Tesztelje erőnlétét!

Képes könnyedén teljesíteni az alábbi mindennapos próbatételeket? Hány kérdésre válaszol igennel?

Kapcsolódó cikkek

1. Energikusnak érzi magát felkelés után 14 órával?
Ha reggel 7-kor kelt, este 9-kor is ébernek és tevékenynek kell lennie! A testmozgás közismerten javítja az erőnlétet, így ha a nap végére úgy érzi, teljesen kiütötték, annak feltehetően részben a túlzottan mozgásszegény, ülő életmód az oka. Egy átfogó elemzés, mely 70 sporttal és fáradtsággal kapcsolatos, összesen több mint 6800 embert bevonó vizsgálat eredményét értékelte, kiderítette, hogy a rendszeresen edző – de egyébként ülő munkát végző – emberek kevésbé voltak kimerültek, mint azok, akik nem edzettek.

2. Képes mindkét kezében egyszerre több palack vizet vagy doboz tejet cipelni anélkül, hogy túlerőltetné magát?
Nemcsak bicepszméret kérdése, hogy elbír-e 4-5 kg-ot: az ehhez szükséges erőt részben a váll, hát, mellkas, térd izmai és több más olyan izomcsoport biztosítja, melyeket idősebb korban is fontos jó erőben tartani. Ha gyengék, nő a sérülések, az ízületi artrózis és csontritkulás, sőt a depresszió és az időskori elbutulás kockázata. A Tufts Egyetemen elvégeztek egy vizsgálatot, melyben idősebb artrózisos betegek 16 héten át egy erősítő edzésprogramban vettek részt. Ennek végére a fájdalomszintjük 43%-kal csökkent.

3. Tud úgy tízszer egy helyben ugrálni, hogy ne kapjon erős szívdobogást?
Ha igen, az jó szívműködésről (valamint szív- és érrendszeri edzettségről) árulkodik. Egy váltakozó intenzitású fitnesztermi óra vagy edzésprogram a legjobb módszer az állóképesség növelésére és a nyugalmi pulzusszám csökkentésére. Az alacsonyabb nyugalmi pulzus azt jelenti, hogy a szívnek kevesebbszer kell vernie – de cserébe hosszabb időn át képes lesz erre!

4. Le tudja-e vágni körömcsipesszel álló helyzetben a lábkörmét anélkül, hogy a lehajolástól kényelmetlenül érezné magát?
Meglepődött, mennyire rugalmatlan? Ideje változtatnia ezen. Az, hogy fájdalommentesen ki tud-e nyújtózni, nemcsak az olyan csont- és ízületi problémák szempontjából fontos, mint az artrózis és csontritkulás: más bajokra, például a szív egészségi állapotára is utalhat. Egy American Journal of Physiologyban publikált tanulmány szerint ha valaki nem tud a lábujjainál tovább nyújtózni, az együtt jár a verőér-fal merevségével, mely a szívbetegség egyik előfutára. Illesszen be a heti edzésprogramjába nyújtó-erősítő, jógaszerű gyakorlatokat!

5. Rúgás közben fel tudja-e emelni csípőmagasságba a lábát?
Ez is a rugalmasság és erő egyik jele. Ha ennél a feladatnál gondjai támadnak, a jóga és hasonló órák, valamint a csípőnyújtó mozdulatok javulást hozhatnak.

6. Meg tud-e fordulni álló helyzetből mozdulatlan lábfejekkel, hogy maga mögé nézzen?
Ha igen, az a törzsizomzat megfelelő erejét és hajlékonyságát mutatja, mely kulcsfontosságú ahhoz, hogy a háta erős, egészséges legyen, és ne fájjon.

7. Képes-e erőlködés nélkül feltenni a poggyászát a vonat ülése feletti tárolóba?
Ehhez egyrészt megfelelő technika szükséges (hiszen nem hajíthatja fel csak úgy), másrészt erős hát, törzs és láb. Sokan vannak, akik inkább a kardioedzésre koncentrálnak, a gerincerősítő jóga-, Pilates- és súlyzós gyakorlatokat pedig elhanyagolják – nekik esetleg a kelleténél gyengébb lesz a hátuk.

8. Képes-e erőlködés nélkül fel- és lehordani egy nagy kosár ruhát két emeletnyi lépcsőn?
Ez a feladat az erőt, a szív terhelhetőségét és az egyensúlyérzéket méri. A lépcsőzés nagyobb állóképességet és energiát igényel, mintha ugyanannyi lépést sétálva tennénk meg. Sajnos, a mai modern világban a mozgólépcsők és liftek mellett kevesebb lehetőség nyílik a lépcsőzésre. Ha nem ment át ezen a próbán, keressen minél több alkalmat a lépcsőmászásra a napja során. Sétáljon fel-le a lépcsőházban telefonálás közben, vagy válassza inkább a lépcsőt az irodaépületekben és bevásárlóközpontokban a lift helyett.

9. Tud-e több, mint tíz percig gyors ütemre táncolni kifulladás nélkül?
Egyre több kutatás jut arra az eredményre, hogy nem szükséges folytonos, hosszan tartó edzésekkel kínoznia magát ahhoz, hogy egészséges erőre kapjon. Épp ellenkezőleg: a rövid (10-15 perces), intenzív, nagy erőbedobással végzett gyakorlatokkal több zsírt égethet és jobban izmosodhat, mint egy órányi lötyögéssel a futópadon.

10. Tud-e egyhuzamban 30 percet sétálni kifáradás nélkül?
Napi legalább 20 perc séta számos kedvező hatást gyakorol az egészségre, amit felsorolni is nehéz. A lista elején szerepel többek között a testsúly csökkentése és az alacsonyabb testsúly megtartása, a hangulat és erőnlét növelése, valamint a vércukorszint és vérnyomás csökkentése.
 

Hogyan teljesített?
Ha már elmúlt 45, és sikeresen vette mini-fitnesztesztünk feladatait, az azt jelenti, hogy fizikailag remek formában van. Nem teljesített hibátlanul? Törekedjen a lassú, fokozatos fejlődésre olyan gyakorlatok kombinációjával, melyek az egészséges vérkeringést, az erősítést és a rugalmasságot helyezik előtérbe: ez az a három legfontosabb tulajdonság, mely a hosszú és egészséges élethez szükséges.

Vote it up
196
Tetszett?Szavazzon rá!