Tipegőből tini

Tíz alapvető jó tanács ahhoz, hogy sikeres legyen a gyermeknevelésben, és csemetéi egészséges lelkületű, felelős kamaszok legyenek

Ne legyen tévé a hálószobában! Több okból is rendkívül káros, ha tévé van hálószobában. A kutatások szerint azok a gyerekek, akiknek szobájában televízió van, hajlamosabbak a túlsúlyosságra, mivel többet tévéznek, s közben persze eszegetnek. Ha a gyerekszobában szól a készülék, nehezebb ellenőrizni, mit néznek a fiatalok. Ráadásul a közös tévézés jó alkalom egy kis családi együttlétre. Kucorodjanak össze mindannyian a kanapén, és úgy izgulják végig a filmet!

Ne szóljon bele a testvérek közötti veszekedésekbe! Maradjon ki a civakodásokból mindaddig, amíg úgy nem látja, hogy komolyan kárt tehetnek egymásban! A veszekedésekkel csemetéi olyan értékes képességekre tesznek szert, mint az akaratérvényesítés, a haragkezelés és a kompromisszumkötés.

Határolja be a gyermekek választási lehetőségeit! A tapasztalatlan szülő megkérdezi négyéves gyermekét: „Mit szeretnél ma felvenni?” Egy ennyire általános kérdés garantáltan ahhoz vezet, hogy kislánya a mályvaszínű cicanadrág, a rózsaszín tüllszoknya, és sárga kardigán mellett dönt majd. Sokkal jobb megoldás, ha kétféle öltözéket tesz ki az ágyra, hogy azok közül válasszon. Ugyanez érvényes az ételekre is. A „Mit ennél ebédre?” helyett fogalmazzon konkrétabban! „Bolognai spagettit kérsz vagy spenótot tükörtojással?”

Hadd segítsenek! Már a kétéves gyermek is elég idős ahhoz, hogy segíteni tudjon a ház körül. Az alábbi feladatokkal csemetéi megtanulják, hogy nekik is tenniük kell valamit az őket körülvevő mindennapi kényelemért, ahelyett, hogy maguktól értetődőnek tekintenék azokat:

☺ 2–4 évesek Pakoltassa el velük a játékokat, vegyenek részt a terítésben, piszkos ruháikat pedig rakják a szennyestartóba!

☺ 5–7 évesek Segíthetnek a mosogatógép kipakolásában, az asztal leszedésében és a kerti munkákban, például a gyomlálásban és a gereblyézésben.

☺ 8–10 évesek Immár elég nagyok ahhoz, hogy beágyazzanak maguk után, port törölgessenek vagy segítsenek cipelni egy-egy bevásárlószatyornyi holmit.

☺ 11 éves kortól A gyermekei most már szinte bármilyen ház körüli feladat elvégzésére képesek. Porszívózhatnak, söpörhetnek, kitakaríthatják a fürdőszobát. Érdemes megtanítani őket a főzés néhány alapvető fogására is. A legtöbb kiskamasz örömmel és büszkén készít valami finomságot a családnak.

Közös étkezések
Több vizsgálat is alátámasztotta, hogy kevesebb lelki problémával küszködnek, és az iskolában is jobban teljesítenek azok a gyerekek, akik rendszeresen vesznek részt hagyományos családi étkezéseken. Nagy-Britanniában például egy szülői szervezet megállapította, hogy az angol gyerekek gyakran a szobájukban, egyedül, a tévé előtt vagy a számítógépes játékkal való szórakozás közben esznek. A gyermekvédelmi szakértők egyöntetű véleménye szerint a családi étkezések eltűnése jelentős szerepet játszik abban, hogy nő a képzetlen, gyakran a bűnözésbe sodródó fiatalok száma. A magányos tinédzserek úgy viszik ételüket a fagyasztótól a mikrosütőig, majd onnan a szobájukba, hogy közben egy szót sem szólnak senkihez. Fogadják meg tehát a szakértők tanácsát, és amikor csak tehetik, egyenek együtt az asztal körül!

Nyisson nekik bankszámlát! Nyisson tinédzserkorú gyermekeinek bankszámlát és tegyen be arra egy megfelelő összeget! Közölje velük, hogy mire (ruhákra, szórakozásra, telefonszámlára stb.) kell a summának elegendőnek lennie, és hagyja, hogy maguk gazdálkodjanak belőle! Persze előtte beszélgessenek arról, hogyan is lehet beosztani a pénzt! Minden hónapban utalja át nekik az apanázst, s amikor maguk is keresni kezdenek, csökkentse a szülői támogatást!

Beszéljenek a szexről! Adja serdülőkorú gyermekei értésére, hogy nyugodtan beszélhetnek önnel a szexről, nem fogja elítélni vagy kioktatni őket! Ma már számtalan felvilágosító könyvhöz és kiadványhoz lehet hozzájutni. Szerezzen be egyet-kettőt, és hagyja, hogy tizenéves csemetéi egyedül végigolvashassák azokat!

Közlekedjen szabályosan! Ha már vezet, figyeljen rá, mert a gyorshajtó tinédzserek nagyobb valószínűséggel szegik meg más téren is a törvényt, például tiltott szerencsejátékkal, kábítószer vagy túl sok alkohol fogyasztásával. Tekintse a gyorshajtást korai figyelmeztető jelnek!

Ne távolodjanak el! Kezdi feleslegesnek érezni magát kamasz fia, lánya mellett? Változtasson a szokásokon! Minél közelebb állnak a szülők serdülőkorú gyermekeikhez, annál kisebb a veszélye annak, hogy azok élete félresiklik. Jó módszer, ha egyikük vagy mindkettejük hetente egyszer elviszi a tinédzsert vásárolni, fagyizni vagy megnéznek együtt egy sporteseményt. Fontos, hogy mindkét fél élvezze ezeket az alkalmakat és vágyjon az újabb közös kiruccanásra.

Ragaszkodjon a szabályokhoz! Talán belement a kettős fülpiercingbe vagy a rasztafrizurába, ám ha tetoválásról vagy más maradandó átalakításról van szó, aminek az eltávolítása bonyolult, fájdalmas és költséges, mondjon határozott nemet! Hívja fel gyermekei figyelmét az alkohol- és kábítószer-fogyasztás súlyos következményeire, és tegye egyértelművé, hogy elvárja, egyikkel se éljenek!

Tervezzék meg a jövőjüket! Soha nincs túl korán ahhoz, hogy beszélgessen fia, lánya jövőjéről. A gyerekek tízéves korukra elég idősek ahhoz, hogy előretekintsenek, és felfogják a tanulás jelentőségét. Kutatások szerint azok a kamaszok, akik el tudják képzelni a saját jövőjüket, kisebb valószínűséggel kallódnak el.
 

Kíváncsi 1500 hasonló tanácsra? Kattintson!

Vote it up
297
Tetszett?Szavazzon rá!