Természetes gyógymódok másnaposság ellen

Így előzze meg, illetve küzdje le a tüneteket! Akár a hónaljba dörzsölt citrom is segíthet

B-vitamin
Az alkohol rendesen megcsapolja a szervezet B-vitamin-tartalékait. Vegyen be 50 milligramm B-komplex vitamint, mielőtt elkezdene alkoholos italt fogyasztani, majd később, két pohár között egy újabbat – ezzel enyhíthet a reggel önre váró tortúrán.

Csak tiszta italokat igyon
A sötétebb színű alkoholos italokban nagyobb arányban találhatók azok az erjesztés során keletkező mérgező anyagok, amelyek nagyban hozzájárulnak a másnaposság tüneteihez. Rum és whisky helyett kérjen inkább vodka vagy gin alapú koktélokat!

Főzzön gyomornyugtató gyömbérteát
A gyömbér a feldúlt gyomor egyik legjobb ellenszere, így másnaposságra is különösen ajánlott. Ízesítse jó sok mézzel, hogy az abban található gyümölcscukor segítse szervezetét az alkohol lebontásában. Egy gyömbérízű szénsavas üdítőital elfogyasztása, esetleg néhány szelet friss, akár sózott gyömbér bekapása is sokat segíthet.

Néhány korty kókuszvíz is segíthet
Egy keményebb éjszaka után a legfontosabb a minél gyorsabb és minél hatékonyabb folyadékpótlás. Egy csésze a frissítő erejű kókuszvízből több elektrolitot tartalmaz, mint a legtöbb sportital, és több káliumot, mint egy banán; ráadásul gyomornyugtató hatása is van. Ha nem tud hirtelen kókuszvízhez jutni, egy pohárnyi sportital is megteszi – mindeközben azonban nem szabad megfeledkezni a folyamatos vízfogyasztásról sem!

Egyen egy banánt
Az elgyengülést, az esetleges izomgörcsöket és -fájdalmakat okozhatja a vér alacsony káliumszintje – erre lehet megoldás a káliumban gazdag banán, amely segít pótolni az alkoholfogyasztással elvesztett ásványi anyagokat és elektrolitokat. Ha evésre inkább nem szeretne gondolni, készítsen mézes banánturmixot. Banánt érdemes az italozás előtt is fogyasztani, hogy előre feltöltse a káliumkészleteit.

Igyon paradicsomlevet
A paradicsomlé épp azokban a vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben gazdag, amelyekre szüksége lesz egy hosszúra nyúlt éjszaka után – tartalmaz továbbá gyümölcscukrot is, amely a szervezetbe jutott alkohol lebontását segíti.

Segítse a májműködést C-vitaminnal és máriatövissel
A máriatövis és a C-vitamin egyaránt különösen jó hatásúak lehetnek a májműködésre. Előbbi olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a májnak a mérgező anyagokkal, így az alkohollal szemben is, illetve segíti a májsejtek regenerációját. Kutatások szerint, ha 30 napon át napi szinten fogyaszt máriatövis-kivonatot, azzal nagyban segítheti a máj működését. A C-vitamin pótlása azért fontos, mert az italozó ember táplálkozása gyakran C-vitaminhiányos.

Fogyasszon valami erjesztettet
Az erjesztett ételek olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a felzaklatott emésztőrendszer helyreállításában. Hogy mit próbáljon ki? Kezdje például egy misolevessel, amely ráadásul folyadékpótlásnak sem utolsó, továbbá gazdag nátriumban és más olyan fontos tápanyagokban is, amelyeknek az alkohol vízhajtó hatása miatt valószínűleg épp a híján van. Szokás ajánlani továbbá a savanyú káposztát is, illetve a kombachuteát, ami egy erjesztett, fekete vagy zöld teából készült ital. A természetes probiotikumokat tartalmazó ételek is segíthetnek az emésztőrendszerben található baktériumok egyensúlyának helyreállításában, érdemes tehát joghurtot enni a hasfájásra.

Még mindig gyengélkedik? Próbálja ki a következő trükköt!
Semmi sem segít, és már kezd teljesen kétségbeesni? Mindent kipróbálna? Nincs más hátra, mint hogy egy-egy szelet citromot dörzsöljön a hónaljába – semmiféle tudományos magyarázat nem támasztja alá, sokak mégis esküsznek a módszerre.

Vote it up
211
Tetszett?Szavazzon rá!