Testtömegindex-kalkulátor

Egészségi állapotunk egyik legfontosabb mérőszáma az angolul BMI-nek is nevezett testtömegindex. Számítsa ki velünk!

Vajon egészséges a súlyom?
Mi az ideális testsúly az ön számára? Az alábbi kalkulátor használatával megkapott testtömegindex (angolul Body Mass Index, BMI) lényegében arról árulkodik, hogy a rajtunk lévő zsír mennyisége egészséges vagy egészségtelen mértékű-e.

A testtömegindex voltaképpen az egyén testmagasságát és testének tömegét veti össze. A módszert a belga származású Adolphe Quetelet fejlesztette ki a 19. század első felében. Az ő tiszteletére a TTI-t olykor Quetelet-indexnek is nevezik. (Megjegyzés: általában testsúlyról beszélünk, ám mivel kilogrammban fejezzük ki, nem pedig Newtonban (N), helyesebb lenne testtömeget mondani. Az alábbiakban eltekintünk ettől, hiszen úgyis tudja mindenki, miről van szó.)

A testtömegindex pontos kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével (vagyis a mértékegysége: kg/m2). Ezt a műveletet végzi el ön helyett az alábbi kalkulátor, amely az egyszerűség kedvéért a magasságot centiméterben kéri.

Mint alább látni fogja, a „normális” testtömegindex értékek tartományában az egyes testmagasságok által meghatározott testsúlyok viszonylag tág határok között mozognak. Egy 1,65 m magas ember egészséges testsúlya például az 55 és 65 kg közötti sávba esik. Erre az akár 10-15 kg-os eltérésre az a magyarázat, hogy az emberek különböző felépítésűek, vannak nyúlánkak, zömökek, némelyikük vékony csontú, mások nehéz csontozatúak.

Testsúlyom                kg

Magasságom             cm

Testtömegindexem  

Fontos tudni, hogy a testtömegindex nem mindenkinél mutat valós képet. A sportolók és a nagy izomtömeggel rendelkezők testzsírtartalmát rendszerint túl-, míg az izmaik egy részét elvesztett idős emberek testzsírtartalmát alulbecsüli.

A képletet gyermekek esetében sem alkalmazzák. Noha a kiindulópont esetükben is a testtömegindex, náluk úgynevezett percentilis táblázatot alkalmaznak, mely azt mutatja meg, hogy az azonos nemű és életkorú gyermekek hány százalékának kisebb a testtömegindexe, mint a vizsgált egyénnek. Az 50-es percentilis az átlagos TTI-nek felel meg. A 97-esnél nagyobb percentilis kóros elhízásra utal, a 3-asnál kisebb pedig jelentős súlyhiányra.

Ezzel együtt a TTI hasznos és fontos mérőszám, hiszen könnyen kiszámítható, és általa gyorsan képet lehet alkotni arról, hogy túlsúlyos-e valaki. A szakértők szerint a 18,5–24,9 közötti BMI egészséges testsúlyt, 25–29,9 között túlsúlyt, 30 fölött elhízást, 40 fölött életveszélyes kövérséget mutat. 

Az eredmény értékelése
Miután kiderítette a kalkulátor segítségével a pontos BMI-jét, az alábbi táblázatból kiolvashatja azt is, hogy hány kilogramm választja el az ideális testsúlytól (kattintson a képre a nagyításért).

Az egyes színek jelentése: alultáplált  normális  túlsúlyos  elhízott  erősen elhízott.

Forrás: Magyar Nemzeti Szív Alapítvány

Vote it up
238
Tetszett?Szavazzon rá!