Természetbarát élelmiszerek

Szeretné környezetbarátabbá tenni az étrendjét? Ami önnek jó, az sok esetben a Földnek is jó!

Az alábbi hét ételfajta különösen környezetbarát, mivel sem nagy energiabefektetést, sem sok szállítást nem igényel.

Zöldségek
A pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói kiszámolták, hogy ha egy négytagú család csak a hét egyetlen napján zöldséget eszik vörös hús és tejtermékek helyett, azzal egy 1220 km-es autóútnak megfelelő üvegházhatású gázt spórol meg évente. Ugyanakkora mennyiségre nézve a zöldségek termesztése sokkal, de sokkal hatékonyabb és környezetbarátabb, mint az állattartás.

Friss és helyi
A kutatások szerint az, hogy egy élelmiszer honnan származik, közel sem akkora környezetvédelmi probléma, mint az, hogy mi az és hogyan állították elő (az élelmiszerekkel kapcsolatos üvegházhatású gázoknak nagyjából 11 százalékáért felelős a szállítás). Ám a helyi élelmiszerek egész másfajta előnyökkel is járnak a környezet számára, mint pusztán az alacsonyabb szállítási költség. A friss, helyi termékek kevesebb időt töltenek hűtőben vagy fagyasztóban. Előállításukhoz általában kevesebb növényvédőt, gombaölőszert és műtrágyát használnak, mint a nagyméretű ipari gazdaságokban. Nem igényelnek mesterséges tartósítást, és több bennük az értékes tápanyag, ezért egészségesebbek is.

Napérlelte
A nap által megérlelt zöldségek és gyümölcsök kevésbé járulnak hozzá a károsanyag-kibocsátáshoz, mint azok, amelyeket fűtött üvegházakban termesztettek.

Szezonális ételek
Mindig támaszkodjon azokra a regionális élelmiszerekre, melyek épp a legnagyobb bőségben állnak rendelkezésre, így nem kell olyan terményeket vennie, melyeket hosszú ideig hűtve tároltak. Használja ki, ha valami éppen elárasztja a polcokat, mert ezeket a kereskedők gyakran olcsóbban adják.

Bioélelmiszerek
Piacról piacra változik, mi számít „bioélelmiszernek”. Általánosságban azokat az ételeket értjük alatta, melyeket a források újrahasznosításával és a biológiai sokféleség elősegítésével termeltek és dolgoztak fel. Emellett nem használtak szintetikus növényvédőszereket, mesterségesen módosított génállományú növényeket, vagy kőolaj- és szennyvízalapú trágyát az előállításukhoz. Még ha nem is hiszi, hogy önnek előnyösebbek a bioélelmiszerek, a környezetnek kétségtelenül azok.

Fenntartható élelmiszerek
A fenntartható élelmiszereket olyan módon állítják elő, ami nem károsítja a termőhelyüket. Ez a kérdés manapság egyre nagyobb jelentőségű. A tömeges termesztési technikák közül sok teljesen tönkreteszi a földet azáltal, hogy végleg kivonja belőle a tápanyagokat, a humuszt és a friss vizet, így a környezetet már-már sivatagszerű állapotban hagyja maga után. Lehetőleg keresse az olyan termékeket, melyeken szerepel a bio és fenntartható címke.

Csapvíz
Akár otthon van, akár étteremben, ha hozzáférhető biztonságos helyi csapvíz, válassza inkább ezt a palackozott helyett. Egészen elképesztő, hogy a palackozott víz mennyi üveg- és műanyaghulladékkal jár.

Vote it up
210
Tetszett?Szavazzon rá!