Tegyen lépéseket egészségéért

Nem kell fitneszbérletet váltania, se költséges berendezéseket vásárolnia. Elég, ha edzőcipőt húz

Kapcsolódó cikkek

A jól végzett futás vagy gyaloglás tökéletes testedzés. Kényelmes – bárhol, bármikor sort keríthet rá –, és olcsó is, hiszen nem kell hozzá más, csak egy pár jó cipő. A terheléssel járó testmozgás segít a csontritkulás megelőzésében, ráadásul elégeti a fölös kalóriákat. Az alábbiak szerint foghat hozzá:

Cipő
A jó cipő tartja a lábat, és futás közben a testsúly háromszorosának megfelelő erőhatást nyel el – hangoztatja John Buckle, a Keele Egyetem edzésélettan-kutatója. Keressen könnyű, páraáteresztő, bélelt talpú lábbelit. A futócipők sarka jobb ütközéscsillapító, mint a gyaloglócipőké, a saroktól a lábujjakig jól szabályozható gördülő mozgást tesz lehetővé.

Zokni
A verejtéket a bőrtől elszívó poliészter mikroszálas zoknik segítenek megóvni a lábat a vízhólyagoktól és a gombásodástól.

Aljzat
A fellelhető legpuhább, legegyenletesebb felületen gyalogoljon vagy fusson. Egy futópálya akkor a legjobb, ha ütközéscsillapító gumiaszfalt keveréket tartalmaz. Egyébként az aszfaltút jobb, mint a kemény betonjárda vagy hepehupás gyep. A hosszú távon lejtős terep növeli a sérülés veszélyét.

Stílus
Sajátítson el kényelmes testtartást – kissé hajoljon előre, de ne csípőből vagy derékból, hanem bokából. Vigyázzon, nehogy erőltetetten hosszúakat lépjen, mert az megfeszítheti a térd környékén az inakat, megterheli a térdet és más ízületeket.

Intenzitás
Ha levegő után kapkodás nélkül ki tud mondani két-három mondatot, akkor nem erőltette túl magát, állítja Cathy Simon fizioterapeuta. Mennyire érzi kimerítőnek? Ha nullával értékeli a kanapén üldögélést, és tízzel azt a megerőltetést, amelytől nem kap levegőt, akkor körülbelül az ötöst célozza meg.

Bemelegítés és levezetés
Mindig melegítsen be 5-10 perces gyaloglással vagy könnyed kocogással. Tegye ugyanezt levezetésként az edzés végeztével, hogy ellazuljon, felengedjen. Ezután 15-30 másodpercig végtagonként két-háromszori ismétléssel feszítse meg a még meleg izmokat.

Vote it up
142
Tetszett?Szavazzon rá!