Testbeszéd a munkahelyen

Növelje elismertségét, javítsa a cégen belüli helyzetét ezekkel az egyszerű, mégis hatásos trükkökkel!

Beszéljen visszafogottan!
A mélyebb hang bizalmat kelt, a kanadai McMaster Egyetem egy tanulmánya szerint. Nem kell megjátszania magát hozzá, csupán engedje el magát a beszéd vagy egy fontos telefonhívás előtt: szorítsa össze az ajkait és ismételgesse a „am-ham” hangsort néhányszor – javasolja a Forbes magazin testbeszédszakértője, Carol Kinsey Goman. A stressz összehúzza a hangszálakat és ezáltal magasabb hang jön ki a száján, mint egyébként.

Nézzen bele munkatársai szemébe!
Az emberek többnyire csak az idő 30 százalékában tartják a szemkontaktust a Quantified Impressions kommunikációs elemző cége vizsgálata szerint, amely legalább 3000 egyénekkel vagy csoportokkal beszélő emberre kiterjedt. Ahhoz, hogy érzelmi kapcsolódás is létrejöjjön, ezt érdemes legalább megkétszerezni – állítja a cég elnöke, Noah Zandan. Próbálja meg egyszerre legalább 10 másodpercig belenézni valakinek a tekintetébe a személyes beszélgetésekkor és 3-5 másodpercig a csoportos megbeszélésekkor!

Igazítsa helyre az állát!
Amikor beismeri egy tévedését, vagy felvállalja hibáját munkahelyén, akkor ügyeljen az álltartására – javasolja Greg Hartley, volt katonai kihallgatótiszt és testbeszéd-specialista. Ha túl magasan tartja az állát, akkor tiszteletlennek tűnhet, ha túl alacsonyan, akkor pedig meghunyászkodónak. Tartsa állát középen, és így egyszerre sugároz önbizalmat és kompromisszumra való hajlandóságot az adott helyzetben!

Adjon pacsit!
Ha belecsapni a másik tenyerébe túl erőltetettnek tűnik, vagy nem érzi helyénvalónak, akkor finoman érintse meg a karját vagy a vállát, a lényeg az, hogy testkontaktus jöjjön létre a másikkal. Az érintés már a másodperc 1/40-ed része alatt is képes emberi kötődést kialakítani. Az érintés ráadásul oxitocint termel, ami növeli a bizalom érzését és szabályozza a kortizol szintjét, ami viszont csökkenti a stresszt.

Mosolyogjon!
Tegye emlékezetessé megjelenését a munkainterjún azzal, hogy megmutatja ragyogó fogsorát! A Duke Egyetem kutatási eredményei kimutatták, hogy azokra jobban emlékezett a kísérleti panel, akik mosolyogtak, mint akik semleges arckifejezést vettek fel. Az agy jutalmazási központja aktívvá vált, amikor a panel tagjai felidézték a mosolygós arcokat.

Vote it up
279
Tetszett?Szavazzon rá!