Tegye vonzóbbá otthonát!

Íme, pár ötlet, hogy hívogatóbb legyen az otthona a vendégek, illetve a lehetséges lakásvásárlók számára

Amikor az otthonunkról van szó, nagyon sokat számítanak az első benyomások. A vendégek rögtön oldottabb hangulatba kerülnek egy hívogató külsejű ház láttán, ha pedig netán leendő vásárlók érkeznek a kapu elé, az első pillantás akár az üzlet kimenetelét is eldöntheti, illetve befolyásolhatja a vételárat. Akár örökre, akár csak pár hónapra tervez, érdemes átnéznie a következő kilenc tanácsot, hogy még vonzóbbá tegye otthonát!

Adja meg a belépőt
Ha a ház előtti udvart nyílegyenesen szeli át a bejáró, teremtsen alkalmat a megállásra! Szegélyezze a járdát feltűnő urnákkal vagy egy virágágyással, melyet mindkét szélén alacsony kerítés fog közre. Ezt a házhoz érve felválthatják a virágládák, vagy egy szezonális koszorú és a bejárati ajtót keretező füzér. A lényeg, hogy ragaszkodjon egy egyszerű motívumhoz: lehetőleg ne az „itt egy kis borostyán, ott egy kertitörpe” megközelítést kövesse.

Dobja fel egy színnel
Kevés átalakítás olyan kifizetődő, mint a bejárati ajtó lefestése. Válasszon magasfényű festéket, mely kiemeli a házat a környezetéből, barátságtalan időben pedig vidám fogadtatásban részesíti önt, amikor hazaér. A tökéletes látvány érdekében fessen két-három rétegben. Mit szólna egy erőteljes vöröshöz, friss kékhez vagy egy mély padlizsánlilához? És ha már belejött az alkotásba, akár új kiegészítőket is választhat az ajtóra, például egy sárgaréz, labrador formájú kopogtatót.

Válasszon számot
Cserélje le a semmitmondó házszámokat különlegesebb, személyiségről árulkodó számjegyekre! Bármely méret és betűtípus közül rendelhet: választhat elegáns mérnöki stílusút, égetett kerámiatáblát, vagy franciás, kék-fehér zománc számjegyeket. Még világító változatok is léteznek. Ha ügyesen használja az ecsetet, fesse fel a házszámot az ajtókeretre, vagy akár egy külső lámpára, melyet az ajtóval megegyező színűre fest.

Különleges küldeményeknek
Egy szemrevaló postaláda elsőosztályú látvány. Bőséges a kínálat a falra rögzíthető változatokból, a modern boríték formájúaktól a vidám piros ládákig. Ha pedig a személyiségének is teret adna a homlokzaton, különféle színben és stílusban léteznek nagy, finnországi típusú ládák is, melyekben akár egy egész hét küldeményei elférnek.

Harmonizálja az ablakokat
Ne becsülje alá azt a hatást, amit a harmonikus ablakokkal elérhet! Ha látott már házat szedett-vedett függönyökkel (csíkos a nappaliban, dinoszauruszos egy hálószobában, ferdén lógó redőny a konyhában), akkor bizonyára észrevette, mennyire meghatározzák a ház egész külső képét. A megoldás egyszerű: csak arra kell ügyelnie, hogy minden függönyanyag hasonló árnyalatú legyen, vagy minden ablakra ugyanolyan redőnyt vagy rolót szereljen fel.

Csillogás
Néha a legapróbb, legolcsóbb dolgok azok, amelyek felkeltik a figyelmet. Ünnepi hangulatot kelt, ha elemes izzósort teker a kertben vagy az ablakpárkányon álló virágládákra, de akár függő gömböket is készíthet borostyánból és pislákoló izzókból.

Szabadítsa fel művészi hajlamait
Az építmények és bútorok színekkel és különleges építészeti megoldásokkal emelik ki az udvart. Lehet szó egy egyszerű pergoláról a bejárat felett, lecserélheti a zsalut az ablakokon, vagy futónövényekkel borított lugast és hívogató padot helyezhet az ajtó közelébe. Még egyedibb, ha mindezeket vidám párizsi kékre, napsárgára vagy más lélegzetelállító színre festi.

Derítse fel a házat
Emelje ki az árnyékból az otthonát kifinomult világítótestekkel. A stratégiai pontokon elhelyezett lámpák kiemelik a jellegzetes építészeti vonásokat, vagy a fák művészi alakját. Az ösvények és az autóbejáró mentén használjon szegélyvilágítást, de lehetőleg szakítsa meg a vonalat egy-egy bokorral vagy örökzölddel, hogy a kert ne keltsen leszállópályára emlékezető hatást. A bejárati ajtó fölötti világítás korszerűsítéséről se feledkezzen meg.

Ellenőrizze a verandát
A veranda mesteri kialakítása szintén olcsó, de kifizetődő módon javítja a házról nyert első benyomást. Gondolja csak el: a leendő vásárlók és ingatlanügynökök, mialatt kinyitják az ajtót, egy-két percig itt ácsorognak. Álljon Ön is az ajtó elé, hogy lássa, mit látnak majd ők. Ráférne egy festés az ajtóra és az ablakkeretekre? Észrevehetőek a pókhálók? Szakadtak a redőnyök? Ez alatt a rövidke idő alatt a vásárlóban máris megszilárdul egy kép arról, mennyire tartotta rendben az otthonát. Minden felújítási munkának ebből a nézőpontból kezdjen neki.

Vote it up
304
Tetszett?Szavazzon rá!