Testbeszéd: mit árul el vele?

Talán észre sem veszi, de folyamatosan, szavak nélkül is kommunikál környezetével. Melyik testtartás mit jelent?

Szemkontaktus
Ha azt akarja testével közölni, hogy figyel partnerére, akkor teremtsen szemkontaktust – de ne vigye túlzásba, mert az agresszív, soha fel nem engedő tekintet fenyegető hatást ébreszthet a másikban! Ha a beszélgetés több mint 80 százaléka alatt folyamatosan a másik szemébe fúrja a tekintetét, azzal csak azt éri el, hogy partnere kényelmetlenül fogja érezni magát – ha azonban az idő kevesebb, mint 40 százalékában találkozik a tekintetük, elveszítheti beszélgetőtársa bizalmát. A biztos arány? Körülbelül 60 százalék. Legjobb, ha fenntartja a szemkontaktust, de alkalmanként kikacsint belőle.

Keresztbe font karok
Ha keresztbe fonva tartja karjait, azt mások a távolságtartás, a bizonytalanság, az idegesség vagy akár a defenzív hozzáállás és a makacsság jeleként olvashatják. Bizonyos esetekben azonban előnyös lehet: egy kutatás szerint a közismert kéztartás erőt adhat a komolyabb kihívásokkal szemben is. A vizsgálatban részt vevő felnőtteknek nehéz matematikai feladatokkal kellett megbirkózniuk; az eredmény szerint az, hogy egyes résztvevők keresztbe fonták a karjukat, 30 százalékkal növelte az esélyét annak, hogy tovább próbálkozzanak a megoldással – ellentétben azokkal, akik kezüket az asztalon tartották. MI a tanulság? Ha legközelebb beszélgetőtársa egy nehéz kérdés hallatán keresztbe fonja karját, ne arra gondoljon, hogy esetleg felbosszantotta: partnere valószínűleg inkább a válasz megfogalmazására koncentrál.

Széttárt lábakkal ülni
Ha szétvetett lábakkal helyezkedik el, az dominanciát sugároz, mintha kijelölné a területét. A hatalom birtokában lévő emberek sokszor több helyet foglalnak el az átlagosnál.

A térdnél keresztbe tett láb
Ha úgy ül, hogy lábait egyik bokáját a térdén pihentetve teszi keresztbe, azzal magabiztosságát kommunikálja környezetével. A testbeszéd szótárában amerikai négyesnek nevezik ezt a lábtartást, amelynek hatásossága abban rejlik, hogy kihangsúlyozza a nemi tájékot rejtő területet. Három olyan terület van a testen, amelyet a testbeszéd feltár, ha ellazulunk: a gödröcske a nyak elülső részén, a kulcscsont fölött; a köldök; és végül a lágyék. Az utóbbit megmutató lábtartás inkább a férfiakra jellemző, de újabban a nők között is egyre népszerűbb.

Bokakulcsolás
Ha ülés közben átveti egymáson bokáit, az alapján mások azt gondolhatják, hogy visszahúzódó, bizonytalan, esetleg félénk – gyakran veszi fel ezt a testtartást az ember miközben meginterjúvolják. A hölgyek jobban teszik, ha inkább a térdüknél teszik keresztbe lábukat – már ha vonzónak akarnak látszani. Egy felmérés szerint ugyanis a megkérdezett férfiak ezt nevezték meg a legtetszetősebb ülő pozíciónak, ha nőkről van szó.

Csípőre tett kézzel állni
Lehet, hogy a magabiztosságát akarja kimutatni a Superman-pózzal, de vigyázzon: ez a testtartás könnyen agresszívnak tűnhet! A támadó jelleg abból adódik, hogy a hegyes könyöktartás fenyegető, és több helyet követel a kelleténél, akadályozhatja mások mozgását. Hiába támasztja csak az egyik kezét az oldalához, már azzal is félelmet keltő atmoszférát teremthet!

Vote it up
286
Tetszett?Szavazzon rá!