Tippek a leégés enyhítésére

Sokan hajlamosak megfeledkezni a kellő napvédelemről. Ha emiatt baj történt, íme, négy gyógymód

A szabadban töltött első nap után sokszor megérezzük a következményeket, leégtünk. Szerencsére könnyen enyhíthető a kellemetlen érzés, és minimalizálható a nap sugarainak káros hatása. Hűsítse magát és szüntesse meg a gyulladást, ami a viszketést okozza. Az alábbi öt módszerrel gyerekjáték az egész.

Merüljön alá
Áztassa magát hűsítő fürdőben, amelyhez 2 kanál körömvirágteát, fekete vagy zöld teát adott. A tea készítéséhez a szokásos mennyiség kétszeresét használja tealevélből. Adjon a fürdővízhez 15 csepp levendulaolajat is.

Olajozzon
Az égető érzés enyhítésére és a gyógyulás beindítására kenje be az érzékeny felületet tömény eszenciális levendulaolajjal.

Aloézzon
Ezután aloélevelekből vagy 100%-os aloévera-krémből, esetleg aloéverás testápolóból (de csak olyanból, amely nem tartalmaz fixálót) készített balzsammal folytassa a kezelést.

Joghurtozzon
Hatékony megoldás az is, ha joghurttal keni be a leégett testrészt. Hagyja fent 15-20 percig, majd mossa le hideg vízzel, és nyugtassa tovább aloébalzsammal.

Egyen bőrbarát ételeket
Néhány étel antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítik a bőr önmegújítását. Ha megcsípte a nap, az alábbi ételekkel enyhítheti a károkat.
 Egyes, a cseresznyében lévő tápanyagok segítik a bőrsejtek osztódását. Ezenkívül sok benne a C-vitamin, amelyre az egészséges bőr fontos tényezője, a kollagén termelése miatt van szükség.
 A kremini gombának magas a szeléntartalma. Ez a nyomelem fontos szerepet játszik az egyik igen hatékony antioxidáns, a glutation-peroxidáz működésében, amely a napozás során keletkezett szabad gyökök káros hatásai ellen védi a szervezetet.
 A zöld teában lévő epigallokatechin-3-gallát antioxidáns közömbösíti a szabad gyököket, így azok nem fejtik ki káros hatásukat.
 A gránátalma magas antioxidáns-tartalma megakadályozza a bőrgyulladást. Kutatók megállapították, hogy a gránátalmában lévő tápanyagok csökkentik az ultraviola sugárzás rákkeltő hatását.
 A zsíros halak, például a lazac meggátolja, hogy a bőrben a nap hatására gyulladás keletkezzen. A hasznos zsírok a bőr egészsége számára is jók. A halak sok szelént és fehérjét is tartalmaznak, amelyek segítik a bőr regenerálódását.

Vote it up
305
Tetszett?Szavazzon rá!