Természetes módszerek térdpanaszok ellen

Ismerjen meg öngyógyító praktikákat és tudja meg, mikor van szükség gyógyszerre, műtétre

Testmozgás okosan
Semmiképpen se hagyja abba a mozgást! Az aktivitás segít megőrizni a térdízületet rögzítő izmok erejét. Ha fájdalmai vannak, két dolgot kell kerülnie: a futást, valamint az erősítőgépen, súllyal vagy feszítve végzett lábnyújtásokat. Jobb, ha sétál, kerékpározik vagy úgynevezett zárt kinetikus láncú gyakorlatokat végez – ilyenkor a talp végig rögzítve marad (mint az elliptikus tréner esetében). Kérdezzen meg gyógytornászt!

Gyógyító ételek
Egy vizsgálat alapján az 1 százalékos vagy zsírmentes tej rendszeres fogyasztásával lassítható volt nőknél a térdartrózis (porckopás) súlyosbodása. Más kutatások szerint a C-vitaminban gazdag gyümölcsöket fogyasztóknál ritkábban észlelhetők artrózisra utaló jelek, mint azoknál, akik nem esznek gyümölcsöt. Egy vizsgálatban napi 510 mg gyömbérkivonat enyhítette a térd ízületi gyulladásában szenvedők fájdalmait.

Jég
Ha sérült a térde, vagy az ízületi gyulladása „lobbant be”, az óránként 20 percre az ízület köré tett jeges borogatás (például fagyasztott borsó) csökkenti a gyulladást.

Fogyás
A térd számára minden leadott kiló ötkilónyi terheléscsökkenést jelent. A testmozgás és az egészséges étrend külön-külön is hatásos, de ezek kombinációja az igazán jó megoldás a fájdalom enyhítésére, a térd mozgásképességének a helyreállítására.

Glukózamin/kondroitin
Nem mindenkin segítenek az ilyen étrend-kiegészítők, ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy hasznosak. Szedje őket két-három hónapig: ha önnél hatnak, azt ennyi idő alatt már észre kell vennie!

Ha fennáll önnél a térdartrózis kockázata, naponta tegyen meg 6000 lépést, hogy ne alakuljon ki mozgáskorlátozottság

Nem szteroid fájdalomcsillapítók
Az ibuprofen hatékonyabban enyhíti a térdfájdalmat az acetaminofennél. Ha a gyomra bírja, 10-14 napig folyamatosan szedje a gyógyszert! – Ez hatásosabb, mint ha néhány napig szedné, aztán néhány napig nem – mondja dr. Elizabeth Matzkin, az Amerikai Ortopédsebészeti Akadémia tagja. Ügyeljen arra, hogy a mellékelt tájékoztatóban szereplő maximális napi adagot ne lépje túl, mert az súlyos mellékhatásokat okozhat.

Injekciók
A közvetlenül az ízületbe fecskendezett kortikoszteroidok csillapítják a gyulladást, így enyhítik a térd fájdalmát. Hatásosak, de csak átmenetileg. A többször ismételt kezelés károsíthatja az ízületi porcot, ezért az orvosok évente legfeljebb három-négy ilyen injekciót javasolnak.

Térdízület-protézis
Ha a kevésbé invazív módszerek nem segítenek, érdemes elgondolkodnia a műtéten. A sebész eltávolítja a combcsont és a sípcsont ízületi végeit, majd fémből és műanyagból készült ízületet rögzít rájuk.

Vérlemezkés plazma
A betegtől levett vért speciális kezelés után növekedési hormonokkal dúsítva az ízületbe injekciózzák. Sportolóknál régóta használják a módszert ficamoknál, de az új adatok szerint térdfájás ellen is hatásos. Ha ezt további vizsgálatok is megerősítik, a kezelést nemsokára rutinszerűen is alkalmazhatják.
 

Források: dr. Michael J. Stuart ortopédsebész-professzor, Mayo Klinika; dr. Allen D. Sawitzke, Utah-i Egyetemi Kórház; dr. Elizabeth Matzkin, Amerikai Ortopédsebészeti Akadémia

Vote it up
119
Tetszett?Szavazzon rá!