Robinson, aki az Eating on The Wild Side című könyv szerzőjeként orvosi vizsgálatok tucatjait nézte át, elmagyarázta: ha előző nap összetépkedjük a római saláta és a jégsaláta leveleit, azzal négyszeresére növelhető az antioxidánstartalmuk. Kézzel tépkedje darabokra a megtisztított salátát, tegye nejlonzacskóba egy papírtörlőn, mely magába szívja a felesleges nedvességet, és másnapig tartsa a hűtőszekrényben. Ekkor mehetnek rá az egyéb hozzávalók.

A sárgarépát főzze egészben
Előnyök: A főtt répa egészségesebb, mint a nyers, és ha egészben főzi, 25 százalékkal több benne a falcarinol nevű rákellenes összetevő, mint a főzés előtt feldarabolt répában.

Az aprított fokhagymát hagyja egy kicsit állni
Előnyök: Fokozza tovább az aromás fokhagyma kedvező hatásait (rákellenes vegyületek, antioxidánsok, C-vitamin), ha aprítás vagy zúzás után még 10 percig állni hagyja a vágódeszkán, és csak utána teszi az ételbe.

Lyuggassa ki a brokkoli csomagolását
Előnyök: Ha a brokkolit olyan nejlonzacskóba csavarja, melybe apró lyukacskákat szúr, akár 125 százalékkal több lesz benne az antioxidáns, mint ha csak lazán becsomagolva vagy légmentesen elzárva tartaná. Fogjon egy desszertvillát, és körös-körül lyukassza ki vele a zacskót.

Alaposan rágja meg a grapefruitot
Előnyök: Több likopint tud feldolgozni a szervezete a piros grapefruitból, ha a gyümölcsöt pépessé rágja.

Dobjon egy chilit a kukoricás ételekbe
Előnyök: Ezt az egyszerű emésztésjavító módszert a mexikói kultúrában generációk óta széles körben alkalmazzák – magyarázza Luis Aguilar Puente szakács –, mivel a chili segíti a kukorica megemésztését. Extra előny, hogy egy nyers zöld chilipaprikában kétszer annyi a C-vitamin, mint egy narancsban.

Friss paradicsom helyett vegyen inkább konzervet
Előnyök: A legegészségesebb paradicsomokat ne a szupermarket zöldséges pultjain keresse! A feldolgozott paradicsom, mivel sűrített állapotú, az ismerten a legtöbb likopint tartalmazó forrás. Amikor frissen vásárolja, keresse az apróbb szemű, sötétebb színű paradicsomokat: ezeknek nagyobb a tápanyagtartalma. Ha már választani lehet, a sötétpiros paradicsomban több az antioxidáns, mint a sárga, aranyszínű vagy zöld paradicsomban.

Süssön vaj helyett avokádóval
Előnyök: A sokoldalú avokádó zsírtartalmának több mint 75 százaléka telítetlen (egyszeresen vagy többszörösen – ezek a „jó” zsírok), emellett közel 20 féle vitamint, ásványi anyagot és egyéb hasznos anyagot ad az ételeihez.

Tejcsokoládé helyett válassza az étcsokit
Előnyök: Számos vizsgálat kimutatta, hogy a sötét (70%-nál magasabb kakaótartalmú) csokoládé csökkenti a rossz koleszterin szintjét és a vérnyomást, mérsékli a gyulladásokat, és segíthet a fogyásban.

Tegyen a zöld színű zöldségekhez egy kis citromot
Előnyök: Frances Diaz dietetikus kifejti: - Az olyan zöldségek, mint a spenót, brokkoli vagy kelkáposzta rengeteg vasat tartalmaznak, ám ezt nem tudja a szerevezet hasznosítani. Ha C-vitamint adunk hozzájuk, akkor ennek hatására a vas felszívódó formává alakul át. Kísérletezzen citrommal, zöldcitrommal vagy naranccsal!

Tárolja a spárgát úgy, mint a rózsát
Előnyök: Ha a spárgát függőlegesen egy kis vázába vagy tálba állítja és így tartja a hűtőben, akkor nem szűnik meg a növény anyagcseréje. Így egyrészt elkerülheti, hogy megromoljon, másrészt frissebb és antioxidánsokban gazdagabb marad.

Fogyasztás előtt főzze meg és szűrje le a mángoldot, sóskát és spenótot
Előnyök: A főzés kioldja azokat a savakat a levelekből, melyeket a vesekő képződésével hoztak összefüggésbe, mondja Nicolette M. Pace dietetikus.

Dörzsölje meg a kumquat héját, mielőtt bekapja
Előnyök: Érdemes beszerezni kumquatot, hogy kipróbálja: a kutatások kimutatták, hogy a benne levő limonén rákellenes hatást fejt ki. Öt szem gyümölcs már jó adag C-vitaminnal, karotinokkal és luteinnel is ellátja. Ahhoz, hogy az egészségre kedvező összes hatását élvezhesse, egye egészben, héjastól.

Hagyja csírázni a lencsét
Előnyök: Amikor a hüvelyesek, például a bab vagy a lencse kicsírázik, csökken a szemek keményítőtartalma, fehérjetartalmuk viszont megnő. Ez a folyamat nemcsak növeli a táplálkozási értéküket, hanem könnyebben emészthetővé is válnak.

Vágja falatnyi darabokra a céklát főzés előtt
Előnyök: Ha felkockázza a céklát, vagy a lehető legkisebb gumókat főzi meg, az segít, hogy minél több hasznos tápanyag maradjon benne, mivel így csökken a főzési idő (különösen a sötétvörös színt adó betanin nevű vegyület veszít az értékéből a túl sokáig tartó főzés hatására). Pároláskor 15 perc, sütéskor legfeljebb 45 perc az ajánlott.

Vote it up
263
Tetszett?Szavazzon rá!