Testbeszéd: így alkalmazza hatásosan

A fogyókúrától az állásszerzésen át a gyermeknevelésig – íme, pár hatékony trükk

Sikeres állásinterjú
Ahelyett, hogy mereven ülne az előtérben a meghallgatás előtt, végezzen el néhány magabiztosságot sugárzó testtartást előkészítő gyakorlatot a mosdóban vagy a liftben – például tartsa fel a karját V alakban, vagy álljon csípőre tett kézzel. Amy Cuddy szociálpszichológus kutatásai bebizonyították, hogy ha csupán két percig ilyen pózban áll, azzal csökkenti a stresszt, és növeli a magabiztosság érzetét. Tudjon meg többet erről!

Kapcsolódás partnerével
Ha partnere a csuklóját fogva felemeli a kezét, akkor lehet, hogy megbántódott vagy szomorú. – Úgy tűnhet, hogy csupán az óráját igazgatja, de kifejezheti ezzel bizonytalanságérzetét is – állítja Patty Wood testbeszéd-szakértő. Néhány kedves szó vagy egy ölelés segít majd neki, hogy előmerészkedjen védelmi rendszere mögül.

Gyermekek megnyugtatása
A Marylandi Egyetem vizsgálata szerint a visszafogott, halk hang nyugtató hatású, míg az emelt hangú, gyors beszéd haragot vagy félelmet stimulál. Tanítsa meg erre gyermekeit egy játékkal: játssza velük azt, hogy a kimondott szavak között a mondatban öt másodperces szüneteket tartanak!

Randevúra hívás
Ha szeretné kifejezni érdeklődését a másik iránt, tegye azt, amit a match.com „karnyújtás”-nak nevez. Pihentesse karját az asztalon, miközben ujjai a másik felé mutatnak. Ha nem érzi azt a „bizonyos” szikrát, akkor inkább tegye az ölébe, vagy rejtse az asztal alá a kezét! Íme, pár további párkereső praktika!

Munkahelyi kötődés
Csapjon bele a másik tenyerébe! Még egy olyan pillanatszerű testi kontaktus is képes egy másik emberrel a kötődés kialakítására, mely csupán a másodperc töredékéig tart. Az érintés ráadásul oxitocin hormont szabadít fel, amely erősíti a bizalom érzését és csökkenti a kortizol szintjét, ami csökkenti a stresszt.

Fogyás
A Journal of Consumer Research folyóiratban megjelent cikk szerint azok a fogyókúrázók, akik karhajlításokat végeztek, nagyobb valószínűséggel az egészségesebbet választották a felkínált édesség és gyümölcs között, mint azok, akik nem végeztek ilyen gyakorlatokat.

Kreativitásösztönzés
Gesztikuláljon mindkét kezével, amikor megosztja ötleteit másokkal! Amikor szingapúri kutatók tesztalanyaikat arra kérték, hogy egy épületkomplexum felhasználására vonatkozó egyéni javaslatokkal hozakodjanak elő, akkor azok, akik mindkét kezüket felhasználva magyarázták el megoldásaikat, több kreatív gondolattal álltak elő, mint azok, akik csak egyik kezüket használták fel ehhez. Ismerjen meg további fogásokat a hatékony munkahelyi testbeszédhez!

Meggyőző beszéd
A kanadai McMaster Egyetem tanulmánya szerint a mélyebb hangfekvés bizalmat kelt. Nem kell tettetnie – csupán megszólalás előtt röviden relaxáljon, csukott szájjal ismételgesse néhányszor: „mmm-hmm”, javasolja Carol Kinsey Goman testbeszéd-szakértő. A stressz feszültséget okoz a hangszálakban, ami miatt a szokásosnál magasabb hangon szólalna meg.

Helyes álltartás
Figyeljen az állra, javasolja Greg Hartley, az amerikai hadsereg volt kihallgatótisztje és testbeszéd-szakértője. Ha túl magasra emeli az állát, akkor tiszteletlennek tűnhet; ha azonban túl alacsonyan tartja azt, akkor gyengeséget mutat. Tartsa állát középen, és sugározzon egyszerre magabiztosságot és a másik iránti megbecsülést!

Vote it up
267
Tetszett?Szavazzon rá!