Tejbegrízes áfonyatorta

Omlós linzertészta alapra halmozott zamatos kék bogyók, lágy tejbegríz borítással: ki tudna ekkora csábításnak ellenállni?

Hasonló receptek

Hozzávalók
25 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz 4 evőkanál cukor 1 csipet só 1 kiskanál sütőpor 1 tasak vaníliás cukor 12,5 dkg kis darabokra forgácsolt vaj 1 db tojás szárazbab a vakonsütéshez vaj a sütőforma kikenéséhez

A tetejére: 2 evőkanál mazsola 4 evőkanál cukor 1 kiskanál reszelt citromhéj 50 dkg áfonya 5 dl tej 2 evőkanál konyak vagy rum 2 db tojás 12,5 dkg búzadara

Elkészítés
1.
A linzertésztához összegyúrjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Cipót formálunk belőle, és 30 percre hideg helyre tesszük.

2. Kikenjük a sütőforma alját. A tésztát belisztezett munkalapon kerekre nyújtjuk. Kibéleljük vele a formát, 2 cm magas peremet is kialakítunk. A torta alját több helyen megszurkáljuk, és körülbelül 20 percre behűtjük.

3. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük. A tésztát sütőpapírral letakarjuk, szárazbabot vagy -borsót szórunk rá, s 10–12 percig sütjük. Ha megsült, a sütőpapírt és a babot eltávolítjuk.

4. A töltelékhez felfőzzük a tejet, beleszórjuk a grízt és a cukrot, majd 3 percig csendes lángon főzzük. Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját gyorsan a tejbegrízbe keverjük, citromhéjjal és konyakkal vagy rummal ízesítjük. Hozzáadjuk a mazsolát, és duzzadni hagyjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, és a masszához keverjük.

5. Megmossuk a gyümölcsöt, leszemezzük, jól lecsepegtetjük, és óvatosan a grízes masszába keverjük. Ráterítjük a tortalapra, és egyenletesre simítjuk. A tortát 15–20 perc alatt az előmelegített sütőben készre sütjük.

Vote it up
177
Tetszett?Szavazzon rá!