Természetes gyógymódok húgyúti fertőzésekre

Fájdalmak kínozzák? Az alábbi házi praktikákkal orvosolhatja a bajt

Tiszta tőzegáfonyalé
Már az 1840-es években felfedezték, hogy hippursavtartalmának köszönhetően a tőzegáfonya gátolja az E. coli baktériumok szaporodását – márpedig ez a baktérium a húgyúti fertőzések leggyakoribb okozója. A hippursav megakadályozza azt is, hogy az E. coli baktériumok rátapadjanak a húgyút falára, majd feljussanak a húgyhólyagból a vesébe. Ha természetes módon szeretné kezelni a betegséget, egy a Harvard egyetemen végzett vizsgálat azt tanácsolja, hogy igyon meg körülbelül 7 deciliter tiszta tőzegáfonyalevet – fontos, hogy tényleg tiszta legyen, tehát ne keverjenek bele mást, például cukrot –, vagy egyen meg fél csésze szárított tőzegáfonyát.

Feketeáfonya-lé
Túl keserűnek találja a tőzegáfonya-levet? A feketeáfonya-lé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyeknek köszönhetően hatása a tőzegáfonyáéhoz hasonlatos. Ha a húgyúti fertőzés tüneteit észleli, azok csillapítása érdekében feketeáfonya-léből is körülbelül 7 decilitert igyon, vagy fél csészével egyen a gyümölcsből. Akár a vörös áfonya is jó lehet.

Torma és fokhagyma
A torma fertőzésellenes és antibiotikus tulajdonságokkal bír, továbbá vízhajtó hatása is van, így népszerű gyógymódja a húgyúti fertőzéseknek. A fokhagyma is nagy segítség lehet a fertőzés leküzdésében, különösen ha még frissen, nyersen fogyasztja!

Zöld tea
Igyon zöld teát naponta 2-3 csészével. Ez a tea olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyekről egy kutatás nemrég azt mutatta ki, hogy csillapítják a gyulladást a húgyhólyagban. Ráadásul itt nem érnek véget a zöld tea jótékony hatásai!

C-vitamin
A legtöbb baktérium nem bírja a savas környezetet. A C-vitamin-fogyasztásnak hála a vizelet vegyhatása savas lesz, amit a baktériumok utálnak. Két napon át kétóránként szedjen 500-2000 milligram C-vitamint, majd csökkentse a gyakoriságot napi 3 alkalomra, míg a tünetek teljesen el nem tűnnek. Később is figyeljen, hogy mindennap elérje a napi 500-1000 milligramm mennyiséget, nehogy visszatérjen a betegség.

Víz
Ha vizet iszik, az növeli a vizelet mennyiségét; a gyakrabban és nagyobb mennyiségben ürített vizelet segíthet kihajtani a baktériumokat. Ezért húgyúti fertőzés esetén különösen fontos, hogy igyekezzen minél több vizet inni! Legyen mindig kéznél egy pohárnyi víz, és ha kiürül a pohara, azonnal töltse újra.

Kerülje: a nedves ruhákat
Fontos, hogy azonnal cserélje le vizes vagy nedves ruháját, akár úszni volt, akár ha egyszerűen csak megizzadt a munkahelyén. Ha rendszeresen visszatérő húgyúti fertőzése van, hordjon inkább jobban levegőző laza, pamut alsóneműt.

Amivel vigyázzon: fürdés
A fürdősókban és -gélekben található kémiai anyagok irritálhatják a húgyhólyagot, növelve egy esetleges húgyúti gyulladás veszélyét! Hasonlóképp óvatosan kell bánni az intim spray-kkel, az illatosított vécépapírral, a tusfürdőkkel és a dezodorokkal.

Amire figyeljen: vécére menni szex után
A húgyúti fertőzések kockázatát növeli, ha nem megy vizelni szeretkezés után. Az együttlét során baktériumok jutnak a húgycsőbe, innen pedig a hólyagba. Ha azonban szex után rövid idővel kimegy vécére, a vizelettel megszabadul a húgycsőbe jutott baktériumoktól is.

Kerülje: koffein és alkohol
A koffein és az alkohol egyaránt irritálják a húgyhólyagot, különösen ha az már gyulladt. A koffeines és alkoholos italok mellett bánjon óvatosan a szénsavas üdítőitalokkal, az energiaitalokkal és a fekete teával is.

Vote it up
240
Tetszett?Szavazzon rá!